Kipróbáltuk: Canon EOS-1200D teszt

0

Különlegességek

Kreatív képeffektusok

Az EOS-1200D egyik újdonsága, a kész képekre utólag ráhúzható öt kreatív effektus. Ugyanezeket alkalmazza a Canon a jobb kompaktjaiban is, ezúttal azonban a belépő szintű tükörreflexes fényképezőgépében is megjelenik.

A képeffektusokat a lejátszáskor, az Q-gombbal előhívható menüből adhatjuk a kiválasztott fotóhoz. Mindnek 3 erősségi fokozata van, kivéve a Játékkamera módot, ahol háromféle elszínezést, illetve a Miniatűr effektust, ahol az élesen maradó terület állása (vízszintes vagy függőleges) és helye állítható be.

Automatikus megvilágítás optimalizáció

Tükörreflexes fényképezőgépünk, bár jobb dinamikaátfogásra képes, mint egy hagyományos kompakt, az emberi szem által látott képdinamikát legfeljebb csak távolról közelíti meg, így bizonyos esetekben könnyebben kiégnek a fényes és bebuknak a sötét részek. A Megvilágítás optimalizáció az utóbbin igyekszik javítani, vagyis kis lépésekben világosít az árnyékos területeken, így ezeken a képrészeken is több részlet látható.

Az EOS-1200D egy kikapcsolt állást és három optimalizáló fokozatot kínál. Ahogy az az alábbi táblázat azonos megvilágítással készült képein is látható.

Megvilágítás optimalizáció

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

A fenti bemutatott Automatikus megvilágítás optimalizáció nem sokat javít a fényes területeken. Erre való az úgynevezett Csúcsfény árnyalat elsőbbség mód. Ki- és bekapcsolt állása létezik, az beállítható legkisebb érzékenység pedig ISO 100-ról ISO200-ra módosul.

Ez a szolgáltatás kiválóan teszi a dolgát. Bizonyos esetekben akár 2/3 fényérték előnyt is adhat a csúcsfények tekintetében. A lenti képeket szándékosan túlexponáltuk. Kikapcsolva már 2/3 fényértékkel korábban kiégtek a világos területek, míg bekapcsolt Csúcsfény árnyalat elsőbbségnél még nem.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Periferikus világítás korrekció

Az optikai hibák javítását ezúttal az egy szem Periférikus világítás korrekció képviseli, mely a képsarki sötétedést csökkenti automatikusan, felismerve a csatlakoztatott (Canon) objektívet. Ki- és bekapcsolt állása létezik.

Ezúttal egy Canon EF 50mm F1,8 II objektívvel próbáltuk ki, teljesen nyitott rekesszel, valamint F8,0 rekeszértékkel.

Periferikus világítás korrekció