Kipróbáltuk: Benro állványok teszt

0

Bevezetés

Ha én egy messzi távol-keleti ország szülötte lennék és be szeretnék törni az európai fotóállvány piacra három dologgal kezdeném. Először is lemásolnám egy tradicionális gyártó dizájnját, aztán kissé átalakítanám magamnak egy másik neves cég emblémáját, és választanék a terméknek valami olaszosan csengő nevet. Mondjuk Benpo, vagy Bentto.

De hát magyarnak születtem, és bevallom sosem érdekelt az állványgyártás. Ettől függetlenül itt hever előttem néhány Benro állvány, melyeknek talán semmi köze a fenti gondolatmenethez – de talán igen. Távol-nyugati magyar tesztelőként mit tudhatom? Annyi biztos, hogy az állványok kísértetiesen hasonlítanak a Gitzo termékekre, logójuk pedig a régi Manfrotto emblémára. Ráadásul nem csak névben és kinézetben, de összeszerelési minőségben is közel állnak a megbecsült márkákhoz, áruk azonban jóval kedvezőbb azoknál. Persze ne a legalsó árkategóriára gondoljunk, de egy komolyabb alu tripod 20-30 000 forint, a karbonlábas kivitel pedig 60 000 forint körüli összegért elhozható.

A kínai Benro cég 1996 óta működik, bár ezen a néven csak öt éve gyárt állványokat és kiegészítőket. Korábban csak OEM beszállítóként készítettek állványokat ismertebb márkáknak, de a Benro név bevezetése nem szorította ki azt az üzletágat sem. Honlapjuk szerint az elmúlt időszakban Kína és a távol-kelet állványpiacának egyik legismertebb márkájává. Az elmúlt években számos kínai ipari díjban és fotószövetségi elismerésben részesült, mint a legjobb hazai márka.