Kipróbáltuk: Benro állványok teszt

0

Állványfejek

Benro PH-36 asszimetrikus gömbfej

Az egyik pozitív kivétel a PH-36 aszimmetrikus gömbfej volt, ami nagyon egyszerű és masszív jószág. 12 cm-es magassága és 680 grammos tömege mellé 6 kilós teherbírás társul.

Az aszimmetrikus gömbfejek nem középen illeszkednek a talprészhez, hanem egy szélső csonkon, így elfordítva egészen extrém helyzetekbe is beállítható vele a gép. Eltérhetünk például az állvány függőleges középtengelyétől, vagy 90 fokkal oldalt döntve teljesen körbeforgathatóvá válik a fényképezőgép.

A fejet két külön fémkerék szabályozza, a nagyobbal a gömbcsukló elfordulása, a kisebbel a teljes fej talpon való körbeforgatása állítható. A két kerék elég strapabíró kialakításúnak látszik és könnyű, kényelmes a használatuk.

A gépet felfogató gyorstalp kellően széles, hogy stabil felfekvést biztosítson. Az érintkező felület parafa. A sztenderd, 1/4”-os állványcsavart egy nagyobb pénzérmével szoríthatjuk meg.

A gyorscseretalpat és vele együtt a fényképezőgépet fixen rögzíthetjük a fejen. Az oldalsó kar kihajtása után. A kar egy alsó, rugós pöcökkel biztosítható. Ugyanilyen megoldást láttunk például a korábban tesztelt Manfrotto 486RC2 gömbfejnél, de attól eltérően a megvalósítás itt kevésbé precíz.

A Benro PH-36 aszimmetrikus gömbfej bruttó ára 22 000 forint.

Benro PH-61 3D fej

A PH-61 szinte kakukktojás a Benro kínálatban, mivel a gyártó honlapja szerint az egyetlen általuk gyártott 3D fej. Nem egy nagy kapacitású, hanem egy olcsó kis fejről van szó 4 kilogrammos terhelhetőséggel. Ez a cég üzletpolitikája szerint azt jelenti, hogy ha vásárolunk egy 12 kg teherbírású állványt és 3D fejet szeretnénk, legjobb ha más gyártótól választunk. Nos, mi is ezt ajánljuk, közben pedig figyelünk, hogy a 23 darabos gömbfej kínálatuk mellett mikor jelenik meg az első szélesebb körben használható 3D fej.

A kicsi PH-61 egyébként méretével arányos (kicsi) gyorscseretalpat kapott, elég szűkre szabott felfekvő felülettel. Apróbb kompakt fényképezőgépek, vagy a legkisebb tükörreflexesek számára még használható. A menetcsavar kézzel is megszorítható és kioldható. A talp a megszokott oldalra nyíló karos megoldással oldható és zárható. A véletlen kioldást egy rajta lévő gomb akadályozza. Benyomása nélkül nem vehetjük le a cseretalpat a fejről. Az állványra felfogató, alsó rész is elég keskenyre sikerült, nem túl stabil szerkezet benyomását keltve.

A PH-61 három forgatási irányát három külön kioldókarral és csavarral szabályozhatjuk. Alul egy csavart találunk, amivel a vízszintes fordítás oldható ki. Sajnos elég kényelmetlen helyre, nagyon lentre került. Bizonyos fejpozíciókban nehéz hozzáférni. Ez a fajta csavaros megoldás sokkal kényelmetlenebb is, mint a másik két irány szabályzó, elfordítható karok. Az alsóval 45-110 fokban oldalra, a felsővel pedig 90 fokban előre dönthetjük a fejet. A karok viszonylag kis méretűek, de a széles gumimarkolatnak köszönhetően stabilan és kényelmesen használhatók.

3D fejről beszélünk, de lehagyták róla a pontos vízszintezéshez szükséges libellát. A talp mellett, domborított Benro embléma helyén például szépen elfért volna, és nem hiszem, hogy növelte volna az állvány gyártási költségeit.

A Benro PH-61 11 cm-rel növeli meg állványunk magasságát, tömegét pedig 530 grammal. Bruttó ára 13 200 forint.

Benro KB-2 gömbfej

Ha masszív gömbfejet kéne választanunk a Benro kínálatából az a KB sorozat valamelyik darabja lenne. A széria modelljei 8 és 25 kilogramm közötti teherbírásúak. Közülük a KB-2 járt szerkesztőségünkben, a maga szerény, 18 kilós teljesítményével. A nagy mérethez széles talprész is dukál, amely jó felfekvést biztosít az állványra.

Már a gömbcsukló is jól mutatja a KB-2 fej stabilitását, hiszen egy 54 mm átmérőjű „monstrumról” van szó. Legalábbis gömbfej értelemben. A csuklót két tekerőgombbal szoríthatjuk meg biztonságosan. Mindkét oldalon kapunk ezekből egyet-egyet. Viszont ahhoz képest, hogy előző állványunknál négy és félszer „erősebb” típusról van szó, tömege nem túl vészes. 760 grammos súlytöbblettel számolhatunk, ha felszerelésünk részévé tesszük.

