Kipróbáltuk: Canon EOS-1200D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Exponáló gomb: az állókép expozíció megkezdéséhez, félig lenyomva pedig az AF és/vagy fénymérés aktiválásához használható (videó módban is készíthetők fotók).
(2) Vezérlőtárcsa: alapesetben a rekeszérték és/vagy záridő beállításra használható, máskor az előzőleg kiválasztott opció értékeinek beállítására szolgál (például az aktív státuszképernyőn kiválasztott funkcióé).
Lejátszáskor a képek közötti gyorslapozásra szolgál a korábban beállított lépésközökkel (1, 10, 100, vagy kategória). Nagyított nézetben a fotók élességének összevetésére használható a nagyítást megtartva.
Menüben az oldalak közti lapozásra is alkalmazható.
(3) Vaku gomb: a beépített vaku felnyitását és egyben bekapcsolását végző, elektronikus kioldású gomb. A menüben hozzárendelhető az ISO értékek állítására is.
(4) Üzemmód tárcsa: a gép legfontosabb felvételi módjaival, melyek az alábbiak.
– Videó mód: a készülék automatikusan LiveView állásba kapcsol. Tétlenség esetén az élőkép 30 mp után kikapcsol és az expo gomb félig lenyomásával aktiválhatjuk újra.
A mozgókép módhoz külön menü érhető el.
– Éjszakai portré mód: hosszabb záridő vakuval, állványról, a háttér jobb kiexponálásához.
– Sport: a lehetőségekhez mérten minél rövidebb záridőt használ a gép, sorozatmóddal.
– Makró: közelképek készítéséhez.
– Tájkép: minél szűkebb rekeszt próbál elérni a fényképezőgép a mindenütt éles tájképek érdekében.
– Portré: tág blendére törekszik a készülék mosott háttér eléréséhez.
– CA (Creative Auto): a készülék szinte mindent automatikusan állít, de néhány funkcióba ettól függetlenül is beleszólhatunk. A képernyőn egy kis skála jelenik meg melyen beállítható, hogy éles, vagy mosott hátteret szeretnénk, ezzel közvetve befolyásolható a rekeszérték. Beállíthatunk továbbá sorozat felvételt, önkioldót, vagy különféle vakumódokat.
– Vaku tiltás: bizonyos helyszíneken (pl. múzeum) tilos vakut használni. Ezzel a témamóddal elejét vehetjük, hogy a gép véletlenül villanjon.
– Automatikus (A+) mód: minden fontosabb beállítást a gép végez, a fotós csak a képméretet, önkioldót, vörösszem korrekciót, a kijelző egyes üzemmódjait, és a periférikus világítás korrekciót állíthatja. A készülék a témamódok kiválasztását is automatikusan végzi.
– P: programautomatika. A fotós minden beállítási lehetőséget megkap, kivéve a rekesz és záridő szabályozását, ezt továbbra is a gép végzi. Felülbírálása a +/-5 Fé tartományban állítható expozíció kompenzációval, vagy a felső vezérlőtárcsát elforgatva az úgynevezett program-eltolással lehetséges.
– Tv mód: záridő előválasztás, melynél a fotós választhatja ki a szükségesnek vélt záridőt a gép pedig a fénymérés alapján ehhez választ rekeszértéket. Az záridő 1/4000 és 30 mp között szabályozható, 1/3 vagy 1/2 Fé lépésközökkel. Expozíció kompenzáció is alkalmazható.
– Av mód: az előző beállítás fordítottja, melynél a rekeszértéket állíthatjuk a fényképezőgép pedig a záridőért felel. A rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív szabja meg. Expozíció kompenzáció is alkalmazható.
– M mód: teljesen manuális üzemmód, mely az összes beállítást lehetővé teszi. A záridő és rekeszérték között a hátsó Av (expozíciós) gomb nyomva tartásával válthatunk. Ebben a módban Bulb záridő is elérhető, mely az kioldó gomb lenyomásának idejéig folytatja az expozíciót.
