Kipróbáltuk: Canon EOS-70D teszt

0

AF, LiveView, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

Szóval Dual Pixel CMOS AF technológia!
A kettős AF rendszer mindig is banánhéj volt a DSLR-ek számára, melyen gyakran el is csúsztak, és „ahány ház, annyi szokás” alapon mindenki eltérő módon közelítette meg a problémát. Annyi bizonyos, hogy a tükörrendszer és egy különálló fázis-alapú AF szenzor segítségével korábban nem jelentett (és nem jelent) nekik gondot az élességállítás, az élőkép és videó megjelenésével azonban annál inkább.

A fázis alapú rendszer a fenti tényezők miatt rendkívül körülményes volt, de kezdetben mindenki ezt használta, bosszantó tükörcsapkodás miatt, hiszen ehhez a rendszerhez szükség volt rá. Aztán megjelent a kompaktokban megszokott kontraszt alapú AF is, ami legalább olyan lassan működött mint a kisebb gépekben. Nyilvánvaló volt, hogy vissza kell térni a gyors fázis-különbségen alapuló élességállításhoz, mégpedig a külön érzékelő és a tükör megkerülésével, vagy kiiktatásával. Ennek kézenfekvő megoldása a képszenzorra integrált fázis-AF, mint pl. a most debütált Dual Pixel megoldás.

Ahogy azt már korábban említettem, a képérzékelő szenzor látja el a fázis-különbségen alapuló AF érzékelő szerepét is, mivel minden egyes pixeléhez két egymás melletti fotodióda tartozik. Képalkotásban ezek jele közösen alkot egy pixelt, de az élességállítás terén külön-külön dolgoznak. Így a gép érzékelőjének minden pixele fázis alapú AF szenzorként működik.

A két dióda egymástól független jelét feldolgozva dönti el a rendszer, hogy milyen irányban mozgassa az objektív lencséit, vagyis merre talál élességet. Ez a korábbi EOS gépektől már megszokott egyszeri AF sebességet kínál, mozgóképnél pedig hatásos és gyors követő fókuszt, mely a téma távolságát és oldalsó elmozdulását is biztonsággal leköveti. A képterület kb. 80%-án jelen van a Dual Pixel megoldás, így a követés AF pont váltással is biztonságosan megoldható.

Az új technológia működése az alábbi leírásból – különösen az oldal tetején lévő angol nyelvű videóból – nagy vonalakban megérthető:
Dual Pixel CMOS AF működése.

Ha ez még nem lenne elég, a korábbi 9 helyett immár 19 pontos AF rendszert kapunk, melyek közül az összes keresztszenzoros. A szélső pontok f/5,6 vagy jobb fényerejű objektíveknél használhatók, a középső fókuszpont rendelkezik nagy érzékenységű, így f/2,8 fényerejű, vagy annál jobb objektívek esetén még gyorsabb és pontosabb beállítást biztosít. A rendszer -0,5-18 Fé tartományban működőképes.

Élőképes információk

Jelentősen megújultak az automata élességállítás beállításai is. Persze az alap működési módok, az One Shot AF (egyképes), AI Servo (folyamatos) és AI Focus (kettő közti automata választás), most is maradtak, de a fókuszpontok már zónánként (5 db) is megadhatók és a menüben sokkal részletesebben befolyásolható a rendszer működése. Beállítható például a témakövetés gyorsasága vagy érzékenysége, és a gépálláshoz köthető AF pont tájolás is kérhető, vagyis 90 fokkal elfordított fényképezőgépnél a témához közel eső másik pontot jelöl ki a rendszer. Részletesebb beállításokat a Menürendszer ismertetésénél talál az olvasó.

Gyenge fényben a felpattanó vaku stroboszkópikus villanásai adnak AF segédfényt.

A 70D-ben végre megjelenik az AF rendszer finomhangolásának lehetősége, mégpedig az újabb csúcsmodellek nyújtotta részletességgel. Ennek révén a teljes rendszer tetszésünk szerint, +/-20 lépésben átállítható, de 20 objektívet egyenként is regisztrálhatunk a finomhangolás beállításai között. Az objektíveknél szintén +/-20 fokozatban külön hangolhatjuk nagylátószögnél, és tele állásban a fókuszt.

Kézi élességállításra az objektív AF/MF gombjával kapcsolhatunk és a fókuszgyűrű valamint kereső segítségével végezhetjük el a beállítást. Élőképnél 5x és 10x-es képnagyítás is kérhető, melynek kivágása szabadon görgethető a gyorsvezérlő tárcsa irányaival.

