Kipróbáltuk: Canon EOS-6D teszt

0

Kezelőszervek

Az EOS-6D kezelőszervek terén egyfajta keveréke a 7D/5D Mk III és a kisebb, középkategóriás EOS-60D vonalnak. Egyiktől és másiktól is merít. Megkapjuk például a jól sikerült és átlátható élőkép/videó kapcsoló gyűrűt és gombot, valamint a legutóbbi 5D-ben már bevált, gombbal rögzített üzemmódválasztó tárcsát. A felső funkciógombok és a hátsó vezérlő/navigációs tárcsa viszont a 60D-ből lett átemelve, és emiatt hanyagolják a joystick vezérlőt.

Fent

(1) Felvételi üzemmód választó tárcsa, mely 10 beállítást biztosít, köztük több automatikus, félmanuális és manuális módot, de itt választhatjuk ki a témaprogramokat, és az egyedileg mentett beállításainkat is:
– CA (Kreatív Auto): jobbára a kezdő fotósokat megcélzó automatikus üzemmód, mely többféle kreatív effektus kiválasztását teszi lehetővé. Egyrészt a ‘Környezetfüggő felvétel’ módban, a Q gomb hatására egy színeffektus menüből választhatjuk ki a nekünk tetszőt. Ezek a színhatások hasonlóak a haladó üzemmódokban beállítható képstílusokhoz, de kevesebb a finomhangolási lehetőségünk. Van Normál, Élénk, Lágy, Meleg, Mély, Hűvös, Világosabb, Sötétebb és Egyszínű módunk, melyek a Normál módon kívül 3-3 erősségi fokozatban vethetők be. Ezen kívül az ún. „Elmosódott háttér” csúszkával több lépésben állíthatjuk a mélységélességet, vagyis a rekeszt. Lehetőség van még sorozat, és különböző önkioldó módok beállítására is. A menüben a képméret és minőség, a hangjelzés letiltása, a kártya nélküli zárkioldás, a visszajátszási idő, valamint az objektívhiba korrekciók állíthatók.
– Automata (A+) mód: a „zöld” mód egy kicsivel több teljes automata módnál. Jobban mondva mindent a gép kezel, de nem csak az expozíciós beállításokra, hanem például a témamódok kiválasztására is ügyel. Egyébiránt ugyanazok a beállítások érhetők el, mint az előbbi üzemmódban. RAW formátum ebben a módban sem választható.

