Kipróbáltuk: Canon EOS-40D teszt

0

Különlegességek

14 bites A/D

A Canon sajtóközleménye szerint az új EOS-40D-ben a korábbi 12 bites helyett immár 14 bites digitalizálás zajlik, amely 4x több tónust ígér, mint a 30D megoldása.

Megpróbáltam utánajárni, vajon a fotózáskor és képfeldolgozáskor érezni-e ebből valamit. Készítettem egy-egy átmenetes fotót (polárszűrővel nappali, valamint naplemente utáni égbolt lefotózásával) az EOS-40D és az EOS-400D felhasználásával. Mindkét képet 16 bites TIFF formátumba konvertáltam RAW-ból, melyet követően a Photoshop szintek (Levels) menüpontjában széthúztam a középtónusokat a teljes tónusterjedelemre. Elméletileg ekkor a nagyobb színmélység miatt a 40D képét kevésbé kellene sávosnak látni, de valójában nem tapasztaltam különbséget, mindkét kép hasonlóan nézett ki.

Létezik, hogy a 14 bites digitalizálás után az EOS-40D csak 12 bitet ment el a .cr2 fájlba?
Erre sajnos nem tudom a választ, de az mindenesetre érdekes, hogy a 400D és a 40D RAW fájljai azonos méretűek, melyeket RAR archívba betömörítve is hasonlóan egyező fájlméreteket kapunk.

Világos tónus prioritás – Highlight Priority

A Canon EOS-40D egyik érdekes szolgáltatása a világos tónus prioritás, amely a teljes fehérhez közeli színeket hozza vissza még a kiégés előtt. A módszer első ránézésre nem látszik másnak, mint gradációs görbe játéknak, s azt gondolhatnánk, hogy ez csak a JPEG képekre van hatással.
Meglepő módon azonban a RAW fájlokra is alkalmazásra kerül a javítás, így a profi fotósok is élvezhetik e remek szolgáltatás előnyeit.

Elképzelhető, hogy az analóg-digitális konverzió során a 12 bithez képest nyert +2 bitet csak itt használja fel a gép?
Sajnos nem tudjuk.

Azt viszont igen, hogy a világos tónus prioritás működőképes és hasznos lehet, erre a lenti példák szolgálnak bizonyítékul. Ennek során két kép készült, egyik kikapcsolt, másik bekapcsolt világosság prioritásos módban, JPEG illetve RAW formátumban. Mind a JPEG, mind a RAW képeknél megvizsgáltuk, hogy milyen hatása van ennek a módnak a világos területekre. Ezt az égbolt fehér részével lehet legjobban szemléltetni (vagy lehetne egy napsütötte menyasszonyi ruhával, de errefelé felhőből és égboltból több van, így adva volt a döntés).

A képekből jól látszik, hogy a világos tónus prioritás hatásos, bár nem mindenható. Ezt egyébként lehet szimulálni is, hiszen a Lightroom-ban a konvertálás során ha a Recovery (visszaállítás) csúszkát a pozitív irányba toljuk, a túl világos részekből még visszahozhatunk információt (ennek feltétele, hogy a végső kép kisebb bitmélységű legyen, mint a forrás, tipikusan a 12/14 bites RAW és a 8 bites JPEG, vagy a feltételezésünk szerint itt a 14 bites belső digitális adat és a 12 bites elmentett RAW adat).

Az mindenesere egyértelmű, hogy a módszer működik, s ne felejtsük el, hogy a világos tónus prioritásban készült RAW fájlokból is lehet még valamit visszahozni a Lightroomban való konvertálás során.

Highlight priority

teljes kép
képkivágás
kikapcsolt Highlight priority – JPEG
kikapcsolt Highlight priority – JPEG – narancs színnel kiégések megjelölve
bekapcsolt Highlight priority – JPEG
bekapcsolt Highlight priority – JPEG – narancs színnel kiégések megjelölve
kikapcsolt Highlight priority – RAW
kikapcsolt Highlight priority – RAW – narancs színnel kiégések megjelölve
bekapcsolt Highlight priority – RAW
bekapcsolt Highlight priority – RAW – narancs színnel kiégések megjelölve
kikapcsolt Highlight priority – RAW – Lightroom recovery
kikapcsolt Highlight priority – RAW – Lightroom recovery – narancs színnel kiégések megjelölve

A Lightroom Recovery művelete során 12-es értéket használtunk.