(5) Bekapcsoló kar: a kar elfordításával üzembe helyezhető vagy kikapcsolható a fényképezőgép.

Hátul

(1) Dioptria korrekciós tárcsa: -2,5 és +0,5-1 között állítható a keresőkép élessége.
(2) Videó/élőkép gomb: felvételkor, vagy lejátszáskor az élőkép mód be- és kikapcsolására szolgál.
Videó állásban a mozgókép felvétel elindításához és leállításához használható.
(3) *: AF/AE és kicsinyítés gomb. Az automata élességállítást és/vagy a fénymérést indíthatjuk, vagy rögzíthetjük ezzel a gombbal. Az Egyedi beállítások menüben programozható a funkciója.
Lejátszásnál a nagyított kép nézetének kicsinyítésére, vagy 4, 9, 36 és 100 nézőképes oldalak megjelenítésére használhatjuk.
(4) AF mező és nagyítás gomb: felvételkor megjeleníthető az AF pontok kiválasztására szolgáló képernyő, melynél a vezérlőtárcsával választhatunk a 9 mező között.
Lejátszás módban a megjelenített fotó fokozatos (15 lépéses) 1,5-10x-es kinagyítására használható.
LiveView módban 5x és 10x nagyítás között kapcsolhatunk vele.
(5) AV/Törlés gomb: P, Tv és Av módokban az expozíció kompenzációt érhetjük el vele.
M módban a rekesz és záridő beállítása között válthatunk, ha nyomva tartjuk.
A fotók visszanézésénél az aktuális kép vagy videó törlésére szolgál.
(6) „Q”/Nyomtatás/Megosztás: az aktív státuszképernyő (gyorsmenü) be- és kikapcsolására szolgál, mely az adott üzemmódtól függően változhat. A státuszképernyő lehetőségei között a navigációs gombokkal válthatunk, értékük pedig a vezérlőtárcsával módosítható.
Lejátszás módban szintén egy képernyőmenü jeleníthető meg, ahol a törlés elleni védelem, az elforgatás, az értékelés, a kreatív szűrők, az átméretezés és a képugrási beállítások változtathatók.
Ez a gomb szolgál a közvetlen nyomtatás (DPOF) és adat megosztás indítására is.
(7) DISP: a státuszkijelzés be-, és kikapcsolására használhatjuk felvételi módban.
Élőképen a részleges és teljes felvételi infók, valamint az élő hisztogram is ezzel a gombbal kapcsolható be.
Lejátszásnál a képhez tartozó információk, a kiégést jelző képernyő, illetve a hisztogram nézet jeleníthető meg a gombbal lapozva.
(8) Navigációs gombok: felvételi módban mind a négy gombhoz egy funkciót rendelt a gyártó, mégpedig a következőket:
Fel: ISO érzékenység beállítása
Le: WB fehéregyensúly módok kiválasztása
Bal: meghajtási módok (egyképes, sorozat, önkioldó)
Jobb: autofókusz módok
A menüben a különféle menüpontok közti navigációra szolgálnak.
Lejátszás módban a jobb és bal gombbal egyenként lépkedhetünk a képek és videók között.
Nagyított nézetben a képkivágás görgetésére szolgálnak.
(9) SET: bármely beállított érték elfogadására használható.
A C.Fn menüben egyedi funkció is programozható hozzá, mely felvételi módban alkalmazható. Ezek a következők: képminőség, vaku kompenzáció, LCD ki/be, menü bekapcsolása, mélységélesség előnézet.
(10) MENU: a menü be-, és kikapcsolását végző gomb. A menüpontok részletezése a következő oldalon olvasható.
(11) Lejátszás: lenyomásával lejátszás módba kerülünk, ahol visszanézhetők a memóriában tárolt képek és videók. Ismét lenyomva visszakerülünk felvételi üzemmódba.