– P: Programautomatika mód. Ez már egy haladó automata mód, melynél minden fontos beállításhoz hozzáférést kapunk, kivéve a rekesz és záridő szabályozását. Csak az úgynevezett ‘Programeltolás’ segítségével (az első tárcsával) módosíthatjuk őket közvetve és egyszerre. Beállításunk a fénymérő által mért értékek érvényességi idejéig marad érvényben.
– Tv: Záridő előválasztás, melyben hozzáférést kapunk a gép záridejének szabad beállításához, a készülék pedig ennek alapján automatikusan választ rekeszértéket. A beállítható záridő tartomány 1/4000 mp – 30 mp, 1/3 Fé lépésekben, de a C.Fn menüben 1/2 Fé lépésközt is engedélyezhetünk.
– Av: Rekeszérték előválasztás. Hasonló az előbbi üzemmódhoz, de ezúttal a rekeszértéket változtathatjuk, a gép pedig ennek alapján állít automatikus záridőt. A rekeszérték tartomány a gépre csatlakoztatott objektívtől függ. Rekesz és záridő-előválasztás módban is használható az expozíció korrekció. Az említetteken felül az összes többi beállítás engedélyezett mindkét módban.
– M: Manuális üzemmód, mely a gép összes kézi beállítását a kezünkbe adja, beleértve a rekeszt és záridőt is. A rekeszt alapesetben a hátsó, a záridőt az elülső tárcsával módosíthatjuk. E módban értelemszerűen nincs expozíció korrekció, az érzékenység beállítását viszont rábízhatjuk akár az automatikára is.
– B: Bulb mód. Korlátlanul hosszú záridőt érhetünk el (az alap 30 mp felett) a gép exponáló gombjának, vagy a távvezérlő kioldó nyomva tartásának idejéig. Ez akár több perc, vagy óra is lehet.
– C1-C2: Custom (egyéni) beállítások mentési helyei. Kedvelt beállításainkat menthetjük a két helyre, így azok egy kattintással elérhetők lesznek.
(2) A készülék be-, és kikapcsolására szolgáló kar.
(3) Exponáló gomb: az állókép felvételek elkészítéséhez használható, de félig lenyomva egyúttal a fénymérést az automata élességállítást is aktiválja és rögzíti.
(4) Elülső vezérlőtárcsa: Tv, Av, és M módban a rekesz és/vagy záridő érték módosítására, P módban a program eltolás beállítására szolgál. Egyébként egy kiválasztott funkció értékeit módosíthatjuk vele (pl. a ISO értéket).
Lejátszáskor a tárolt fotók csoportos lapozására alkalmas a menüben megadott lépésszámmal. Nagyított képnézetben a fotók 15 lépéses részletnagyítására, vagy 4 és 9 nézőképes oldalak megjelenítésére alkalmas.
A menüben használva, az aloldalak közötti lapozásra szolgál.
(5) AF gomb: lenyomva az elülső/hátsó kerékkel, vagy a jobb-bal iránnyal lapozhatunk az AF módok között, mely keresőt használva egyszeri, AI Focus, és AI Servo, élőképet kapcsolva pedig FlexiZone AF, Arcfelismerő és QuickAF mód lehet.
(6) DRIVE gomb: a kioldási módok, vagyis az egyképes, sorozat, csendes kioldás és csendes sorozat, távvezérelt/10 és 2 mp-es önkioldó opciók között válthatunk.
(7) ISO gomb: a gomb lenyomása után ezúttal is az első/hátsó tárcsa, vagy a jobb bal navigációs irány segítségével állítható az érzékenység. Az érzékenységi tartományt előzőleg a menüben szűkíthetjük vagy bővíthetjük ISO50-102400 között.
(8) Fénymérés gomb: lenyomása után az elülső/hátsó tárcsával vagy a jobb-bal navigációs iránnyal válogathatunk a fénymérési módok között.
(9) Státusz kijelző megvilágítása: lenyomva bekapcsolhatjuk a felső státuskijelző narancs színű háttérvilágítását, újra lenyomva pedig kikapcsolhatjuk. A háttérfény 6 mp után automatikusan is kikapcsol.

Hátul

(1) MENU gomb: a menü be- és kikapcsolására használható, bármely felvételi vagy lejátszási üzemmódban. Az exponáló gombot félig (vagy egészen) lenyomva is kikapcsolható a menü és azonnal visszakerülünk felvételi üzemmódba.
(2) INFO: a felvételi adatokat összefoglaló részletes információs képernyőt, a státuszképernyőt, illetve a virtuális horizontot érhetjük el a segítségével.
Lejátszáskor az éppen megjelenített fotó információs oldalai között lapozgathatunk.
(3) Élőkép/Videofelvétel gyűrű, és START/STOP gomb: az élőkép és videó élőkép mód között válthatunk a gyűrű segítségével, a hátsó képernyőn megjeleníthető folyamatos élőképet pedig a Start/Stop gombbal kapcsolhatjuk be és ki. Videó élőkép módban ez a gomb a mozgókép felvétel indítására és leállítására használható.
(4) AF-ON: alapból az autofókusz és/vagy fénymérés indítását végzi, de a C.Fn menüben többféle funkciót rendelhetünk hozzá, például a fénymérés és AF indítását, ezek rögzítését, az autofókusz kikapcsolását, vagy a mért vakuexpozíció rögzítését.
(5) * (csillag) gomb: szintén a C-Fn menüben rendelhetünk hozzá egy feladatot, mely megegyezik az AF-ON gombhoz rendelhető programokkal. Alapesetben a fénymérési értékek rögzítésére használható.
(6) AF-pont gomb: a 11 AF-pont bármelyikének (vagy mindegyikének) kiválasztását kezdeményezhetjük vele. A kívánt pont ezután a vezérlőtárcsákkal vagy a navigációs gombbal választható ki.

