Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark III teszt

0

Kezelőszervek

Ahogy korábban említettem az új EOS-5D Mark III a Canon EOS-7D kezelőszerveire épül. Ennek okán több hasonlóság van a középkategóriás csúcsmodellel, mint az 5D Mark II-vel.

Fent

(1) Felvételi üzemmód választó tárcsa: 9 állás közül választhatunk, melyből egy automatikus, 3 pedig saját rögzített paramétereket hív vissza. Lehetőségeink a következők:
– Automata mód: a zöld téglalappal és A+-szal jelölt üzemmód, amely intelligens jelenetválasztást kínál. Ez esetben jóval egyszerűbb menüt használhatunk, ill. a kioldás üzemmódján kívül szinte mindent a gép automatikusan választ ki. RAW formátumot ebben az üzemmódban nem használhatunk, ahogyan a többi paraméter (pl. fókuszpont, fehéregyensúly, érzékenység, stb.) sem módosítható.
– P: Programautomatika mód. Ebben a beállításban minden funkciót szabályozhatunk, kivéve a rekeszértéket és a záridőt. Programeltolás azonban elérhető, a fókuszálást követően az elülső tárcsa elforgatásával. Ez a beállítás a fénymérő által mért értékek érvényességi ideje alatt megmarad.
– Tv: Záridő előválasztás. Szintén minden beállítást a fotós végezhet, kivéve a rekeszértékét. Feladatunk a záridő szabályozása, a rekeszértéket pedig ennek megfelelően a gép fénymérőjére bízzuk. A beállítható záridő értékek: 1/8000 mp – 30 mp, 1/3 Fé lépésekben.
– Av: Rekeszérték előválasztás. Hasonló az előbbihez, de itt a rekeszértéket szabhatjuk meg, miközben a gép végzi a szükséges záridő meghatározását. A rekeszérték tartomány a gépre csatlakoztatott objektívtől függ. Rekesz és záridő-előválasztás módban is használható az expozíció korrekció.
– M: Manuális üzemmód, melynél a fényképezőgép összes beállítása – beleértve a rekeszt és záridőt is – szabadon állítható. E módban értelemszerűen nem alkalmazhatunk expozíció korrekciót, választhatunk viszont automatikus érzékenységet.
– B: Bulb mód. „Végtelen záridő” használható, vagyis az expozíció a gép, vagy a távvezérlő kioldó gombjának nyomva tartásáig tart.
– C1-C2-C3: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei.
(2) Be- és kikapcsoló kar. A fényképezőgép be- és kikapcsolásához.
(3) Kioldó gomb: a fényképfelvételek elkészítéséhez használható, mely egyben a fénymérés az automata élességállítás aktiválására, vagy rögzítésére is alkalmas.
(4) M-Fn gomb: több funkciójú programozható gomb, mely főként a fókuszmód kiválasztására használható, de beállíthatjuk úgy is, hogy fénymérést, vakuteljesítményt rögzítsen, megnyomásával váltsunk át RAW/JPEG között, vagy megjeleníthetünk elektronikus horizontot is.
(5) Elülső vezérlőtárcsa: felvételnél (Tv, Av, M módban) a rekesz és/vagy záridő érték kiválasztására, P módban a program eltolás aktiválására szolgál. Egyéb esetben bármely funkciógombbal együtt használva az értékek beállítására alkalmazható.
Lejátszáskor a tárolt fotók csoportos lapozására alkalmas a menüben megadott szempont szerint.
Ha a menüben használjuk, az aloldalak közötti lapozásra szolgál.
(6) Fénymérés/WB gomb: lenyomása után az elülső tárcsával a fénymérési módok, a hátsó vezérlőtárcsával a fehéregyensúly értékek állíthatók.
(7) AF/DRIVE gomb: lenyomva az elülső kerékkel az Automata élességállítási módok (egyszeri, Ai Focus, Ai Servo), a hátsóval a kioldási módok (egyképes, gyors sorozat, normál sorozat, csendes kioldás és csendes sorozat, távvezérelt/10 és 2 mp-es önkioldó) között válogathatunk.
(8) ISO/vaku teljesítmény gomb: hasonlóan működik az előző két kezelőszervhez. Lenyomása után az elülső tárcsával állíthatjuk az érzékenységet (ISO érték), míg a hátsóval a vaku teljesítmény kompenzációt ±3 Fé tartományban.
(9) Státusz kijelző megvilágítása: a gomb lenyomásával bekapcsol a felső, folyadékkristályos kijelző háttérvilágítása, újra lenyomva pedig kikapcsolhatjuk azt. A háttérvilágítás 6 mp elteltével automatikusan is kikapcsol, ha nem végzünk módosítást a beállításokon.

