Kipróbáltuk: Canon EOS-300D kit teszt

0

Mért értékek

A vizsgálódásaink során a következőket tapasztaltuk:

A bekapcsolás után – tükörreflexes géphez képest – elég sok idő telik el, mire feléled a gép. A tapasztalt 3 mp még a kompakt kategóriában is éppen hogy felülmúlja az átlagos értéket. A tükörreflexes gépek között még a 2 mp is soknak számít, de vegyük figyelembe, hogy az EOS-300D jelenleg közel kétszer olcsóbban beszerezhető, mint bármelyik másik tükörreflexes digitális gép. A 3 mp tehát nem túl jó érték, de a használhatóságot jelentősen nem csökkenti.

A fókuszáláshoz szükséges idők az alapoptikával is jónak mondhatók, megfelelő fényviszonyok között 0,2-0,4 mp között sikerül élesre állítani a témát. Ha nincs elegendő fény, vagy a fókuszpontban nem egyértelműen talál témát a gép, 0,5-0,7 mp időre van szükség. Legrosszabb esetben, ha nem lehetséges élességet állítani, a gép 2 mp-ig próbálkozik. A fókuszálási idő természetesen függ a felhasznált optikától is, így ezek az értékek csak az EF-S bajonettes alapobjektívvel együtt értendők.

A sorozat-felvétel esetén 4 képig készíthetünk közel 3 kép/mp-es sorozatot, ezt követően 1 kép/mp sebességgel következnek a további felvételek, amíg a kártya be nem telik. Ha csak gyors egymásutánban szeretnénk 2-3 felvételt készíteni, nem muszáj átváltanunk sorozat-módba, hiszen két kép között mindössze 0,7 mp-nek kell eltelnie, így egymást követő exponáláskor is elérhetünk 1,5 kép/mp sebességet. Ez elég kellemes!

A vaku gyorsan feltöltődik, teljes kisülés után legrosszabb esetben 3,7 mp-et tapasztaltunk, de általános felhasználás esetén ennél jóval kevesebb időre, körülbelül 1 mp-re volt szükség.Késleltetések
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő 2,5 mp
fókuszálás ideje alapoptikával
átlagosan 0,2-0,6 mp
(max. 2 mp)
Két felvétel között szükséges idő 0,7 mp
Vaku feltöltéséhez szükséges idő 3,7 mp

A BP-511-es lítium-ion akkumulátor a külső töltő segítségével 70 perc alatt teljesen feltölthető. A töltési folyamat során a töltő egy piros LED villogtatásával jelzi az akku aktuális töltöttségi szintjét. Egy feltöltés után átlagosan 300-400 kép készíthető úgy, hogy az LCD-n minden egyes képet 4 mp-ig visszanézünk..


frissítve: 2003.11.13 19:55

A Canon EOS-300D áramfelvétele nem túl magas, természetesen a legnagyobb mértékben a vaku-töltése során veszi igénybe az akkumulátort. Ekkor 1A áram folyik, vagyis közel 8W fogyasztást produkál a gép, igaz, ezt a legrosszabb esetben is alig 4 mp-ig. A gép legtöbbször felvétel állásban van, kikapcsolt LCD-vel, ekkor 100-200 mA körüli áramerősség mérhető, attól függően, hogy a keresőben világít-e a státusz sor, vagy sem. Amikor a gép energiakímélő üzemmódba lép, szinte alig mérhető átfolyó áram.
Áramfelvételek
alapállapot
110 mA
hátsó státusz LCD háttérvilágítással
130 mA
kereső státusz-sora aktív
230 mA
kereső státusz-sora aktív + hátsó státusz LCD háttérvilágítással
250 mA
bekapcsolt 1,8″-os hátsó LCD
220 mA
automatikus kikapcsolás (standby)
0,02 mA
fókuszálás alapoptikával
270 mA
vakutöltés
1050 mA