A 70D egy kicsit átdolgozott, 63-zónás kétrétegű SPC fénymérési rendszert használ, mely ezúttal 1-20 Fé tartományban működik. Ez gyengébb fényviszonyok között 1 Fé értékkel rosszabb az elődnél. Az üzemmódok ugyanazok mint a 60D-ben:

  • Kiértékelő (evaluative): a készülék a teljes képmezőn mér. A legtöbb esetben ajánlott, pontos mérést adó beállítás.
  • Részleges (partial): csak a képközép 7,7%-án mér fényt a gép. Nagyobb objektumok fotózásánál ajánlott, ha a főtéma és a háttér világossága eltér egymástól.
  • Szpot (spot): csak a képközép 3%-án mér. Makrofotózásnál hasznos, ha a kis téma és a háttere eltérő világosságúak.
  • Középre súlyozott (center-weighted): a gép a teljes képmezőben mér fényt, de nagyobb súllyal veszi figyelembe a képközép eredményeit, a széleket pedig kevésbé. Portréfotózásnál ajánlott.

Élőkép

Live View (élőkép) módba a nagyobb modellekből átvett új kezelőszervekkel kapcsolhatunk, vagyis egy Live View/video kapcsológyűrűt és közepén egy indítógombot kapunk. Sima élőkép módba egyszerűen ezzel a gombbal kapcsolhatunk, és ugyanez szolgál kikapcsolására is.

Élőképes információk

Az élőkép 100%-os lefedettségű előnézetet ad a képernyőn, melynél az expozíció szimuláció is engedélyezhető. Ennek köszönhetően látjuk is beállításaink hatását. Az megjelenő adatokat és egyéb információkat az INFO gombbal válthatjuk vagy kapcsolhatjuk ki.

A képernyőn többféle segédrács és élő hisztogram is megjeleníthető, vagy kikapcsolható. Külön menüpont alatt beállíthatjuk az automata élességállítás módját, illetve folyamatos AF is engedélyezhető az élőkép alatt. Megszabhatjuk még a mérési időzítő hosszát és a kép oldalarányát. Élőképes autofókuszt használva 60 x 35 pozícióban állíthatjuk az AF pontot csaknem a teljes képterületen.

Élőképes információk

A Dual Pixel AF rendszernek igazán élőkép és videó esetén van értelme. Ilyenkor egészen más fókuszmódok közül válogathatunk, melyek a hibrid fókuszrendszerű kisebb DSLR-ekből már ismerősek lehetnek:

  • Arcfelismerés+követés: Emberi arcot keres a képmezőben és automatikusan oda élesít. Ha az arc elmozdul a rendszer leköveti. Használható sima témakövető fókuszként is, ha egy tetszőleges tárgyra bökünk az érintőképernyőn. Az AF rendszert ezután ezt követi. Korábban nem volt lehetőség élőképnél követő fókusz használatára.
  • FlexiZone Multi: Az automatikus rendszer közel a teljes képmező 9 nagy zónájában keresi a fókuszpontokat. A zónákat a fotós választhatja meg tetszése szerint, a gép ezeken belül keres fókuszpontokat. Egyszerre legfeljebb 31-et. Videó módban csak 3 zóna választható, melyeken belül max. 21 AF pontot (VGA felbontásnál 25-öt) érzékel a rendszer.
  • Flexizone Single: Szinte a teljes képmezőben manuálisan adhatjuk meg a kívánt AF pontot. Ezt a navigációs gombokkal, vagy érintéssel választhatjuk ki, több száz lehetőség közül. Érintéses zárkioldással kombinálva az élességállítást is elvégzi a gép, majd exponál.
  • Gyors AF: Fázisérzékelésen alapuló, tükörcsapkodó rendszer, mely hasonlóan működik mint az elődökben. Az AF aktiválásakor helyére ugrik a tükör, egy pillanatra elsötétül az élőkép, élességet állít a gép, majd újra felcsapja a tükröt. 19 pont használható. Kombinálható az érintőképernyős zárkioldással is.

Az élőképes és a gyors AF mód mellett kézi élességállításnál is nagy hasznát vehetjük a képnézet (5x és 10x-es) nagyításának, bár általában ennek csak állványon való használat mellett van értelme.

