Kipróbáltuk: Canon EOS-6D teszt

0

Különlegességek

GPS

A fényképezőgépben beépített GPS is található. Nem kell súlyos tízezrekért megvásárolnunk a gyári adaptert – bár ez is egy opció, hiszen akár külsőt is csatlakoztathatunk hozzá.

A GPS-t a beállítás menüben engedélyezhetjük. Nyolcféle pozíciófrissítési gyakoriság állítható 1 mp és 5 perc között, de megnézhetjük az éppen tárolt adatokat is (szélességi, és hosszúsági fok, tengerszint feletti magasság, UTC, vételi hatásfok), melyek külön a memóriakártyára másolhatók. Lehetőségünk lesz a készülék órájának műholdas időbeállítására is.

Tesztünk során kiválóan működött a GPS. 5 mp-es frissítési gyakorisággal az összes elkészült képünk mellé sikerült helyzet adatokat mentenie, mégpedig tökéletes pontossággal. A képek GPS koordinátáit egy jobbfajta képnézegetővel, vagy pl. az Adobe Lightroommal tudjuk kiolvasni. Némely szoftverben még Google Maps funkciót is találunk, ahol a készítés helyét műholdas térképen is feltünteti a szoftver.

Wi-Fi

Az EOS-6D másik extrája a vezeték nélküli LAN kapcsolat, mely (sajnos) szintén nem mindennapos, még a drága fényképezőgépekben sem. Ahogy a GPS-re, úgy erre sem lesz feltétlenül szükségünk, de azért megkönnyítheti az életet.

Szintén a Beállítás menüben kapcsolható ki vagy be, és fényképezőgépek közötti kommunikációra is. Ezen kívül, a 6D és egy okostelefon, nyomtató (Wi-Fi-s), illetve DLNA eszköz közötti kapcsolatra, webes feltöltésre, vagy távvezérlés funkcióra állíthatjuk.

Mi az okostelefonos kapcsolattal próbáltuk ki, melyhez szükség lesz a telefonra telepített Canon Remote szoftverre, mely iOS és Android rendszerekhez is ingyen letölthető. A kapcsolódás nagyon egyszerű, és akár több kapcsolódási profilt is menthetünk.

A szoftver révén két alap funkciót kapunk; egyrészt egy képböngészőt, ahol a gép memóriakártyáján tárolt képek és videók között kutakodhatunk, törölhetjük, megtekinthetjük, nagyíthatjuk, vagy akár felmásolhatjuk őket a telefon memóriájába. A másik üzemmód a távvezérlés, melynek segítségével módosíthatjuk a gép beállításainak egy részét. Sajnos nem túl sokat, de a fontosabbakat (rekesz, záridő, érzékenység, expo korrekció, AF pont) azért megtaláljuk. A távvezérlés aktiválásakor a fényképezőgép automatikusan LiveView módba vált, és a telefon képernyőjén is folyamatos élőképet kapunk. A képfrissítés elég szaggatott ugyan, de használható. Az élőképen a fontosabb felvételi adatok is visszaköszönnek, alatta pedig egy exponáló gombot kapunk, mellyel kioldható a zár. Ez egyelőre csak állóképek felvételét jelenti, videórögzítés nem indítható a szoftverrel.

HDR háttérfény kompenzáció

A normál HDR szolgáltatáson kívül a fenti üzemmódot is kiválaszthatjuk a témamódok közül. Teljesen automatikus, tehát semmi beleszólásunk sincs az expozíciós értékekbe, de még a fehéregyensúlyba sem. Erősségét három fokozatban szabályozhatjuk, és ezzel ki is merült minden beállítási opciónk.

kikapcsolt HDR háttérfény kompenzáció

bekapcsolt HDR háttérfény kompenzáció

A fényképezőgép három gyors képet készít egymás után, és ezeket egyesítve hoz létre egy nagyobb dinamika átfogásút. Ahogy már a neve is utal rá, olyan helyzetekben célszerű használni, ahol túl sok háttérfény érkezik a főtéma mögül, ami normál helyzetben (egy expozícióval) csak egy sötét sziluettként jelenne meg a fotón. A három kép egyesítésével a gép szoftvere sötétít a világos háttéren és világosít az előtérben lévő témán.

Kézi éjszakai funkció

Ezt a módot is a témaprogramok közül bányászhatjuk elő, és a fentihez hasonlóan szintén stabil kézre, vagy állványra lesz szükség hozzá. Ezúttal a zajosodás ellen veszi fel a harcot a gép szoftvere. Négy felvételt készít sorozatban, majd ezeket egyesítve vonja ki a zaj nagy részét a végső képből.

kikapcsolt éjszakai zajcsökkentés

bekapcsolt éjszakai zajcsökkentés