Kipróbáltuk: Canon EOS-40D teszt

0

Mért értékek

Már a Canon EOS-30D is gyorsan működött, bekapcsolási ideje példás volt. Az EOS-40D hasonlóan remek időket produkált, ráadásul a gyorsabb sorozattal, a határozottan rövidebb keresősötétedéssel (tükörfelcsapás ideje) és a nagyobb kártyaírási sebességével méginkább kiérdemli a példás jelzőt, jóllehet a Nikon gépek már régebb óta képesek a gyors írásra és a rövid keresősötétedésre.

A bekapcsolás igen gyors, alig egy tized másodpercet vesz igénybe. Az első kép a bekapcsolástól mérve akár 0,2 mp-cel később el is készülhet, ha megfelelők a fények és az autofókusz gyorsan rátalál a témára.

Szintén példás a két expozíció közötti idő, amely normál módban is (tehát nem sorozatfelvétellel) lehetővé teszi a másodpercenkénti 4-5 kép készítését.

Nem olyan remek eredmény, de semmiképp sem nevezhető lassúnak a lejátszás módba lépés késleltetése. A lejátszás gombot megnyomva 0,8 mp után jelenik meg az LCD-n a kívánt kép. A lapozás viszont fantaszikusan gyors lett, amely annak köszönhető, hogy az EXIF-ben tárolt kisméretű képek között lapozhatunk, ezek betöltése pedig nem vesz igénybe sok időt.

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges idő (MF) 0,1 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges idő 0,8 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,2 mp
Lexar 80× WA 2 GB CF SanDisk Extreme III 2 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
8281 KiByte/s 10700 KiByte/s
Keresőben látható kép mérete 23° 58% egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel ellátott géphez képest
Optikai kereső lefedettsége 95%
LiveView keresőkép lefedettsége 99%
Vaku távolsága az optikai tengelytől 9 cm
Fine Standard
JPEG kép minősége 98% 93%
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje 1,5 óra