Kipróbáltuk: Canon EOS 800D – teszt

0

Felépítés

Ergonómia, kezelés

Külsejében nem igazán változott a váz, egyedül a hátsó Wi-Fi gomb lett új. Minden egyéb maradt a régiben.

A markolat továbbra is meglehetősen vékony, ami kis tömegű objektívnél még nem probléma, de nehezebb, illetve hosszabb objektív esetében a nagyoobb nyomaték miatt kicsit kényelmetlenné válik.

Az alacsony gépváz miatt a kissujunk egyébként épphogy elfér a markolaton. Az exponáló gomb környékén kialakított mélyedés azonban kényelmes helyet nyújt mutatóujjunknak. A hüvelykujjunk megtámasztását továbbra is a hátlapon elhelyezett kisebb kidudorodás segíti. A csúszásgátló, bőr hatású gumibevonatnak köszönhetően még izzadt tenyérrel is stabilan fogható a váz.

Kezelőszervekből jópár áll rendelkezésünkre, van külön érzékenység gomb, Wi-Fi gomb, illetve a négy irányú navigáló gombok is egy-egy paraméter beállítására is használhatók (fehéregyensúly, sorozat/önkioldó, fókusz mód, képstílus). Ennek ellenére csak egy vezérlőtárcsa segít a beállítások elvégzésében, ami rögtön azt is jelenti, hogy az expozíció kompenzáció értékének beállításához egy gombot+az elülső tárcsát kell használnunk.
A menüt viszont szerencsére nem kell túl sokszor elővennünk, hiszen a legtöbb fő paraméter közvetlenül állítható a vázról, így az említett módon az érzékenység, a fehér-egyensúly és a fókusz mód is. A Set gombra további egy funkció rendelhető a C.Fn menüben a következők közül:

  • képminőség
  • vaku teljesítmény kompenzáció
  • LCD ki/bekapcsolás
  • menü megjelenítése
  • vaku funkcióbeállítások

Az EOS 750D-nél még az érzékenységet is felprogramozhattuk a Set gombra, ez azonban már lekerült a lehetőségek közül. Mindegy is, hiszen annak úgyis van dedikált gombja, bár egyébként az LCD ki/bekapcsolásnak és a menü megjelenítésnek is, így aztán valójában marad a képminőség és a vaku funkciók, amelyeket érdemes lehet a Set gombra felprogramozni. Ez azonban nem túl sokat segít.

Ami inkább segítség, az az érintésérzékeny kijelző és a rajta megjeleníthető aktív státuszkijelzés, ahol az érzékenység, az expozíció kompenzáció, a vaku telj. kompenzáció, a képstílus, a fehéregyensúly, az automatikus megvilágítás optimalizáció, a vaku mód, a fókusz mód, a fókusz terület mód és fókuszpont, a fénymérés, az önkioldó és a képméret/minőség állítható.

Ezen felül saját menüt is összeválogathatunk a gép funkcióiból, amely immár öt oldalas is lehet, oldalanként 6 menüponttal.

Kezelés szempontjából nem mellékes, hogy a gép beépített Wi-Fi, NFC és Bluetooth LE vezérlőket is tartalmaz, így okostelefonra másolhatunk képeket, de akár arról vezérelhetjük is a masinát. A Canon EOS 800D Bleutooth-on keresztül akár alvó módból is felébreszthető, azaz ha felhelyezzük azt egy állványra, majd a gép inaktivitás miatt alvó módba vált (csökkentve az energiafelhasználást közel nullára), akkor okostelefonnal Bluetooth-on keresztül rácsatlakozhatunk és a Wi-Fi kapcsolódással felébreszthetjük, majdpedig a közvetített élőképet nézve akár exponálhatunk is.

A Canon Camera Connect alkalmazás lehetőséget kínál a fényképezőgép főbb paramétereinek módosítására is, így beállítható az érzékenység, rekesz, zársebesség, expozíció kompenzáció, a fehéregyensúly, LiveView fókusz mód, sorozat/önkioldó.

Bár kis méretű gépről van szó, ha a fényképezőgép aljára nagy méretű állványtalpat (Manfrotto 410PL) csavarozunk, akkor is cserélhető marad az akkumulátor, s természetesen a kártya is, mivel annak foglalata oldalt található.