Hátul

(1) MENU gomb: a menü megjelenítésére és kikapcsolására használatos gomb, bármely felvételi vagy lejátszási üzemmódban. A kioldó gomb lenyomásával a menü automatikusan kikapcsol, és visszatérünk felvétel módba.
(2) INFO: a gomb lenyomásával a felvételi adatokat összefoglaló részletes információs képernyőt, a státuszképernyőt, illetve a virtuális horizontot érhetjük el.
Lejátszás módban az éppen megjelenített fotó információs oldalai között váltogathatunk.
(3) Képstílus gomb: a lenyomása után megjelenő három lehetőség: képstílus, többszörös expozíció vagy HDR mód. Ezek között az elülső vagy a hátsó vezérlőtárcsával válogathatunk. A képsílusok szerkesztése az INFO gombbal történik, ahol élesítés, kontraszt, telítettség és színtónus választható 8 ill. 9 lépésben.
Lejátszás módban két kép helyezhető egymás mellé, amelyek így akár nagyítva összehasonlíthatóak.
(4) Rate gomb: csak lejátszás módban van funkciója, minden gombnyomásra eggyel változik a kép értékelési besorolása, 0-5* között. Az értékelésnek a csoportosított lejátszásnál ill. az utólagos feldolgozásnál van jelentősége. Az Adobe Lightroom tökéletesen beolvassa a gépben beállított értékeléseket.
(5) Nagyítás gomb: üzemmódtól függetlenül, akár felvétel módban megnyomva is az utoljára elkészített, vagy a képernyőn látható kép nagyítását kezdeményezhetjük vele. A kezdeti nagyítás mértéke menüben megadható. További nagyítás az elülső tárcsával lehetséges.
Élőkép módban 5 és 10×-es nagyítást kapcsolhatunk be a gomb nyomogatásával. Harmadszorra használva kikapcsolható az élőkép nagyítás.
(6) Lejátszás gomb: segítségével válthatunk felvételi módból lejátszásba, vagyis a memóriában tárolt fotók és videók megjelenítésére. A visszakapcsoláshoz is használhatjuk, de az exponáló gomb félig lenyomásával is kiléphetünk.
(7) Törlés gomb: ezen enyhén besüllyesztett gomb megnyomásával lejátszás módban törölhetjük az aktuálisan megjelenített képet. Több kép egyidejű törlésére a lejátszás menüből van lehetőségünk.
(8) Dioptria korrekciós tárcsa: a keresőkép élességének szabályozására.
Lejátszáskor a kis nézőképek közötti lépdelésre, illetve a kinagyított képrészlet görgetésére szolgál.
(9) Élőkép/Videofelvétel gyűrű, középen a START/STOP gomb: a Livewiev és videó mód között kapcsolhatunk a segítségével, ill. a START/STOP gombbal léphetünk be a kiválasztott módba (vagy indíthatjuk el a videófelvételt).
(10) AF-ON: programozható funkciógomb, mely beállításától függően a fénymérés és fókuszálás indítására, ill. különböző módú rögzítésükre szolgál.
(11) * (csillag) gomb: programozható funkciógomb, mely beállításától függően a fénymérés és fókusz rögzítésére, ill. indítására szolgál.
(12) AF-pont gomb: Felvételi üzemmódban a fókuszpontok és a fókusz területmód közül választhatunk, előbbi maximum 61 pont lehet, utóbbi beállítása pontszerű, egy AF pont, AF pont + 4 szomszédos, AF pont + 8 szomszédos, AF zóna, teljesen automatikus lehet.
(13) Multifunkciós (joystick) vezérlő: felvételi módban alapvetően az AF pontok közvetlen kiválasztására használhatjuk. A gombot lenyomva azonnal a középső pont válik aktívvá.
Bármely értékbeállító ablakban, vagy a menüben a különböző opciók közötti váltogatásra, a gomb lenyomásával pedig egy adott beállítás elfogadására is használható.
Élőkép módban a kontrasztérzékelős AF rendszer fókuszpontjának helyzetét szabályozhatjuk a képmezőben (65×37 pozíció).
(14) Q gomb: a gombot lenyomva max. 10 mp-re megjelenik az aktív státusz kijelzés, melyen a legfőbb paraméterek közvetlenül módosíthatók. A paraméter kiválasztásához a joystick billentyűt kell használnunk, az értékek módosításához bármely vezérlőtárcsa alkalmazható, ill. a SET gomb megnyomásával a lehetséges értékek megjelenítéstére is van módunk.
Ha a menüben használjuk, a fő menücsoportok közötti gyors váltásra használható.
Lejátszás módban a gomb megnyomására egy helyi menü jelenik meg, amelyben a kép törlés elleni védelme, elforgatása, értékelése, RAW konvertálása, átméretezése, a kiégésjelzés ki/bekapcsolása, az AF pont jelzlés ki/bekapcsolása és a gyorsugrás módja állítható be.
(15) Hátsó vezérlótárcsa (gyorsválasztó): alapvetően az expozíció-kompenzáció ill. manuális módban a rekeszérték megadására használható, de bármely megjelenített opció értéke is módosítható a segítségével.
A menüben ezzel lépkedhetünk az egyes menüpontok között.
Lejátszás üzemmódban egyenként lapozhatunk vele – akár nagyított nézetben is.
(16) SET gomb: a navigációs gombokkal (elülső és hátsó vezérlőtárcsa, vagy joystick gomb) kiválasztott érték, beállítás elfogadására szolgáló gomb, melyhez egyedi funkciót is rendelhetünk a következők közül: képminőség, képstílus, menü, kép visszajátszása, nagyítás/kicsinyítés, érzékenység beállítás.
(17) LOCK kapcsoló: a menüben beállítható módon egy vagy több szabályozó kezelőszerv tiltható le segítségével, a választható tiltások között az elülső és hátsó vezérlőtárcsa, valamint a joystick szerepel.

Elöl

(1) DOF előnézet gomb: programozható funkciógomb, melynek elsődleges feladata a rekesz beugrasztása a mélységélesség előnézetéhez, mely a nyomvatartás idejéig tart. A menüben választható további funkciók: AF stop, fénymérés rögzítés, egyszeri vagy Ai Servo közötti váltás, stabilizátor indítása, váltás tárolt AF funkcióra, RAW és JPEG közötti váltás, vakuteljesítmény rögzítés, elektronikus horizont megjelenítése, váltás tárolt AF pontra.
(2) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd a vázhoz csatlakoztatott objektívet kb. 30 fokban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az objektív csatlakoztatásához nincs szükség a gomb lenyomására.