Sorozat fényképezés

A korábbi modell kicsit lassult, az EOS-70D viszont minden elődnél gyorsabb lett, ami 7 kép/mp-et jelent. Persze ez csak H (gyors) sorozat módban igaz. Állíthatunk normál módot is, mely 3 kép/mp sebességet ad. A készíthető képek száma elég tág határok között mozog RAW+JPEG-nél a legkevesebb, mindössze 8 kép, teljes felbontású RAW-nál viszont ennek a duplája. Érdekes módon kisebb RAW felbontásokban kevesebb, 10-13 kép készülhet egyhuzamban. JPEG-ben sokkal jobb a helyzet. Villámgyors kártyával 65, átlagban pedig 40 képet mért a gyártó a legjobb felbontásban, a képméretet csökkentve viszont több száz kép is készülhet. S felbontásokban gyakorlatilag csak a kártyánk kapacitása szabhat gátat a sorozat hosszának. Azért mi is megmértük mennyi kép után fullad ki, vagy a puffer telítődésével mikor lassul be a sorozat. Méréseink a következő táblázatban láthatók:

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
Normál sorozat 3 kép/mp JPEG: 165 kép
RAW: 20 kép
Gyors (H) sorozat 7 kép/mp JPEG: 36 kép (azután lassul)
RAW: 16 kép
Csendes sorozat 3 kép/mp JPEG: 123 kép
RAW: 18 kép

A 70D különféle automatikus sorozatokat is kínál, melyek közül az expozíció sorozat a legnyilvánvalóbb, hiszen ezt majd minden DSLR-ben megtaláljuk. Elődjéhez képest most nem csak 3 képes, de 2, 5 és 7 kép hosszú sorozat is beállítható. Az expozíciós lépésköz a korábbihoz hasonlóan +/-3 Fé tartományon belül szabadon állítható.

Készíthetünk fehéregyensúly sorozatot is, mely az ismert 3 képes beállítást nyújtja. A képek között 1-3 lépés lehet a fehéregyensúly finombeállítás színmezőiben.

Az önkioldó szintén a szokásos, 2 vagy 10 mp-es késleltetési időkkel.

Videófelvétel

A mozgókép felvétel felbontásai és frissítési sebességei nem változtak. A korábbi FullHD felbontás maximumot persze nem sok DSLR múlja felül, így ezen nem is volt mit változtatni. Az 1920 x 1080 pixeles felbontás mellett 1280 x 720 és 640 x 480 választható. A képfrissítés maximális és legkisebb felbontásban 25 kocka/mp (FullHD-ben 24 is elérhető), 720 soros, közepes felbontásban viszont 50 kocka/mp.

1920×1080 pixel (ALL-I), 25 kép/mp, MOV, 30 mp, 322 MB

Amiben újat tudott hozni az a különböző minőségi szintek bevezetése. Az 5D Mark III-ban is megtalálható inter (IPB) és intra (ALL-I) képkockás minőségi beállítás. Előbbi az erősebb tömörítés, kisebb fájlmérettel és erőforrás igénnyel. Utóbbihoz már gyors memóriakártyát ajánl a Canon, mely legalább 20 MB/mp írási sebességű. Az ALL-I beállítás másodpercenként közel 3x annyi adatmennyiséget (percenként 685 MB-ot) jelent.

Nagyobb felbontásoknál szabadon választhatunk a fenti két minőség között, VGA módban csak IPB áll rendelkezésre.

1280×720 pixel (ALL-I), 50 kép/mp, MOV, 26 mp, 221 MB

A gép ezúttal is MPEG-4 AVC/H.264 tömörítésű videókat készít, legfeljebb 30 perc (4 GB) hosszan, de ha egy videó snitt eléri ezt a limitet, automatikusan új fájlt kezd a gép, a rögzítés viszont nem szakad meg. És ha már az időnél tartunk; a 70D megkapta a nagyobb gépek időkód szolgáltatását is, így a különböző kamerák felvételei elvileg könnyebben szinkronizálhatók a külső hangfelvevőkkel.

Hangot sztereóban rögzít a gép. Belső mikrofonjának jelszintje 64 lépésben állítható, mely mellett külön zajszűrés és szélzaj csökkentés is engedélyezhető. Ha nem elég a belső mikrofon teljesítménye, sztereó külső is csatlakoztatható a készülékhez.

1920×1080 pixel (ALL-I), 24 kép/mp, MOV, 27 mp, 290 MB

Az EOS70D-ben korábban nem látott digitális zoom szolgáltatást is találunk. Engedélyezve 3-10x-es mértékig folyamatosan állíthatjuk, hasonlóan a kompaktok optikai zoom állításához.

A fényképezőgép manuális videó módot is kínál, melynél az expozíciós beállítások, például a rekeszérték és a záridő, akár felvétel közben is állítható. Közben működik a fénymérés és az autofókusz is, az optikai zoomot pedig – megfelelő objektív esetén – manuálisan állíthatjuk.

1920×1080 pixel (IPB), 25 kép/mp, MOV, 16 mp, 64 MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A kész videofelvételek a gépen belül szükség esetén megvághatók és új fájlba elmenthetők. Képeket viszont nem menthetünk le mozgóképből.