(7) Nagyítás gomb: azonnal aktiválja a képlejátszás nagyított nézetét, az utoljára mentett állóképet megjelenítve. A kép ezután az elülső tárcsával nagyítható 10x-es mértékig, de ebben a módban – a tárcsát másik irányba forgatva – érhetjük el a nézőképes oldalakat is.
Élőkép módban használva 5 és 10×-es élőképes nagyítás között váltogathatunk, melynek segítségével könnyebben beállítható a kézi élesség.
(8) Lejátszás gomb: felvételi módból lejátszásba válthatunk a lenyomásával, így megjeleníthetők a memóriakártyára mentett képek és videók. A visszakapcsoláshoz is használható, de akár az expo gomb félig lenyomásával is kiléphetünk lejátszás módból.
(9) Q gomb: a gombot lenyomva legfeljebb 10 mp-re megjelenik az aktív státusz kijelzés (vagy ha úgy tetszik, gyorsmenü), melyen módosíthatjuk a fontosabb paramétereket. Ezek között a navigációs gombbal lépkedhetünk, értékeiket pedig bármelyik vezérlőtárcsával módosíthatjuk. A beállított érték a SET gombbal fogadható el.
Élőkép módban a képernyő két oldalán lévő funkciók elérésére használhatjuk, melyek között a navigációs gombbal váltogathatunk, értékeik pedig a fenti módon, az első, vagy hátsó tárcsával változtathatók.
Lejátszás módban a gomb megnyomására egy helyi menü jelenik meg, amelyben a kép törlés elleni védelme, elforgatása, értékelése, RAW konvertálása, átméretezése, a kiégésjelzés ki/bekapcsolása, az AF pont jelzés ki/bekapcsolása, a gyorsugrás módja, valamint a Wi-Fi funkció állítható be.

(10) Hátsó vezérlőtárcsa: alapvetően az expozíció-kompenzáció ill. manuális módban a rekeszérték megadására használható, de bármely megjelenített opció értéke is módosítható a segítségével.
A menüben ezzel lépkedhetünk az egyes menüpontok között.
Lejátszás üzemmódban egyenként lapozhatunk vele – akár nagyított nézetben is.
(11) Navigációs gomb: a nagyobb gépeken lévő joystickot helyettesíti, vagyis felvételkor az AF pontok közvetlen kiválasztására, menüben pedig az opciók közti lépkedésre használhatjuk. Sok esetben ugyanaz a feladata, mint a vezérlőtárcsáknak, így egy a fontosabb paraméterek értékei is megváltoztathatók a segítségével.
Élőkép módban a kontrasztérzékelős AF rendszer fókuszpontjának helyzetét szabályozhatjuk a képmezőben (61×37 pozíció).
Lejátszáskor a képek között lapozhatunk vele egyenként, nagyított nézetben pedig a képrészlet kijelzőn való görgetésére szolgál.
(12) SET gomb: az elülső/hátsó vezérlőtárcsával vagy a navigációs gombbal kiválasztott érték, beállítás elfogadására szolgáló gomb, melyhez egyedi funkciót is rendelhetünk a következők közül: képminőség, képstílus, menü, kép visszajátszása, érzékenység beállítás, vakuexpozíció korrekció.
(13) Törlés gomb: lejátszás módban használva törölhetjük az utoljára mentett képet vagy videót. Több kép egyidejű törlésére a lejátszás menüből van lehetőségünk.
Élőkép módban használva az elállított AF-keret azonnal középre ugrik.
(14) LOCK kapcsoló: letilthatjuk vele az elülső és/vagy hátsó vezérlőtárcsa, illetve szükség esetén a navigációs gomb működését. Pontos funkciója a C-Fn menüben állítható be.

Elöl

(1) DOF előnézet gomb: elsődleges feladata a rekesz beugrasztása, így a keresőben ellenőrizhető a mélységélesség. Ezen kívül más funkciókat is rendelhetünk hozzá, melyek a következők: AF megállítás, AE/FE rögzítés, Egyszeri<>AI Servo AF mód közötti váltás, optikai stabilizátor aktiválása (ha van az objektívben), elektronikus vízszintjelző bekapcsolása, AE-rögzítés (nyomvatartásának idejéig), AE-rögzítés, FE-rögzítés.
(2) Objektív kioldó gomb: a gombot nyomva tartva, majd a vázhoz csatlakoztatott objektívet kb. 30 fokban elfordítva leoldhatjuk azt a gépről. Az objektív csatlakoztatásához nincs szükség a gomb lenyomására.