Képérzékelő

Ahogyan azt a bevezetőben már írtuk, az EOS 800D-be új szenzort került. A képérzékelő effektív felbontása megegyezik az EOS 750D/760D-ével, de a teljes pixelszám eltérő, azaz nem teljesen ugyanaz a szenzor. Mellékesen érdemes megjegyezni, hogy az EOS 80D-ben is ilyen módon került új szenzor, aminek teljes pixelszáma megegyezik az EOS 800D-ével. A legnagyobb felbontás azonban maradt 6000×4000 pixel.

Fájlformátumok közül most is JPEG és RAW áll rendelkezésre, de csak a JPEG formátumból választhatunk 24 Mpixelnél kisebb felbontásút (azaz nincs kisebb felbontású mRAW és sRAW, mint a 80D-nél). Lehetőség van a RAW és JPEG egyidejű használatára is, de itt is van korlátozás: csak a legnagyobb felbontású Fine JPEG-et kérhetjük a RAW mellé (a közép- és felsőkategóriás vázaknál a RAW+JPEG-nél bármilyen felbontású és tömörítésű JPEG választható).

A natív érzékenység maradt ISO100, felfelé haladva a lépésköz 1 Fé egészen ISO25600-ig, amely után még egy magasabb érzékenység, az ISO51200 érhető el, ha az érzékenység kiterjesztést engedélyezzük az egyedi beállítások (C.Fn) között.

Az automatikus érzékenység beállításakor megadhatjuk a maximális érzékenységet, de a szükséges legkisebb zársebességet, illetve a reciprok szabálytól való eltérést már nem adhatjuk meg, az a magasabb kategóriás gépek kiváltsága marad (mint pl. az EOS 80D).

Szenzor tisztítás

Nincs változás a jól bevált szenzortisztítást illetően. Az új modell is a Canon DSLR-ekben általános, automatikus tisztító rendszert használja, amely minden be-, és kikapcsoláskor működésbe lép (de bármikor aktiválható a menüből is), illetve kapunk egy szoftveres tisztítási lehetőséget is.

A hardveres eltávolítás fizikailag rázza le a porszemeket a féligáteresztő szűrőről (amely egyébként antisztatikus bevonatot is kapott) egy-egy piezokristállyal rezonanciába hozva azt.

Szoftveres tisztításunk, csak az utólagos képfeldolgozásnál a Canon „házi” szoftverét használva. Előzőleg egy menüparanccsal fel kell térképeztetnünk a szenzorra tapadt porszemeket, melyeket később önállóan eltávolít a gyártó szoftvere.

Objektív

Változatlan a feltekerhető objektívek bajonettje, így az EOS rendszerben elterjedt EF és EF-S bajonettetes összes objektív használható.

A gépet kitben az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS STM, vagy a 18-200mm f/3,5-5,6 IS objektívvel vásárolhatjuk meg kedvezményesen.

Az APS-C szenzor itt 1,61×-es képkivágás faktort jelent minden felhelyezett objektív esetén, ami a 18-200mm-es kitoptikánál egy kisfilmes ~29-322 mm-es objektívének megfelelő látószöget ad.

LCD

Nem változott a gép hátsó LCD-je, maradt a 3″-os képátló, 1,04 millió képpontos, menüknél és aktív státuszkijelzésnél, valamint élőképnél is használható érintésérzékeny kijelző, amely kihajtható (180 fokban) és el is forgatható (270 fokban). Ez nagy segítséget nyújt extrém helyzetben történő fotózáskor, viszont meg kell jegyezzük, hogy ez kicsit lassabban hajtható ki fej fölüli fotózáshoz, mint a csak dönthető (vagy a Fujifilm X-T2-nél alkalmazott dönthető és jobbra hajtható) megoldás.

A betekintési szög a gyártó leírása szerint 170 fokos, ami elegendő is, hiszen igény esetén még el is fordíthatjuk a kijelzőt.

A paraméterek beállításában nagy segítség a hátsó kijelzőn megjeleníthető gyorsmenü (Q-gombbal, vagy Q képernyő ikonnal), amely egyben a fontosabb adatok státuszképernyője is. Felvételi adatainkat és a státuszképernyőt az INFO gombbal válthatjuk, amelynek segítségével többféle segédrács, világossági hisztogram, és elektronikus vízszintjelző is megjeleníthető a képen. Utóbbi sajnos csak egytengelyes, így csak a vízszintes elfordulást láthatjuk, a döntést, vagy felfelé billentést nem, de legalább sokkal precízebb, mint a kereső kis piktogramja, itt valóban látszik az elfordulás mértéke.

