Kipróbáltuk: Canon EOS-1200D teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Ezen a téren semmit nem változott a fényképezőgép az EOS-1100D óta, úgyhogy jórészt ismételném magam a korábbi tesztből.

A fáziseltérésen alapuló AF rendszer most is 9 pontos, a választható mezők pedig gyémánt alakzatban helyezkednek el a képmező középső területén. A középső pont alatt keresztszenzoros érzékelést kapunk, mely jóval érzékenyebb a többinél. Kiválasztásukhoz a hátlap jobb felső sarkában lévő gomb használható. Aktiválhatunk egy AF-pontot, de akár az összeset is.

A választott AF-pont közepe a kereső mattüvegén pirosan villan fel, élőképnél pedig csak ez látható és helyes élességnél zölden világít. A kereső státuszsorának jobb oldalán felvillanó zöld lámpával is ellenőrizhetjük az élességet. Ez a visszajelzés kézi élességállításnál is aktív, ha közben félig nyomjuk az exponáló gombot. Az automata és kézi élességállítás között minden esetben az objektíven lévő AF/MF kapcsolóval válthatunk.

Automata állásban háromféle üzemmód érhető el a jobb navigációs gombbal:

  • One Shot: egyszeri AF. Az exponáló gomb félig lenyomásával indítható, nyomva tartása alatt pedig változatlanul megtartja a beállított távolságot.
  • AI Servo: folyamatos (követő) fókusz. Szintén az expo gomb megmozdítására, vagy a * gombra aktiválódik, és a téma elmozdulásakor, vagy a kép átkomponálásakor folyamatosan változtatja az élességállítási távolságot. Közeledő vagy távolodó témát ezzel a beállítással tarthatunk folyamatosan fókuszban.
  • AI Focus: automatikus mód, mely a mozdulatlan témánál egyszeri (One Shot), mozgó esetében pedig folyamatos (AI Servo) módra kapcsol.

Gyengébb fénynél szükségünk lesz AF-segédfényre, melyet engedélyezve a felpattanó vaku villanásai segítik majd az AF-rendszer munkáját. A segédfény letiltható, és beállíthatunk csak külső vaku által használt fényt is. Az AF rendszer 0-18 fényérték tartományban működőképes.

Manuális élességállításnál (MF) objektívünk fókuszgyűrűjét és szemünket kell használnunk. Persze azért jól jön a fent említett visszajelzés is, sőt élőkép módban 5 és 10x-es részletnagyítást is bekapcsolhatunk.

A Canon EOS-1200D ezúttal is az előd 63-mezős, iFCL fénymérési rendszerét kapta. Az FCL az angol ‘focus’, ‘color’ és ‘luminance’ szavakból tevődik össze, vagyis a rendszer figyelembe veszi a fókusz, szín és világossági adatokat is az expozíció meghatározásánál. Az 1200D kétrétegű fényérzékelőt használ, melynek egyik rétege csak a vörös és zöld, a másik pedig a kék és zöld színre érzékeny. Ezáltal kiküszöbölhető a hagyományos fénymérő szenzorok túlzott vörös érzékenysége és az ezek miatt fellépő túlexpozíció.

A fénymérés a teljes képmezőt használó Kiértékelő, a középső területet nagyobb súllyal figyelembe vevő Középre súlyozott, valamint a képközép 10%-án mérő Részleges módban használható. A * gombbal a mért értékek rögzíthetők.

LiveView

Az élőképet egy különálló, a keresőnyílás jobb oldalán található gombbal aktiválhatjuk, Mozgókép módban azonban automatikusan bekapcsol, így a gomb a videofelvétel indítására használható. 30 mp inaktivitás után a készülék automatikusan kikapcsolja az élőkép funkciót.

Az LCD-n látható élőkép 100%-os lefedettségű. A képernyőn kétféle segédrácsot, de akár élő hisztogramot is megjelentethetünk. A megjelenített képadatok ugyanúgy a DISP gombbal válthatók, mint normál kereső módban. A kijelző bal szélén látható felvételi adatok a Q-gomb segítségével közvetlenül is módosíthatók. Ilyen például az AF-mód, az egyképes/sorozat mód, a fehéregyensúly, a színeffektus, a megvilágítás optimalizáció, a képméret/minőség, az érzékenység és az AF pont helye.

Élőképnél speciális AF-módokat kapunk, melyek a következők:

  • FlexiZone AF: a korábbi Élőképes AF módhoz hasonlóan ez is kontrasztérzékelésen alapul, vagyis a képérzékelőt használja az élességállításhoz. Az elődhöz képest még több AF pontot kapunk, összesen 55 x 31-et (a képmező kb. 70-80%-án), melyek közül a kívántat az iránygombokkal állíthatunk be a képernyőn. E mód segítségével a Quick AF-nál csendesebb, de lassabb élességállítást kapunk.
  • Arcfelismerő Az AF-rendszer emberi arcvonásokat keres a képmezőben és ezekhez igazítja a fókuszt. Ez esetben az arc helyén zöld AF keret jelenik meg.
  • Gyors (Quick) AF: a tükörreflexes fényképezőgépeknél alkalmazott fáziskülönbségen alapuló eljárást és ennek különálló AF-szenzorát használja, mely gyorsabb az első pontban ismertetett FlexiZone módnál, de az állandó tükörcsapkodás miatt zavaróbb is. A készülék ugyanis minden élességállításnál felcsapja a tükröt is. Ez esetben szintén a 9 pont egyikét használja a fényképezőgép. Itt is kapunk egy fehér keretet, de ezúttal a nagyítható képterület jelzésére. A keret szintén a korábbinál finomabb lépésekben, 63 x 41 pozícióban léptethető a teljes képmezőben. A nagyításhoz a hátlap jobb felső sarkában lévő AF-mező választó gombot használhatjuk, melynek egymás utáni lenyomásával 5x, majd 10x-es nagyítás érhető el.