Alul egy újabb gomb látható, amely a fej vízszintes körbefordulását zárolja. A panoráma forgatáshoz körben fokbeosztást is kapunk, 5 fokonként jelölve. A gömbcsukló elfordulása a szokásos mértékig lehetséges. Oldalra bármilyen irányban 45 fokig, előre 90 fokig, és persze teljesen körbefordítható a csukló is.

Külön érdekesség a KB-2 gyorstalp felfogató része. Maga a cseretalp elég nagy, de a rajta lévő gumi csúszásgátló felülettel spóroltak. Ha a felfogató rész oldalt lévő tekerőgombját kioldjuk, a cseretalp és rajta a gép egy sínen előrecsúsztatható, anélkül, hogy leesne a fejről. A teljes kioldását a másik oldalon lévő gomb benyomásával érhetjük el. A talp 2,5 cm-t mozgatható előre, megváltoztatva ezzel a ráhelyezett gép súlypontját.

A KB-2 gömbfej egyébként szinte kiköpött mása az állványfejek etalonjának számító Arca-Swiss Monoball terméksorozatának – mondjuk úgy negyed áron. A felfogató rendszere nem csak hasonló, de – a gyártó szerint – kompatibilis az Arca-Swiss és a Kirk Enterprise megoldásával.

Egy olvasónk tájékoztatása szerint a Benro gyorscseretalp, a gyártó állításával ellentétben, nem teljesen kompatibilis az Arca-Swiss rendszerrel. A Benro megoldása valóban használható az Arca-Swiss fejeken, de az ott rendszeresített talpak már nem illeszkednek a Benro rendszerbe.

A Benro KB-2 gömbfej bruttó fogyasztói ára 29 400 forint.

Benro BH-0 mini gömbfej

Szintén az alsó szegmens olcsó képviselője a Benro BH-0 mini gömbfej, amely nevéhez hűen valóban elég kicsi. Négy kilogrammos teherbírása és mérete miatt főleg kisebb fényképezőgépek és állványok esetleg monopodok gyors kiegészítője lehet.

Az állványhoz rögzülő talp rész viszonylag kicsi, körben 15 fokonként beosztással. A gömbcsukló a fölötte lévő karral oldható ki. Szeretem ezt a megoldást, mert többnyire gyorsabb és kényelmesebb, mint a tekerőgombos megoldás. A kar persze kihúzható és átfordítható, így ha kényelmetlen pozícióban állt, könnyen nekünk tetsző helyzetbe forgathatjuk.

A gömbcsukló a megszokott 45 fokos helyzet és a 90 fokos előrebillentés mellett 90 fokban hátra is dönthető, mert két vájatot alakítottak ki a fejen, egymással szemközt. A BH-0 függőleges állásban 71 mm magas, tömege pedig 310 gramm.

A kis gépekkel való használatot erősíti, hogy a cseretalp is nagyon pici, kis, parafa felfogató felülettel. Az állványcsavar kézzel is a fényképezőgép menetébe tekerhető és a felfogató sínre nyomva azonnal bepattintható. Kioldásához a mellette fekvő kart használhatjuk, amely csak a rajta lévő biztonsági pöcök benyomására engedi el teljesen a cseretalpat.

Érdekes módon a legapróbb fejen találtak helyet egy vízszintező libella számára is, amely a gömbfejeknél elég macerás vízszintbeállítást nagyban megkönnyíti.

A kis BH-0 árban is a legkisebb, bruttó 8 520 forintot kell leszurkolnunk érte.

Összegzés

„Fej fronton”, úgy érzem, még fejlődnie kell a cégnek, főleg a termékkínálat arányai terén. Annyi gömbfejet kínál ugyanis a gyártó, ami három másiknak is becsületére válna, a 3D fej paletta viszont elég szűkös, azzal egy egy árvával. Kissé aránytalan az eltolódás. A fejek a monopodokhoz hasonlóan többnyire átlagos minőséget hoznak, kivéve a masszívabb modellek, amelyeknél jobban látszik az odafigyelés. A háromlábú állványok viszont igazán figyelemre méltó darabok, mind kinézetük, mind gyártási minőségük terén. Ha a 20-30 ezer forintos árkategóriát nézem semmi szégyenkeznivalójuk nincs.

Az mindenesetre biztos, hogy a Benro-t látva, mostantól állványfronton is számolnunk kell kínaiakkal. Hogy van kínaiul, hogy egy-kettő-három?

A termékeket a Quasar Informatika Kft. biztosította tesztünk idejére. Köszönjük!


Ha a bemutatóink segítettek a termék kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!