Kipróbáltuk: Canon EOS 800D – teszt

0

Különlegességek

Optikai hibák szoftveres korrekciója

A Canon folyamatosan fejleszti az egyes optikai hibák gépen belüli javításának lehetőségét. Ilyet már a korábbi gépei is kínáltak, az EOS 800D-ben a peremsötétedés, a geometriai torzítás és a színhiba mellett újdonságként a diffrakció, azaz a szűk blendénél történő fotózáskor megjelenő fényszóródás, élesség vesztés hatása is csökkenthető.

A gépben eleve megtalálható jó pár Canon objektív adata, ha mégis olyan objektívvel dolgoznánk, amelynek korrekciójához nincs adat a gépben, a mellékelt szoftverrel letölthetjük azokat (persze csak Canon objektívekét). A funkció csak JPEG képekre vonatkozhat, így inkább azoknak lesz hasznos, akik a RAW feldolgozásban még nem járatosak, vagy nem akarnak azzal időt húzni.

Periférikus világítás korrekció (Peripheral Illumination Correction)

A Canon EOS 60D képei Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS objektívvel.

Kromatikus aberráció javításCanon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS 7D Mark II – EF 24-105mm f/4 L IS USM


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS


Canon EOS-60D – EF 18-55mm f/3,5-5,6 IS

A doboz első két képe az EOS 7D Mark II-vel készült EF 24-105mm f/4 L IS USM objektívvel, alatta pedig két kép a Canon EOS-60D-vel és az EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS kitobjektívvel.

Torzítás javítás (Distortion Correction)

A Canon EOS 60D képei Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS objektívvel.

S végül íme az újdonság, a diffrakció kompenzáció:

Diffrakció kompenzáció
Canon 100mm f/2,8 USM Macro

Time-lapse

A Canon EOS 800D alkalmas time-lapse videók közvetlen készítésére, de a time-lapse kézi összeállításához szükséges időzített fotózást nem támogatja.
A time-lapse videó rögzítése videófelvétel módban lehetséges, ahol beállítható a képkockák közötti időköz 1 mp pontossággal (akár 99 óráig), valamint a készítendő képek száma (max. 3600 képig).
A time-lapse videót minden esetben Full HD felbontásban készíti a gép és MOV konténerbe menti 25 képkocka/mp frissítéssel. A felvétel során a tükör nem csapódik fel-le és a zárszerkezet is folyamatosan nyitva van.

HDR fotó

Bár a gép kínál HDR fotózási lehetőséget, ezt csak a szűrőeffektusok automatikus üzemmódban válaszhatjuk ki, azaz ilyenkor nincs lehetőségünk fehér-egyensúly, érzékenység, rekeszérték, sőt fókuszpont megadására sem.

Nehéz megérteni, hogy ha már a gép szoftverét felkészítik a HDR képkészítésre, miért kell azt korlátozni a teljesen automata üzemmódra, miért ne lehetne ezt a lehetőséget a kreatív módokra is kiterjeszteni, ahol a fotós végezheti el a beállításokat.
Így tehát aki szeretne HDR fotókat készíteni, de ő maga kívánja meghatározni a készítés paramétereit, sajnos semmi segítséget nem kap a géptől (leszámítva az expozíció sorozatot, amelyet kombinálhatunk önkioldóval is).

Csúcsfény árnyalat elsőbbség

Ez a funkció a csúcsfényekre igyekszik vigyázni úgy, hogy a kép dinamikája, vagyis a többi árnyalat módosítatlan maradjon. Alapesetben kikapcsolt állapotú, de ha JPEG-ben fotózunk, érdemes használni. Bekapcsolása után némileg csökken ugyan az érzékenység tartomány, hiszen nem állíthatunk ISO100-at, csak ISO200-tól választhatunk értéket, de cserébe JPEG képeknél valóban sokkal jobban jelennek meg a csúcsfények, s részletekből is több marad.

Csúcsfény árnyalat elsőbbség (Highlight Tone Priority)

Villódzás mentesített felvételkészítés (Anti-flicker shooting)

A fénymérő rendszer lehetővé teszi, hogy a gép érzékelje a villódzó megvilágítást, s alkalmazkodjon hozzá. Ez nem csak egy-egy kép készítésénél, de sorozatfelvételeknél is igen hasznos tud lenni, hiszen villódzó megvilágításnál előfordulhat, hogy egy-egy képkockát adott esetben teljesen tönkretesz az éppen minimális megvilágítást adó fényforrás, amely jelentős alulexponálást eredményezhet. A villódzás mentesített felvételkészítés során a gép igyekszik olyan időpillanatokban exponálni, amikor a lehető legjobb képet kapjuk.

14 képes sorozat fotói egymás után lejátszva, kikapcsolt villódzás mentesítés mellett
14 képes sorozat fotói egymás után lejátszva, bekapcsolt villódzás mentesítés mellett

Többképes zajszűrés

Nem vadonatúj szolgáltatás, hiszen már a 2014-es 7D Mark II-ben is benne volt, de azért itt is megemlítjük. A funkciót a magas érzékenységű zajszűrés fokozatai között találjuk, de csak JPEG képeknél engedélyezhető. Aktiválva négy felvételt készít gyors sorozatban a gép, majd ezek képtartalmát egyesítve egy zajtalanabb, de a részleteket is meghagyó képet ment kártyára. Mivel ugyanarról a témáról sorozat készül, ezért mozdulatlan képtartalom (pl. makró, tárgy, táj vagy épületfotó) esetén ajánlott a használata. A mintaképek a képminőség oldal zajszűrés bekezdésénél találhatók.