Jupio PowerFlash 600: az amatőrök kedvence?

0

A Jupiotól már bemutattuk első vakuját, a manuális teljesítmény vezérlésű PowerFlash 400-at, most a nagyobb testvér, a PowerFlash 600 kerül sorra.

A PowerFlash 400-zal szemben a 600-as modell igazi nagyágyú, hiszen szinte mindent tud, amit egy mai jó rendszervakunak tudnia kell. A mellékelt gyöngyvászon tokból előrántva a vakut rögtön ismerősnek tűnt. Sokáig persze nem kellett rajta gondolkozni, hogy honnan, hiszen a Canon Speedlite 600EX-RT-vel való hasonlóság nagyon szembeötlő. Bár ha igazságosak akarunk lenni, akkor azt kellene mondanunk, hogy a Yongnuo 600EX-RT-vel is egyezik a külső, nyilván nem véletlenül.

Azt azonban nem állíthatjuk, hogy a Yongnuo 600-as vakuja ugyanaz volna, mint a Jupio 600-asa. Bár külsőre tagadhatatlan a hasonlóság – kvázi mint két tojás –, a szolgáltatások terén azért akadnak eltérések.

A Jupio PowerFlash 600 egy E-TTL (vagy a nikonos változatnál i-TTL) vezérlésre képes rendszervaku, amelyhez tokot, a tokban pedig egy talpat is adnak. Sőt, még színmódosító szűrőket is. Nálunk a Canon változat járt, ezért tűnt rögtön fel a hasonlóság. A nikonos verzió külsőben és képességeiben is kicsit más.

Az említett Yongnuo 600EX-RT-vel a 60-as kulcsszámú teljesítményben, a 20-200mm-es zoomfejben, a HSS nagy sebességű vakuszinkron támogatásában, a fej forgathatóságában és a beépített rádiós vezérlőben, illetve vevőben találunk azonosságot, de van azért eltérés.

A gyorsszorítós vaku kezelőszervei azonosak a már említett Yongnuo modelljével, tehát itt is egy karral tudjuk bekapcsolni a vakut, az üzemmódokat pedig a Mode feliratú gombbal válthatjuk. A töltöttség visszajelzésére itt is egy színes LED-et kapunk, azonban ez nem matt felületű, ráadásul elég rendesen egy pontba fókuszálja a fényt, így ha pont a vaku hátlapjával szembe nézünk, mert épp annak beállítását végezzük, akkor könnyen a szemünkbe világíthat ez az erős piros LED. Érdemes ezért beállításkor vagy az ujjunkkal letakarni, vagy egy matt celluxot ráragasztani. Kár, hogy ilyen apróságra nem figyeltek a Jupionál.

Alapesetben ETTL vezérléssel dolgozhatunk (szinkron lehet első vagy második redőnyre, illetve nagy sebességű HSS mód is elérhető), de van manuális mód, ahol 1/128 teljesítményig mehetünk le 1/3 fényértékenként, választhatunk stroboszkópikus (multi) módot, ahol meglepő módon 500 Hz-ig is elmehetünk (a Yongnuo 100 Hz-ig megy), valamint ott van a kiterjesztett automata mód és a kiterjesztett kézi üzemmód is, amik a Yongnuonál nincsenek (kiterjesztett kézi módban megadhatjuk az érzékenységet, rekeszt és így a beállított teljesítmény alapján láthatjuk a hatótávot is).

A Mode gomb feletti, villámjelhez hasonló ikont tartalmazó gombbal a rádiós és optikai master és slave módok válthatók. Fontos lehet tudni, hogy a Jupio PowerFlash 600 optikai slave módot csak TTL módban tud, azaz egy manuális vaku villanására nem lehet elsütni, csak egy másik TTL képes vaku Master vezérlésére. A Yongnuonál viszont van canonos és nikonos optikai slave mód is, valamint S1 és S2 triggerelés is a manuális vakukhoz.

