Kipróbáltuk: Canon EOS-70D teszt

0

Kezelőszervek

Fent

(1) Üzemmód tárcsa rögzítő gomb: a tárcsa véletlen elforgatását akadályozza. Használata előtt be kell nyomnunk, hogy a kezelőszerv forgatható legyen
(2) Üzemmód tárcsa:
– SCN: témamód program, melyben a Q-gomb segítségével 7 téma közül válogathatunk. Ezek a következők: Portré, Tájkép, Közeli, Sport, Éjszakai portré, Kézi éjszakai jelenet, HDR-háttérfény kompenzáció.
– CA (Creative Auto): teljesen automatikus üzemmód, melyben különböző színmódok között válogathatunk: Normál beállítás, Élénk, Lágy, Meleg, Mély, Hűvös, Világosabb, Sötétebb, Egyszínű. Az összes színeffektus erőssége három fokozatban állítható (kivéve a Normál és az Egyszínű módot). Ezen kívül beállítható a mélységélesség/háttérelmosás (5 fokozatban), valamint a kioldási módok (sorozat, önkioldó) és a vakumódok.
– Vaku tiltás: Olyan helyzeteknél ajánlott, ahol a vaku használata tilos (pl. múzeum).
– Zöld mód: teljesen automatikus üzemmód AI Focus móddal. Minden beállítást automatikusan elvégez a fényképezőgép, nekünk csak alap opciókat hagyva, mint például a kioldási mód, a vaku, vagy a képméret és minőség megadását.
– P: programautomatika. A rekeszen és záridőn kívül minden paraméter módosítható. Az elülső vezérlőtárcsával programeltolás is végezhető (azonos expozíciós érték mellett nyitottabb vagy szűkebb rekesz használata). +/-5 Fé tartományon belüli (1/3 Fé lépéses) expozíció kompenzáció is használható.
– Tv mód: záridő előválasztás, melynél mi állíthatjuk be a záridőt a gép pedig ehhez képest választ rekeszértéket. A használható záridő értékek: 30; 25; 20; 15; 13; 10; 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000; 1/4000, 1/8000. +/-5 Fé tartományon belüli expozíció kompenzáció is használható.
– Av mód: rekesz előválasztás. Az előző mód fordítottja. A fotós állítja be a neki tetsző rekeszértéket, a gép pedig a fénymérő alapján ehhez választ záridőt. A használható rekeszértékek a felcsatolt objektív fényerejétől függnek. +/-5 Fé tartományon belüli expozíció kompenzáció is használható.

– M mód: minden beállítást a fotós kezébe ad a gép. Így például ő határozhatja meg a rekesz és záridő értékeket. A fénymérés alapján a gép, csak ajánlja az expozíciós értékeket.
– B mód: az exponáló gomb nyomva tartása alatt folyamatos (akár több órás) az expozíció, mely aktiválható vezetékes távkioldóval is.
– C felhasználói mód: egy korábban elmentett állapot hozható vissza. Ilyenkor minden paraméter elmentésre kerül, többek között az üzemmód, az érzékenység, a fehéregyensúly, sőt még a képméret is.
(3) Főkapcsoló: a fényképezőgép ki- és bekapcsolására szolgál.
(4) AF: elülső vagy hátsó vezérlőtárcsával AF működési üzemmód választható (egyszeres: One Shot, automata: Ai Focus, követő: Ai Servo)
(5) Drive: elülső vagy hátsó vezérlőtárcsával sorozat/önkioldó üzemmód adható meg (egyszeres, gyors sorozat, normál sorozat, csendes egyképes, csendes sorozat, 10 vagy 2 mp-es időzítő)
(6) ISO: elülső vagy hátsó vezérlőtárcsával az érzékenység értéke választható ki.
(7) Fénymérés: elülső vagy hátsó vezérlőtárcsával a fénymérés (kiértékelő, középre súlyozott, szpot) módja állítható.
(8) Háttérvilágítás gomb. a felső státuszkijelző narancs színű háttérfényét aktiválja. 6 mp inaktivitás után automatikusan kikapcsol, de persze a gombbal azonnal is kikapcsolható.
(9) Elülső vezérlőtárcsa: fő feladata M módban a záridő beállítása, de a menüben ezt a rekeszérték szabályozására is felcserélhetjük. Más fontos opciók is megadhatók vele.
Lejátszáskor többképes lapozásra szolgál.
(10) AF mód gomb: az autofókusz terület beállítások között válthatunk a segítségével.
(11) Exponáló gomb: az állóképek expozíciójának indítására. A menüben félig lenyomott állapotához több funkció rendelhető (alapesetben az AF és az fénymérés indítása).