Lejátszás során szintén az INFO gombbal válthatók a megjelenített kép adatai, amelyek között a részletes felvételi infókon túl, színcsatornánkénti hisztogramot is találunk. A visszanézett képek legfeljebb 10×-es mértékig nagyíthatók, ami a fókusz tökéletes ellenőrzését is lehetővé teszi. Az élességet az egymás utáni képeknél is összevethetjük, hiszen az elülső tárcsával nagyított nézetben is lapozhatunk köztük.

Kereső

Változatlan a TTL kereső, ezúttal is 95%-os lefedettségű és 0,82×-es nagyítású pentatükrös modellt kapunk. Ez azt jelenti, hogy a 800D egy 1×-es nagyítású, 100%-os keresőképet adó kisfilmes gép keresőképéhez viszonyítva kb. fele akkora (50%) képet ad.

A keresőbe segédrács is megjeleníthető, illetve egy pikrogrammal kérhetjük a vízszintestől való eltérésre, elfordulásra figyelmeztetést, valamint a monokróm módot, a többképes zajszűrés bekapcsolt állapotát és vaku teljesítmény eltolást is jelezheti egy-egy piktogram.

Betekintés érzékelőt az EOS 800D nem kapott, így a hátsó LCD-n lévő státusz kijelzést csak gombbal kapcsolhatjuk ki.

Vaku

A beépített vaku felpattintását a fotós és maga a gép is elvégezheti, ha olyan üzemmódban vagyunk, ahol ez elvárható (A+ és témaautomatikus módok).
A beépített vakuval vezeték nélküli vakuvezérlés is végezhető, sőt, a teljesítménye kézileg is beállítható 1/128 és 1/4 között, 1/3 Fé lépésben. Vezeték nélküli vezérlésnél a leosztási arány is megadható.

A beépített vakun kívül vakupapucs is található a gépen, külön szinkron kimenet azonban nem került az EOS 800D-re sem.

A gépen lévő vakupapucsra középpontos vagy Canon E-TTL lábkiosztású rendszervaku csatlakoztatható. Az újabb és nagyobb teljesítményű Canon vakuk esetében a villanó egyedi beállításai a gépvázról is beállíthatók. Egyéb E-TTL vakuknál a menüben csak a teljesítmény-kompenzáció és az E-TTL fénymérés üzemmódja módosítható, de megtekinthető a vaku üzemmódja (E-TTL, E-TTL II vagy manuális), a vaku szinkron módja (első redőny, második redőny, nagy sebességű), illetve a vaku teljesítmény sorozat.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Változatlanok a csatlakozók, így a gép bal oldalán továbbra is a kábeles távkioldó (RS-60E3) mikro-jack bemenete, a 3,5mm-es, sztereó mikrofon jack bemenet, valamint USB 2.0 Hi-speed kimenet és egy HDMI (mini-C) kimenet található. Ebben a kategóriában még elfogadható, hogy nem micro USB 3.0 csatlakozó került a vázra, ezen nagyon nincs is mit csodálkozni.

Nem változott az akkumulátor sem, az LP-E14 normál feszültsége 7,2V, kapacitása 1040 mAh, így kb. 7,5 Wh energiát képes tárolni, ami kb. fele, mint az EOS 80D-hez adott akkué.

Az akkumulátort a szokott helyen, a markolat alatt nyíló fémzsanéros műanyag ajtó mögött találjuk. Véletlen kicsúszását egy rugós műanyagfül gátolja, amelyet félrehúzva azonnal kipattan a lítium-ion áramforrás.

Az akkumulátor töltöttségét lejátszás módban az LCD-n, vagy a Beállítás menü Akku info menüpontjában ellenőrizhetjük egy négy szegmenses piktogramon. Százalék pontos töltöttség visszajelzés itt nem elérhető (nem úgy, mint a 80D-nél), ahogyan az utolsó töltés óta készített képek száma sem jeleníthető meg. Viszont az akku elhasználódása itt is megtekinthető, ezt maximális, közepes, vagy gyenge szinnttel jelzi a gép.

Az akkut a mellékelt LC-E17E jelű hálózati töltővel tudjuk tölteni, amely csak a töltés tényéről informál, a töltöttségi szintről nem.

A kártyanyílás továbbra is a jobb oldalon található, az ajtó elhúzása után annak kinyílását azonban nem segíti rugó, mint az EOS 80D-nél, azaz itt egy kicsit fapadosabb, kényelmetlenebb megoldással találkozunk.