Kipróbáltuk: Benro állványok teszt

0

Alumínium háromlábú állványok

Benro A-157 tripod

Az alumínium lábú A-széria kisebb kapacitású állványai közé tartozik az A-157. Ha letakarnánk rajta a feliratokat a Benro A-157-et simán Gitzo állványnak nézném. Ránézésre tökéletes minőségű, kiváló összeszerelésű és jó anyagokból készült háromlábú állvánnyal van dolgunk és ugyanezt igaz a gyártó összes hasonló tripodjára. Az állvány kicsomagolásakor emellett egy olyan állványtáska bukkan a szemünk elé, ami mellett a 200 ezer forintos Gitzok „nejlonzacskója” labdába sem rúghat. A szépen varrott, bélelt táska, belső tartózsebet és fémcsatos hordszíjat is kapott. A belső zsebben a kisebb szerelési munkákhoz villás- és imbuszkulcs is található.

Az ezüst kalapácslakk kivitel, a középoszlopot rögzítő nagy szárnyas csavar, a láb terpesztését elősegítő, kihúzható fém gombok és a gyűrűs rögzítők mind a G-betűs mestert idézik, egy hajszálnyit gyengébb minőségben, körülbelül harmad áron. A minőségi különbség az olcsóbb anyagoknak köszönhető. A Gitzo saját fejlesztésű, űrtechnológiát idéző anyagokat használ a szorítógyűrűknél és a csatlakozásoknál, a Benronál a középoszlop belső szorítója más, műanyag hatású gyűrű. Az eredmény egy kicsivel erősebb tekerés és csak megközelítően ugyanolyan stabilitás. Még egyszer hangsúlyoznám a „megközelítően ugyanolyan” kifejezést.

Az állvány összecsukva 57,5 cm és kb. 1,7 kilóval húzza vállunkat. Az egyik láb felső részét borító, habosított műanyag markolattal kényelmesen hordozható. Lábait kihúzva 126 cm-re magasodik, az összesen 28 centis középoszlopot pedig további 21 cm-el emelhetjük. Öt kilogrammos terhelhetősége inkább kisebb vázak és közepes teleobjektívek tartására elég.

A középoszlopot egyetlen nagy szárnyas csavarral néhány mozdulattal kilazíthatjuk és egyszerűen kihúzhatjuk. Ehhez azonban előbb le kell csavarni az alján lévő rugós horgot, ami nem egy bonyolult és hosszadalmas feladat. A horog amúgy a nehezékek felaggatására szolgálhat. Ide tehetjük például fotós táskánkat, melynek súlya növeli az állvány stabilitását. A középoszlop is behelyezhető, így föld közeli témákhoz is könnyen belógathatjuk a gépet. A lábak három fokozatban terpeszthetők (24, 55 és 80 fok), ugyanazzal az egyszerű mechanizmussal, mint a Gitzonál. Egy fém reteszgombot kell kihúznunk a lábak csatlakozásánál, így azok szélesebbre nyithatók. 80 fokos lábállásnál az állvány magassága 31 centi. Ha ehhez hozzávesszük a megfordítható középoszlopot, akkor szinte teljes földközelben is fényképezhetünk.

A középoszlop tetején lévő talp három csavarral vízszintezhető, pont mint a nagyoknál. A menet 1/4 colos, kicsavarva és megfordítva viszont 3/8-osra cserélhetjük. Az állvány vízszintezéséhez a főcsonkon egy kis vízmértéket is kapunk, mellette pedig egy iránytű kapott helyett – a gyártó szerint azért, hogy könnyebb legyen az elkészült fotó helymeghatározása, rossz májam szerint viszont azért, hogy még egy szolgáltatás kerülhessen az amúgy is impresszív adatlapra.

A három szekciós lábak a felső kivételével fekete alucsövek, 1,5 mm-es falvastagsággal. A legvastagabb átmérője 25 mm, vagyis elég vékonykák. Ennek ellenére elég stabil letámasztást biztosítanak egy kis felszerelés számára. A szorítógyűrűk gumírozottak és itt is elég kicsik, mint a monopodoknál. Talán mondanom sem kell, hogy a csatlakozások por és cseppállóak, ahogy egy komoly állványhoz illik.