Sorozat fényképezés

A fényképezőgép által kínált egyetlen sorozat módot a bal iránygombbal előhívható menüből választhatjuk ki. Ugyanitt kaptak helyet az önkioldó beállítások is, melyekből 10 és 2 mp késleltetésűt, valamint Custom módot választhatunk. Utóbbi esetén 2-10 fotó készülhet sorozatban, 10 mp késleltetési idővel.

Az előd 3 kép/mp-es sorozat sebességét az EOS-1200D is eléri, ami voltaképpen előrelépés, hiszen a felbontás közben 12-ről 18 megapixelre nőtt. Sőt, a sebesség terén is fejlődött a gép, hiszen a 3 kép/mp-et csak JPEG-ben volt képes tartani az 1100D, az új modell viszont RAW formátumban is hozza ezt a szintet.

Az egyhuzamban készíthető képek számában már nem ilyen rózsás a helyzet. A korábbi modellnél 830 JPEG képet adott meg a gyártó, itt viszont csak 69-et. RAW-ban 1 képpel tud többet az elődjénél.

Teljesítményére magunk is kíváncsiak voltunk, így egy frissen formázott UHS-I (a gép Class10-ként használja) SDHC kártyával a gyakorlatban is kipróbáltuk, mennyi kép készíthető sorozatban. Íme:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
(mért érték)
JPEG 3 kép/mp 24
RAW 3 kép/mp 6
RAW + JPEG 3 kép/mp 4

RAW-ban mérésünk is igazolta a gyártó által mért adatokat, de JPEG-ben jelentősen elmaradt a várttól. Mindössze 24 képet (L Fine) sikerült azonos sebességgel készíteni. A sorozat ezután is töretlenül folytatódott, de érezhetően lassabb sebességgel.

A menüben beállítható a megszokott automata expozíció sorozat is, mely 3 kép hosszú lehet. A fotók közti lépésköz 0,3 Fé és 2 Fé között állítható 1/3 fokozatokban. A teljes tartomány +/-7 Fé, tehát +/-5 fényértékkel eltolt expozíció kompenzáció esetén is működik a sorozat.

Készülhet fehéregyensúly sorozat is, szintén 3 kép hosszúságban. Ennél 1-3 fokozatnyi lépéseket tehetünk a fehéregyensúly finomhangolási mátrix kék-vörös, vagy zöld-bíbor irányaiba.

Videofelvétel

A Canon EOS-1200D egyik jelentős újdonsága az eggyel korábbi modellhez képest a videofelvételi képesség. Az idejétmúlt 1280 x 720 pixeles felbontásról FullHD-re léptünk (1920 x 1080), melyet a korábbihoz hasonlóan 30 vagy 25 kocka/mp-es sebességgel rögzít a készülék, és megjelent a mozifilmeknél elterjedt 24 képkocka/mp-es felvétel is. A formátum maradt MPEG-4 AVC/H.264, a videók pedig MOV kiterjesztéssel kerülnek kártyára. A korábbi 17 perces maximumot ezúttal közel a duplájára tolták ki, így egy snitt hossza legfeljebb fél óra lehet.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, MOV, 30 mp, 172MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Egy felbontás helyett itt háromfélét választhatunk, vagyis a FullHD mellett elérhető az 1280 x 720 pixel is (60/50 kocka/mp-cel), illetve a helykímélő 640 x 480 pixeles, 30/25 kocka/mp-es mód is.

1920 x 1080 pixel, 25 kép/mp, MOV, 34 mp, 193MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A videofelvételt csak a főtárcsáról elérhető Mozgókép módban kezdeményezhetjük a különálló Élőkép/Videó gombbal, és ezzel is állathatjuk le. Felvétel közben az exponáló gombbal állóképek is készíthetők a beállított képfelbontásnak megfelelő méretben. Mindeközben szabadon használható a zoom, működik a fénymérés és akár az automata élességállítás is. Igény szerint kézi fókuszra is átkapcsolhatunk.

1920 x 1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 30 mp, 170MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Az 1200D-ben már kézi expozíció beállításokra is mód nyílik a felvétel alatt. A vezérlőtárcsa elforgatásával szabadon állítható a záridő, az Av gombot lenyomva pedig ugyanígy módosíthatjuk a rekeszértéket. Ezen kívül választhatunk Megvilágítás optimalizálást, Periférikus világítás kompenzációt és egyedi képstílust bármilyen képfeldolgozási beállítással (kontraszt, élesség, stb).

1920 x 1080 pixel, 24 kép/mp, MOV, 31 mp, 178MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A korábbinál több hangbeállítás is helyet kapott a menüben, így például az szimplán kikapcsolható hangfelvétel helyett, most automata, vagy kézi felvételi jelszint szabályozást is beállíthatunk. Kézi szabályozásnál 65 fokozatban állítható a jelerősség. A fényképezőgép ezen felül külön engedélyezhető szélzaj csökkentő módot is kínál.

A hangfelvétel mono lineáris PCM maradt, melyre a gép jobb elején elhelyezett beépített mikrofon szolgál. Külső mikrofon nem csatlakoztató a készülékhez.

https://www.youtube.com/watch?v=Ml

1280 x 720 pixel, 50 kép/mp, MOV, 26 mp, 151MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A gép bal oldalának tetején egy kis beépített mono hangszórót kapunk a felvett hang visszajátszásához. A lejátszási hangerő 10 lépésben változtatható. Lejátszáskor választhatunk lassítást és kockánkénti léptetést is, a kívánt ponton pedig kettévághatjuk a felvételt, külön fájlként mentve a levágott szeletet.