Kipróbáltuk: Benro állványok teszt

0

Karbon háromlábú állványok

Benro C-297 tripod

A nálunk járt kínai turistacsoport egyetlen szénszálas műanyag (karbon) állványa. A karbonszálas állványok fémből készült társaik masszivitását nyújtják kisebb tömeggel, így jobb hordozhatósággal. Árban persze az állványok legdrágább szériája ez. Fél, vagy egy kiló előnyért dupla tripla árat kell fizetnünk, így főként azoknak éri meg, akiknél a nehéz felszerelés mellett minden újabb kilogramm számít.

A Benro karbon állványai – így a C-297 is – már második generációjukat élik. A 2. generációs tripodok 8 héjas karboncsőből készültek. Összehasonlításképp, a Gitzo jelenleg 6 héjas technológiát használ. A több héjnak köszönhetően az cső 30%-al könnyebb a korábbi Benro szériánál, ami a teljes állványra levetítve 15%-os súlycsökkenést jelent. Az újabb karboncsövek azonban nem csak könnyebben, de 40%-al jobban terhelhetőek és 80%-al merevebbek az oldalsó behatásokkal szemben. A C-297-hez közel 130 kilós szakítószilárdságú karboncsöveket használnak.

A középoszlopot teljesen kihúzva 160 centi maximális magasságot kapunk, visszatolva pedig 139,5 cm-es az állvány. Szétnyitott lábakkal 31 cm a minimális magasság. Összecsukva 64 cm hosszal számolhatunk. A tömege 1600 gramm, teherbírása 8 kiló.

Kinézetre és szolgáltatásaiban szinte pontos mása a Gitzo Explorer szériának, amelynek sokoldalú állíthatóságát is örökölte. Ez főleg a nagyon jól megoldott középoszlop állítást jelenti. Az imént bemutatott alu állványokénál kb 10 cm-rel hosszabb karbon középoszlopot kettős szorítógyűrűvel rögzítik. Mindkét gyűrűt egy-egy nagy csavar rögzíti, amiket kilazítva kihúzhatjuk az oszlopot. Ezután a felső, csukló megoldású gyűrű függőlegesbe fordítható és az oszlop vízszintesen is visszacsúsztatható. A csuklós megoldás szinte bármilyen beállítást lehetővé tesz, így a fényképezőgép a leglehetetlenebb helyzetekbe is beállítható. Természetesen a középoszlopot megfordítva is visszahelyezhetjük, mint az előzőleg bemutatott állványoknál. Alján itt is megtaláljuk az akasztóhorgot, ami azokkal ellentétben nem rugós. A tetején vízszintezhető talpat helyeztek el. Ebben az oszlopban nincs bemélyedés így bármilyen állásban körbefordíthatjuk, ami újabb beállítási lehetőségeket jelent. A körbefordulás a főcsonk alján lévő méretes szorítógyűrűvel rögzíthető.

A Benro C-297-re amúgy is jellemző, hogy nagyobbak, jobban megfoghatóak a szorítógyűrűi. A lábak kioldására szolgáló gyűrűk is szélesebbek, kényelmesebbek a fenti két alumínium állványnál. Kialakításuk hasonló. Ugyanolyan gumiborítást kaptak, por- és cseppállóak. A három lábszekció legvastagabbika 28 mm-es. Az eddigi Benro állványokra igaz „húzd meg jobban” elv azonban itt is érvényes. Legalábbis a külcsínben testvér Gitzoval összevetve. A lábak a szokott helyen található libellával állíthatók tökéletes vízszintbe és a szolgáltatások közé tartozik az iránytű is.

Az állvány további szolgáltatása, hogy a lábvégek „gumitüskéi” lecsavarhatók és a rosszabb terepviszonyoknál stabilabb letámasztást nyújtó fémhegyű tüskékre cserélhetők. Egyébként egy teljes garnitúra (3 db) fémtüske jár az állványhoz.

A Benro C-297 bruttó ára 66 000 forint, ami ugyan nem tűnik olcsónak, de a karbon állványok között annak számít. Az alaptartozék fémtüske szetten kívül a szokásos szerelőkészlet és ugyanaz a kiváló minőségű állványtáska jár hozzá, mint az alumínium típusokhoz. Kapható egyébként a hasonló képességekkel rendelkező, alumínium kivitelű társa is A-297 néven. Ezért a típusért 28 080 forintot kell fizetnünk és több mint 800 grammal nehezebb a karbon változatnál.

Összehasonlítva a konkurenciával

Ugyanezt az állíthatóságot csupán a Gitzo Explorer sorozattól kapjuk meg, melyből az alumínium modellek is 80 ezer forint körül kaphatók. A Benro alu változata ennek talán a harmadába kerül, de még a borsos árú karbon kivitel is olcsóbb. Igen a minőség ismét elmarad, de nem az árral arányosan.

A kérdés itt megint csak az, amire bármilyen teszt képtelen kitérni; a megbízhatóság. Sajnos rövid ismerkedésünk alatt nincs igazán mód annak vizsgálatára, hogy évek múltán is állvány marad-e az állvány. Ráadásul a márka sem olyan öreg még, hogy régi felhasználói tapasztalatokról olvassunk. Az első benyomások mindenesetre nagyon kedvezőek, a mi részünkről és neten olvasott tapasztalatok alapján is. A többit pedig eldönti az idő és a használat. Bíztató viszont, hogy az importőr komoly készletet tart alkatrészekből is, hogy a felmerülő problémákat azonnal meg tudják oldani.