Kipróbáltuk: Canon EOS-5D Mark III teszt

0

Különlegességek

Periférikus világítás korrekció

Szoftveres képjavító funkció, mely egy tipikus optikai jellegzetességet, az objektívek (főleg a nagylátószögűek) képsarki sötétedését hivatott javítani. Bekapcsolt, vagy letiltott állása létezik. Előbbi esetben a készülék az észlelt objektív alapján automatikusan korrigálja a sarkok vignettálását. JPEG képeknél ez a felvétel készítése után azonnal megtörténik, így a kép már korrigálva kerül a memóriakártyára. RAW fotóknál a funkció nem működik, a javításhoz a Canon Digital Photo Professional szoftvert használhatjuk.

A fényképezőgép alapesetben csak néhány objektív adatát tartalmazza, további gyári optika vihető fel pár kattintással a mellékelt Canon EOS Utility segítségével.

Mivel az EOS-5D Mark III-hoz sajnos nem kaptunk sem szoftver CD-t, sem objektívet, s a rendelkezésünkre álló 50mm f/1,8, 100mm f/2,8 Macro USM, illetve 28-135mm f/3,5-5,6 IS USM adatait alap esetben nem kezelte a gép, így nem tudjuk ezt a szolgáltatást az 5D MkIII-mal bemutatni. A teszt rövidsége miatt ráadásul legnagyobb bánatunkra már lehetőségünk sem volt új objektívet, vagy szoftver CD-t bekérni.
A lenti bemutatók még az EOS-60D-vel készültek, mely ugyan nem fullframe szenzoros, de a funkció lényegének bemutatására azért még alkalmas.

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

Szintén a felvétel menüből állítható lehetőség, amely a színi hiba korrekciójára szolgál. Tapasztalataink szerint azonban nem az objektív színhibáját javítja, inkább csak a mikrolencsék által keltett pirosas elszíneződést, mely a kontrasztos élek mentén jelentkezik. Legalábbis a 60D-nél, amellyel a lenti képek készültek (az okok fentebb olvashatók).

Kromatikus aberráció csökkentés

Kromatikus aberráció javítás

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció egy kis plusz dinamikát visz a képekbe, nem véletlen a D+ ikonjelzés. Feladata a legvilágosabb képterületek, vagyis a csúcsfények kiégésének megakadályozása úgy, hogy a csúcsfényeken kívül a kép többi árnyalata módosítatlan marad. Bekapcsolása után némileg csökken az érzékenység tartomány. A minimum érzékenység ISO200 lesz, s nem érhetők el a H1 és H2 érzékenységek sem. Cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)

Megvilágítás optimalizálás

Az előbbivel ellentétben ez a szolgáltatás a tónustartományunk alsó végében munkálkodik, célja a sötétebb területek világosítása (ami persze a módosított képterületen a képzaj növekedését is eredményezi). Mértéke három fokozatban állítható, illetve ki is kapcsolható.
Ez a beállítás nem használható a Csúcsfény árnyalat elsőbbséggel együtt, illetve RAW formátumnál sem választható.

Megvilágítás optimalizálás (Auto Lighting Optimizer)

Gépen belüli RAW konverzió

Lejátszás módból érhető el, a készített RAW képeket a gépen belül is átkonvertálhatjuk JPEG formátumúra.

Torzítás korrekció

Érdekes, hogy ez a lehetőség, csak a belső RAW konverzió funkciói közé került be, pedig már a fotózásnál is hasznos lehetne. A korrekció viszonylagosan hatékony, bár a látószöget jelentősen csökkenti. A lenti képek szintén EOS-60D-vel készültek a fent már körülírt okok miatt.

Torzítás javítás (Distortion Correction)