Kipróbáltuk: Canon EOS-40D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Üzemmód tárcsa:
– Vaku tiltás: letiltja a külső és belső vakut. Olyan helyzeteknél ajánlott, ahol a vaku használata tilos (pl. múzeum)
– Éjszakai mód: automatikus vakuval és hosszú záridővel.
– Sport: követő AF (AI Servo) és nagy sebességű sorozat, vagy önkioldó, nagy zársebesség.
– Makró: közeli témák fényképezéséhez.
– Tájkép: nagy mélységélesség szűk rekesszel, vaku nélkül.
– Portré: tág rekesz a kis mélységélességhez, sorozat mód vagy önkioldó, vakuval.
– Zöld mód: teljesen automatikus üzemmód AI Focus móddal. A beállításokat a gép automatikusan végzi. Csak az önkioldó válaszható, más paraméter nem módosítható (érzékenység és expozíció kompenzáció sem).
– P: programautomatika. A rekeszen és záridőn kívül minden paraméter módosítható. Az elülső vezérlőtárcsával programeltolás is végezhető (azonos expozíciós érték mellett nyitottabb vagy szűkebb rekesz használata).
– Tv mód: záridő előválasztás. Választott záridőkhöz a gép határozza meg a szükséges rekeszt. A használható értékek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/4000, 1/8000.
– Av mód: rekesz előválasztás. A fotós állíthatja be a megfelelő rekeszértéket, a gép pedig a fénymérő alapján ehhez választ záridőt. A használható rekeszértékek a használt objektívtől függnek.
– M mód: a fotós határozza meg a használni kívánt rekesz és záridő értékeket. A fénymérés alapján a gép, csak ajánlja az expozíciós értékeket. A záridők közül választható a B-mód is, amelynél az exponáló gomb nyomvatartása alatt folyamatos az expozíció, de aktiválható vezetékes távkioldóval is.
– A-DEP: automatikus mélységélesség beállítás. Az összes AF pont alapján úgy állítja be a rekeszértéket, hogy lehetőleg a 9 AF ponton lévő téma (vagy témák) mindegyike éles legyen a végső képen.
(2) Státusz LCD háttérvilágítását bekapcsoló gomb. Ha a kezelőszervekhez nem nyúlunk, a háttérvilágítás kb. 6 mp után automatikusan kikapcsol.
(3) Fénymérés/WB: elülső vezérlőtárcsával a fénymérés (kiértékelő, középresúlyozott, szpot), hátsó tárcsával a fehéregyensúly állítható.
(4) AF/Drive: elülső vezérlőtárcsával AF üzemmód (egyszeres: One Shot, automata: Ai Focus, követő: Ai Servo), hátsó tárcsával sorozat/önkioldó (egyszeres, sorozat, gyors sorozat, 10 vagy 2 mp-es időzítő)
(5) ISO/vaku telj. komp.: elülső vezérlőtárcsával érzékenység, hátsó tárcsával vaku teljesítmény kompenzáció.
(6) Elülső vezérlőtárcsa: Az expozíciós beállítások és egyéb fontos opciók adhatók meg vele. M módban a záridő beállítására használható.
(7) Exponáló gomb

Hátul

(1) MENU: A menü megjelenítésére szolgál. A menürendszerrel a következő oldalon foglalkozunk részletesen.
(2) Print/Share: Elindítja az azonnali képáttöltést, és a közvetlen nyomtatást.
(3) Dioptria korrekciós tárcsa: -3,0 és +1,0 dioptria között állítható.
(4) AF-On: Az automatikus élességállítás indítására, vagy leállítására (egyedi funkciók között állítható) szolgál.
(5) * gomb: Fényképezésnél a fénymérés által kapott expozíciós adatok rögzítésére használható. Visszajátszásnál kicsinyíthető vele a nagyított kép, illetve bekapcsolható a 9 indexképes nézet.

indexkép és képnagyítás

(6) AF mező/nagyítás gomb: felvétel módban az aktuális fókuszpontot válaszhatjuk ki segítségével (ez a funkció közvetlenül a joystick-ra vagy a hátsó tárcsára is helyezhető), LiveView módban a nagyítás 5×-ös, 10×-es vagy normál 1×-es értéke között léptet, lejátszáskor pedig a képbe történő nagyítást kezdeményezi.
(7) Joystick (Multi-controller): 8-irányú vezérlő. Az AF pont kiválasztására (AF mező gombbal együtt, vagy akár anélkül), a megfelelő menüpontban a fehéregyensúly korrekciójára, LiveView módban a nagyítás keretének mozgatására, nagyított lejátszáskor a görgetésre.Benyomásakor a menüben elfogadhatjuk az aktuális értéket, vagy kiválaszthatjuk a középső fókuszpontot.
(8) Hátsó vezérlőtárcsa: M módban a rekeszérték állítására szolgál. Egyéb kreatív módokban az expozíció kompenzációra vagy a vaku teljesítmény kompenzációjára szolgál. Visszajátszásnál a fotók lapozására használható. Sajnos a képek között így folyamatos lapozás nem érhető el, sok-sok kép átlapozásához etz a görgőt folyamatosan forgatnunk kell.
(9) SET: A menüopciók elfogadására szolgál. Felvétel módban programozható a funkciója: képminőség, képstílus, menü megjelenítés és képvisszajátszás közül, ha a LiveView üzemmód le van tiltva. Ha a LiveView engedélyezve van, a SET gomb felvétel módban mindig a LiveView mód elindítására vagy befejezésére szolgál.
(10) Lejátszás: segítségével visszanézhetők a memóriákártyán lévő képek.

ugrás módok

(11) Törlés: lejátszás módban az aktuális kép törölhető vele.
(12) JUMP: A képek közötti 1, 10, 100 képenkénti lapozásra, a dátum szerinti ugrásra, vagy indexképes módban egy képernyőnyi lapozásra használható, de alkalmas a menüben az egyes főmenük közötti váltásra is (ami egyébként a joystick jobboldalra húzásával is elérhető).

LiveView módok

(13) INFO: A képek visszanézésénél a különböző információk megjelenítése között válthatunk (normál, normál+fájlsorszám, részletes adatok + hisztopgram, részletes adatok + dupla hisztogram). Felvétel módban a gép paraméterei jeleníthetők meg, vagy akár a felvételi státuszképernyő is kérhető, mint az EOS-400D-nél.
(14) Képstílus gombja: Az egyes képsi stílusok kiválasztását és beállítását szolgáló képernyő megjelenítésére használható.
(15) Főkapcsoló. On állásban a gép bekapcsol, de a hátsó vezérlőtárcsa csak a harmadik állásban aktív.

Elöl

(1) Vaku felpattintó gomb: Kreatív üzemmódokban a vaku felnyitására, egyben bekapcsolására alkalmas. Alap üzemmódokban a vaku magától nyílik, vagy le van tiltva.
(2) Objektív kioldó gomb. A gombot nyomva tartva majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányba fordítva, lecsatolhatjuk a bajonettről.
(3) DOF gomb: Nyomvatartása alatt az objektív rekesze a beállított értékre ugrik be, így a keresőben vagy LiveView esetén a hátsó LCD-n ellenőrizhető a mélységélesség (kézi élességállítással is kombinálható).