Hátul

(1) MENU: A menü megjelenítésére szolgál. A menürendszerrel a következő oldalon foglalkozunk részletesen.
Az expo gomb félig lenyomásával is azonnal kiléphetünk a menüből.
(2) INFO: Felvétel módban a gép paraméterei vagy felvételi státuszképernyő jeleníthető meg, illetve erről a gombról érhető el a virtuális horizont is.
A képek visszanézésénél a különböző információk megjelenítése között válthatunk (normál, normál+fájlsorszám, részletes adatok + hisztogram, részletes adatok + dupla hisztogram).
(3) Dioptria korrekciós tárcsa: -3,0 és +1,0 dioptria között állítható a keresőkép élessége.
(4) LiveView/Videó gyűrű: e kapcsológyűrű segítségével válthatunk élőképes és videó mód között. Utóbbira kattintva azonnal élőképet kapunk.

(5) LiveView/Videó Start/Stop gomb: az előző kapcsoló állásától függően az élőkép be- és kikapcsolására, vagy a videofelvétel indítására-leállítására használható.
(6) AF-On: Az automatikus élességállítás indítására, vagy leállítására szolgál. Működési módja a menüben módosítható, ahol további öt funkció közül választhatunk, vagy ki is kapcsolhatjuk.
(7) * gomb: a fénymérés által adott expozíciós értékek rögzítésére használható. Funkciója a menüben programozható.
Lejátszásnál a nagyított képet kicsinyíthetjük vele, vagy 4 és 9 nézőképes képernyőre válthatunk.
(8) AF mező/nagyítás gomb: felvétel módban az aktuális fókuszpontot választhatjuk ki segítségével.
Élőképnél a kézi fókuszhoz használható részletnagyítás 5×-ös, vagy 10×-es értéke között váltogathatunk vele.
Lejátszáskor az aktuális kép többlépéses részletnagyítása kezdeményezhető a gombbal.
(9) Q: Felvétel módban az aktív státuszkijelzőn a paraméterek megváltoztatásának kezdeményezésére, vagyis a gyorsmenü behívására szolgál (akkor is ha nem aktív státusznézetben vagyunk). A képernyőn látható paraméterek érintéssel is módosíthatók.
Lejátszás módban szintén egy gyorsmenüt jelenít meg, ahol képek törlés elleni védelme, forgatása, értékelése, kreatív szűrőzése, átméretezése, illetve az AF pont, túlexponálás figyelmeztetés, és képugrás kikapcsolása/váltása állítható.
(10) Lejátszás gomb: lenyomva azonnal a képek és videók lejátszásának üzemmódjába kerülünk, ahonnan újabb gombnyomással, vagy az expo gomb félig lenyomásával kerülhetünk vissza felvételi módba.
(11) Gyorsvezérlő tárcsa: a hátsó, folyamatosan körbeforgatható és 8 irányt is érzékelő tárcsával/gombbal M módban a rekeszértéket állíthatjuk, de a menüben ez a funkció a záridő beállítására is cserélhető.
Menüben az egyes opciók közti navigációra használhatjuk iránygombként.
Visszajátszásnál a fotók lapozása érhető el vele, akár nagyított nézetben is.
(12) SET gomb: A beállított érték elfogadására szolgál. Felvétel módban programozható a funkciója: képminőség, képstílus, menü aktiválása, ISO érték, vaku exp. komp.
(13) Törlés: lejátszás módban az aktuálisan megjelenített kép törölhető vele.
(14) LOCK: a kapcsolót felfelé fordítva zárolható a gyorsvezérlő tárcsa, mely így a rekesz és záridő érték átállítására nem, de minden más funkciójára használható marad.

Elöl

(1) Mélységélesség előnézet gomb, mely a „háttérelmosás” ellenőrzére mellett további nyolc funkció bármelyikére beállítható a C.Fn menüben
(2) Vaku felpattintó gomb: Kreatív üzemmódokban a vaku felnyitására, egyben bekapcsolására használhatjuk. Alap üzemmódokban a vaku magától nyílik, vagy le van tiltva.
(3) Objektív kioldó gomb. A gombot nyomva tartva majd az objektívet az óramutató járásával ellentétes irányba fordítva, lecsatolhatjuk a bajonettről.