Kipróbáltuk: Canon EOS-70D teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

Először a Canon EOS-6D törte meg a jeget, már ami a beépített Wi-Fi-t illeti, hisz addig csak drága külön megvásárolható adapterként csatlakoztathattunk ilyen vevőt a Canon tükrös gépekhez. A gyártó most a 70D-ben is elérhetővé tette ezt a szolgáltatást, mely talán azt jelzi, hogy előbb-utóbb általános lesz a még olcsóbb szegmensben is.

Mire is használhatjuk a vezeték nélküli LAN átvitelt?

 • Csatlakozás más Wi-Fi-s fényképezőgépekhez
  • tárolt képek egymás közti cseréje
 • Kapcsolódás okostelefonhoz
  • fotók lejátszása mobil eszközön
  • a fényképezőgép távvezérlése mobil eszközzel
 • Képátvitel Wi-Fi nyomtatóra
  • vezeték nélküli fotónyomtatás
 • Csatlakozás asztali számítőgéphez
  • a készülék távvezérlése a Canon EOS Utility szoftverrel
 • Fotók feltöltése webes tárhelyre
  • képmegosztás az ingyen regisztrálható Canon Image Gateway-en
 • Lejátszás médiaplayeren
  • tárolt képek lejátszása DLNA (Digital Living Network Alliance) kompatibilis médialejátszón és televízión

Ezek közül a mobiltelefonhoz való csatlakozás a „leglátványosabb”, így ezt próbáltuk ki, hisz nem csak a gépen tárolt fotók megtekintése, hanem a készülék távvezérlése is megoldható ezzel a módszerrel. Mindehhez azonban először telepítenünk kell a Canon EOS Remote szoftverét, mely mindkét fenti funkcióra alkalmas. iOS és Android verzióját is ingyen letölthetjük az ismert mobil szoftver lelőhelyekről.

A kapcsolat beállítása után, a szoftver nyitóképernyőjén választhatjuk ki, hogy a gép memóriájában lévő fotók visszajátszását, vagy a távvezérlés funciót szeretnénk-e. Távvezérlésnél folyamatos, bár kb. 1/2-1 mp-cel késleltetett élőképet kapunk mobilunk kijelzőjén, melyen az INFO érintőgombbal ugyanúgy válthatók a felvételi infók, akár csak a fényképezőgép LCD-jén.

A szoftver túl sok beállítást nem kínál, de azért a lényegesebbeket megkapjuk, így a telefonról állítható az érzékenység, a rekeszérték és a záridő is. A nagy kerek exponáló érintőgombot nehéz eltéveszteni. Segítségével indítható a távkioldás.

Csendes expozíció

Már a Canon kisebb modelljei némelyikében (pl. EOS-100D) is feltűnik a csendes expozíció lehetősége, melyet a sorozat mód menüben választhatunk ki. Ennek megfelelően egyképes és sorozat beállítás is elérhető.

Az alábbi hangfelvételeken összevethető a kétféle hang. Az első MP3-on a normál expozíció zaja, a másodikon pedig a csendes mód sorozata hallatszik.

Normál sorozat (kikapcsolt csendes móddal) | Csendes sorozat

AF finomhangolás

A profi gépekből megörökölt extra szolgáltatás végre itt is feltűnik! Ráadásul ugyanolyan részletes beállításokkal mint ott.

Néha előfordulhat, hogy gépünk és a csatlakoztatott objektív nem képes tökéletesen együttműködni, és a kívánt témához képest kicsit közelebbre vagy netán távolabbra állít élességet. Ezt befolyásolhatjuk az AF finomhangolással.

A funkciót engedélyezve először is a teljes AF rendszert behangolhatjuk +/-20 lépésben. Ez minden egyes csatlakoztatott objektívre ugyanolyan mértékben hatással lesz. Egy külön pont alatt húsz egyedi objektívet is a géphez hangolhatunk, melyeket csatlakozásukkor automatikusan azonosít a rendszer. Ezek AF működése is +/-20 lépésben állítható, külön a nagylátószög és külön a tele tartományt tekintve.

Multiexpozíció

Viszonylag új szolgáltatás ez a Canon gépek között, bár máshol sem túl elterjedt. Engedélyezve 2-9 képet exponálhatunk egymásra, kétféle összhatásmóddal (Additív, Átlagoló). Beállítható az is, hogy a többképes expó elkészülte után ugyanilyen képpel folytassa-e a gép a szolgáltatást (amíg kikapcsoljuk), vagy álljon vissza normál fotó módra.

Az alábbi fotókon a kétféle hatású multiexpó látható, ugyanazon a témán.

Additív multiexpó

Átlagoló multiexpó

Többképes zajszűrés

Ezt a szolgáltatást a magas érzékenységű zajszűrés három (4) fokozata között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető. Aktiválva négy felvételt készít sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata.

Az alábbi bal oldali képen ISO3200 érzékenységen készítettünk egy normál fotót, jobbra pedig ugyanazon fényviszonyok és beállítások mellett készült Többképes zajszűréssel megdolgozott társa található.

Többképes zajszűrés

HDR

A nagyobb dinamikaátfogást emuláló HDR (High Dynamic Range) funkció nem kínál annyi beállítást, mint a drágább Canon gépekben lévő, de így sem teljesen automatikus. Pontosabban automata módban is használható, de ezen kívül háromféle erősség (1-3 lényérték lépések) választhatók.

Az exponáló gomb lenyomásakor a készülék egy három képes gyors sorozatot készít különböző expozícióval, majd ezeket egyesítve hoz létre egy jobb kontrasztátfogást mutató fotót. A menüben beállíthatjuk, hogy ezután újra HDR-ben fotózzon, vagy térjen vissza normál fotó módba, illetve kézből készült HDR sorozat esetén a képek automatikus illesztése is engedélyezhető.