Kipróbáltuk: Canon EOS-1100D teszt

0

Különlegességek

Megvilágítás optimalizáció

A magasabb szériás Canon gépekből pár érdekesebb, a képminőséget javító szolgáltatást is megtalálunk ebben a modellben. Ilyen például az elődben is választható Megvilágítás optimalizáció, mely egy kikapcsolt állást és három erősségi fokozatot kínál. Feladata a fotók sötét területeinek világosítása anélkül, hogy a világos részek kiégnének. Mindezt egyetlen expozícióval oldja meg a gép.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

A fenti szolgáltatás egyfajta kiegészítése lehet a teljesen új funkcióként megjelenő Csúcsfény árnyalat elsőbbség. Az egyedi beállítások között bekapcsolható szolgáltatás a fotó legvilágosabb részeit figyeli, és megakadályozza azok kiégését. Ha ezt a funkciót választjuk a készülék érzékenysége ISO200-ról indul. Tesztünk során, átlagosan 1/3 fényérték előnyt jelentett ez a lehetőség.

Megvilágítás optimalizáció

Periferikus világítás korrekció

Ez a szintén elég elrettentő nevű szolgáltatás az objektívek egyik alap optikai problémáját a képsarki sötétedést (vagy vignettálást) hivatott csökkenteni. Be-, és kikapcsolt állása használható a felvételi menüben. Az alábbi táblázatban a 18-55mm-es kitobjektívvel próbáltuk ki, legnagyobb rekesznyílás mellett.

Periferikus világítás korrekció

Basic+ mód

Az EOS-1100D egyik új szolgáltatása az úgynevezett Basic+ mód, mely a kezdő felhasználók számára jelent majd könnyebbséget. Kreatív automata felvételi módban, illetve a témaprogramok többségében az eddigihez képest több beállítási lehetőséget kapunk. A Basic+ gyorsmenüjében a fotószituációhoz illő környezeti módok közül válogathatunk (pl. Élénk, Lágy, Meleg, Világos, Sötét), melyek többnyire 3 fokozatban erősíthetők. A Kreatív automata mód lehetőséget biztosít továbbá arra is, hogy közvetve a rekeszértéket (háttérelmosás), vagy akár a fehéregyensúlyt is befolyásolja a fotós.