A kezelés során a négy felső gomb funkcióját a háttérvilágítással ellátott LCD-n olvashatjuk le, ami persze üzemmódonként más lehet. A vaku testreszabását egyéni beállítások menü teszi lehetővé, ahol C.Fn és P.Fn funkciók is várják a fotósokat. A C.Fn lehetőségei között a következőket találjuk:

 • méter/láb
 • kikapcsolás időzítő
 • modellfény
 • vaku sorozat automatikus megszakítása
 • vaku sorozat sorrendje
 • üzemmód
 • gyors kisütés
 • teszt villantás teljesítménye
 • AF segédfény
 • szenzorméret figyelembe vétele
 • rádiós vezérlésnél kikapcsolás időzítése
 • külső tápellátásnál belső akkuk használata
 • vaku telj. kompenzáció gomb+tárcsáva vagy csak tárcsával
 • háttérvilágítás időzítése
 • slave mód visszajelzése visszajelző LED színnel, vagy LED szín, plusz elülső LED villogással

A P.Fn-nél pedig a továbbiak találhatók:

 • LCD kontrasztja
 • háttérvilágítás színe normál módban (zöld vagy narancs)
 • háttérvilágítás színe vezeték nélküli mester módban (zöld vagy narancs)
 • háttérvilágítás színe vezeték nélküli szolga módban (narancs vagy zöld)
 • vezeték nélküli módok (rádiós és/vagy optikai)

Bár a Yongnuo vakuja képes a Canon 600EX-RT vezérlésére és vice versa, a Jupio ezt nem tudja, legalábbis a Yongnuo 600RX-RT-t nem sikerült összeszinkronizálni a Jupio vakujával, így feltételezhető, hogy a két vaku nem is kompatibilis egymással.

A zoomfej az elvárható módon a fényképezőgép objektívének gyújtótávolságát is képes követni, de kézzel is beállítható 20, 24, 28, 35, 50, 70, 80, 105, 135 és 200 mm-re, illetve a kihúzható diffúzor lapocskával egy 14 mm-es kisfilmes objektív látószöge is kivillantható. A diffúzor lapocskával együtt egyébként egy kis terelőlapocska (catchlight panel) is kihúzható. Sőt, ehhez a vakuhoz még színmódosító szűrőket is kapunk, amit a mellékelt adapter kupakkal helyezhetünk a vaku elé.

A fej ±180 fokban elforgatható, ami nem azt jelenti, hogy 360 fokban körbe lehetne forgatni, hanem azt, hogy jobbra is 180 fokkal, illetve balra is 180 fokkal fordíthatjuk el. Szokásos módon lefelé 7 fokkal dönthetjük, felfelé pedig 90 fokkal emelhetjük. A forgatás, illetve döntés/emelés előtt a vakufej jobb oldalán lévő gombot kell benyomnunk, enélkül a fej nem forgatható el.

A vaku oldalán külső tápellátáshoz, illetve külső szinkron jelforráshoz találunk bemeneteket, ezen kívül egy felfogató menet, illetve egy 2,5 mm-es jack csatlakozó is elérhető, utóbbi segítségével távvezérlő módban lehet a gépet exponálni megfelelő kábel segítségével. A firmware esetleges frissítéséhez az elemtartó fedél alatt lévő mico USB csatlakozót használhatjuk.

Kevés fényben való fókuszáláshoz AF segédfényt is kínál a Jupio PowerFlash 600, amely szintén egy kicsit más, mint a Yongnuo megoldása. Utóbbi ugyanis lézer segítségével rajzol átlós kereszt formájú mintákat, míg a Jupio a hagyományosabb megoldást használja, függőleges csíkokat vetítve. Bár a lézeres első hallásra jobbnak tűnik, a gyakorlatban nem mindig jobb, hiszen túl vékony a minta, így adott esetben ha a fókuszmező kis méretű, a téma messze van és pont két kereszt kereszt közé esik a fókuszpont, akkor nem sokat segít. A Jupio megoldása is széles területet fed le, a Canon 6D Mark II széles fókuszmezői közül szinte csak az alsó kettőnél adódhat probléma, ha közeli témát kell fotózni (ekkor a segédfény mintája nem ér le a fókuszmező aljáig).

A Jupio PowerFlash 600 mindazon amatőr fotósoknak igen jó választás, akik nem csupán egy jól kezelhető, sokat tudó vakut szeretnének, de a rádiós vezérlés TTL módját is szeretnék kihasználni a kreatív megvilágítás elérésekor.

A vaku ára bruttó 49.990 Ft.

A canonos változaton kívül Nikon gépekhez is elérhető egy modell, ebben természetesen nincs E-TTL rádiós vezérlés, így a Link LED és pár gomb is hiányzik róla. Ára azonban megegyezik a canonos modellével.

A Jupio vakukat az AdvesPhoto-tól kaptuk kipróbálásra.

Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a Pixinfo.com működését. Köszönjük!