Kipróbáltuk: Canon EOS-300D kit teszt

0

Menürendszer

A menü gomb megnyomása mindenesetben megjeleníti a menüt, ami egyben tartalmazza a felvételi paraméterek beállítását (felvétel menü), a lejátszás mód beállításait és a két Set-Up menüt. Kezdjük a felvétel menüvel:

Itt tudjuk beállítani a képméretet és minőséget (Quality), a vöröszem-hatás csökkentő lámpa használatát (Red-eye), az automatikus expozíció-sorozat lépésközét (AEB), a fehéregyensúly-sorozat lépésközét (WB-BKT), a különböző események, pl. fókusz beállítása esetén hang kiadását (Beep), a kézi fehér-egyensúlyt (Custom WB) és a különböző előre beállított felvételi paraméterket (Paramaters).

A fehér-egyensúly kézi beszabályozása esetén egy előzőleg készített képet kell kiválasztanunk, amin egy fehér lapot fotóztunk le. Ezt követően a kézi fehéregyensúlyt kiszámítja a gép, majd magunknak kell átállítani a fehéregyensúlyt kézire.

A paraméterek megváltoztatásakor kiválasztható a parameter 1 és parameter 2 előre programozott értékek, valamint az Adobe RGB színtérbe való mentés. Ezeken kívül három felhasználói profil is szabadon programozható, ahol a kontraszt, az élesítés, a színtelítettség és a színárnyalatok változtathatók meg.

A lejátszás menü jóval egyszerűbb és kisebb, mint amit a felvétel menünél látunk. Itt a képek törlés elleni védelmét (protect), a képek forgatását (rotate), a nyomtatásra előrendelést (print order), a diavetítés indítását (auto play), a fotó készítése utáni megjelenítés (review), illetve ennek időtartamának beállítását (review time) végezhetjük el.

A nyomtatásra előrendelés esetén megadható a nyomtatás típusa (normál, indexkép, vagy mindkettő), a képek dátumának és/vagy fájlnevének kinyomtatása, illetve képenként a darabszám.

A fotó készítése után letiltható a kép LCD-n való megjelenítése (kíméli az akkut), vagy engedélyezhető, illetve kérhető az info mód, amikor hisztogrammal együtt láthatjuk a készített képet. A megjelenítés ideje 2, 4, 8 mp-re állítha be, vagy kérhető az is, hogy addig mutassa a képet, amíg az exponáló gombot félig le nem nyomja a fotós.

A Set-Up menüt két részre bontotta a Canon. Az első részben az automatikus kikapcsolás (auto power off), az automatikus képforgatás (auto rotate) az LCD fényereje (LCD Brightness), a dátum és idő (date/time), a fájlok sorszámozása (File numbering) állítható be, valamint itt formázhatjuk meg a memóriakártyát is.

Az automatikus kikapcsolásra 1 perc és 30 perc közötti inaktív idő adható meg, vagy le is tiltható ez a funkció. Az LCD fényereje 5 lépésben állítható.

A második részben választhatjuk ki a nyelvet (language), a video rendszert (video system), az adattovábbítás módját (communication), itt törölhetjük a gép beállításait és állíthatjuk vissza a gyári alapértékeket (clear all camera settings), kezdeményezhetünk érzékelő-tisztítást (sensor clean), illetve megnézhetjük a gépünk firmware verziószámát.

A választható nyelvek között megtalálható az angol, olasz, német, norvég, francia, svéd, holland, spanyol, dán, kínai, finn, japán. Az adattovábbítás módja lehet normál, vagy PTP. Az érzékelő tisztítása előtt ki kell választanunk a sensor clean menüpontot, amely csak akkor aktiválható, ha az akku feltöltött állapotban van. Aktiválás után a tükör felcsapódik, így az optika eltávolítása után hozzáférünk a CMOS-szenzorhoz. Figyelem! Az érzékelő tisztítását ajánlott szakemberrel elvégeztetni, mert egy esetleges sérülés, karcolás örökre nyomot hagy a fotókon!


Lejátszáskor az egyes képeknél a fájlnevet, a rekesz- és zársebesség értékeit, valamint az aktuális kép sorszámát és az összes kép számát láthatjuk. Ha a képbe belenagyítunk, a Canon gépeknél megszokott módon láthatjuk a kijelzőn megjelenített kép és a teljes kép arányát. A nagyított képben a négy nyíl segítségével navigálhatunk. Ha teljesen ránagyítunk a képre, az LCD-n körülbelül 300 pixel széles részt figyelhetünk meg. Sajnos a kijelzés során kissé elkenődnek a részletek, ami nem azt jelenti, hogy túl lágy a fotó, amit készítettünk. A képélesség ellenőrzésére tehát nyugodtan használjuk a néhány fokozattal kisebb nagyítást, ott jobban látható az élesség, nem tévesztjük össze a kijelzés problémájával.

Ha a * jelű gombbal indexképes megjelenítésre váltunk, a szokásos 3×3 képes módot láthatjuk.

Lejátszás módban az INFO gomb megnyomása esetén megjelenik a fotó részletes adatait tartalmazó oldal. Itt láthatóvá válik a használt érzékenység, az üzemmód, a fehéregyensúly, az expozíció-kompenzáció, a képméret és minőség, a fotó készítésének dátuma és ideje, valamint a hisztogram, amely a beégett részeket villogtatja. A beégett területek villogtatása igen hatékony módja a fotók ellenőrzésének, hiszen így a fotós döntheti el a beégés mértékét és helyét figyelembe véve, hogy az számára zavaró-e, vagy sem. Csak az eloszlás-függvényre támaszkodva nem lehetne ennyire egyértelművé tenni az esetleges probléma mértékét.