A Benro A-157 igen jól megkonstruált állvány, melyért mindössze bruttó 18 240 forintot kell fizetnünk, és ne feledjük, hogy ezért egy első osztályú állványtáskát is kapunk. Ezért az árért a legegyszerűbb Manfrottók közül válogathatunk, fele akkora teherbírással.

Benro A-257 tripod

A Benro A-257 mindenben megegyezik az A-157-tel, kivéve a méretét és a terhetlhetőségét. Egy fokkal masszívabb, vastagabb lábú darabbal van dolgunk, nagyobb magassággal és teherbírással, persze némi súlytöbblettel. Ez a többlet közel 1 kilót jelent, mivel 1680 gramm helyett 2200 grammal számolhatunk. Cserébe az A-257 8 kilós felszereléssel is gond nélkül megbirkózik, így nagyobb teleobjektívekkel is használható.

A lábak teljesen kihúzva 1430 mm-es állványmagasságot adnak, ami nagyjából annyi, mint a kistestvér kihúzott középoszloppal. Ha a rövidke középoszlop magasságát is hozzávesszük 1645 mm-es maximumot kapunk. Az oszlop hasonló módon, egy nagy szárnyas csavarral rögzül és ugyanúgy leszerelhet, megfordítható, mint az előző modellnél. A tetején lévő talp átmérője 5,5 cm és három csavarral finoman vízszintezhető, másik oldalán rugós terhelő kampót találunk az állvány stabilitásának növeléséhez, esetleg, hogy ne kelljen a táskánkat a földre dobnunk. Mindkét alu modell középoszlopában egy vájat fut, amely egy sínbe kapaszkodva megakadályozza, hogy az oszlop elforduljon.

A három lábszekció por- és cseppálló gyűrűkkel szorítható meg, a lábvégek pedig gumibevonatot kaptak, de ezúttal sem cserélhetők. A főcsonk tetején egy kis vízszintező libella és egy iránytű található.

A Benro A-257 összecsukva 65,5 centiméter hosszú. A lábak három fokozatban terpeszthetők, a legszélesebb állásban 31 centis állványmagassággal. Szintén alaptartozék hozzá egy kiváló állványtáska.

Bruttó fogyasztói ára 21 960 forint, ami külsejét és képességeit tekintve igen baráti. A szinte ugyanígy kínéző Gitzo kínálatból ezért az árért semmit sem választhatunk, a Manfrotto pedig 2,5 kilós teherbírású mini tripodokat kínál ebben a szegmensben. A Benro A-257 a közel dupla annyiba kerülő Manfrotto 055 PRO-nak lehet konkurense, amely összecsukva hasonló méretű, kihúzva viszont egy fokkal nagyobb, terhelhetőségben egy kilóval elmarad a Benro-tól, középoszlopa azonban nem csak fordítva, de vízszintesen is befogatható.

Összehasonlítva a konkurenciával

Itt aztán igazán kitett magáért a Benro. Az általunk tesztelt alumínium állványai szinte egye az egyben hozzák a méregdrága Gitzo-k külalakját. És mindez nem csak szemfényvesztés, a minőségük is nagyszerű. Sehol egy sorja, egy rossz illesztés, minden igen csak precízen működött. A működésük is a neves olasz márkát idézte. Gondolok itt a lábszorító gyűrűkre, és a középoszlop megoldására és a lábak terpesztésére. Leginkább csak a lábak és a középoszlop megszorításánál volt érezhető, a Gitzonál használt különleges anyagok hiánya. A Benro állványai szépen kivitelezett darabok jóval olcsóbban. A minőség a 30 ezres árkategóriának megfelelő, itt felesleges is a Gitzokhoz hasonlítanunk őket, mert egy hasonló képességű darab kb. háromszor drágább.

A „kínai minőséget” itt igazán elfelejthetjük. Alacsony lábállás, por és vízálló csatlakozások, szintezőcsavar a talpon, nehezék kampó, vízszintező libella, megfordítható középoszlop, profi állványtáska – mind a tisztes középkategória szolgáltatásai, jó kivitelben. Mindezt csak tetézi, hogy cég a termékekre 3 év garanciát is vállal.