Kipróbáltuk: Canon PIXMA MP260 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Bár a Canon PIXMA MP260-nál a gyártó nem a sebességre helyezte a hangsúlyt, azért a nyomtató külsején lévő matricán is igyekszik kihangsúlyozni a 45 mp-es fotónyomtatást. A további, gyárilag megadott értékek:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 45 mp (normál minőség)
 • A4 szöveges oldal: 19 oldal/perc (normál minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 15 oldal/perc (normál minőség)
 • A4 fekete-fehér másolás: 19 másolat/perc
 • A4 színes másolás: 15 másolat/perc

Ez a nyomtató valóban nem kiemelkedő sebességű, de azért a tesztelt, hasonló készülékek mezőnyében szépen megállta a helyét. Tesztmódszerünkhöz híven dokumentumok esetén normál minőséget állítottunk be és a lapbehúzás megkezdésétől mértük az időt. Így 11 mp-et mutatott a stopper egy A4-es szöveges dokumentumnál, ami a negyedik leglassabb érték volt, de ez esetben ez csak pár másodperc különbséget jelent, hiszen szoros volt a mezőny. A nyomat minősége hasonlóan jó volt a Canon eddigi készülékeihez. Az iP4600-al összevetve például szinte egyforma végeredményt kaptunk, nagyon jó fedettséggel (talán egy leheletnyit gyengébbel), határozott karakter élekkel, a széleken enyhe megfolyással. Normál nézési távolságból nem lehet rá panasz.

A szöveget színes ábrával kombinálva 5 másodpercet lassult az MP260. Ezzel már több versenyzőt maga mögé utasított a nyomtató, de még mindig csak egy tisztes közepes eredményre volt elég – hozzátéve, hogy a legjobbak is csak pár másodperccel voltak gyorsabbak. Ha a kapott minőséget az iP4600-hoz hasonlítom akkor szintén közeli az eredmény, de kicsit azért elmarad attól. Nem hiába, hiszen az MP260 csak 2 pl-es cseppmérettel dolgozik. Az ugyanilyen tulajdonságú iP1900-hoz már sokkal közelebb áll felbontás és fedettség terén. Színekben láttunk némi eltérést. A piros és a bordó az iP1900-nál, míg a sötétebb kékek az MP260-nál voltak pontosabbak.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fekete fehér másolásnál 21 mp-et, a színesnél ennek dupláját, 42 mp-et mértünk. Egy A4-es fotót, 1200 dpi-vel, az átlagnál jóval gyorsabban 2 perc 26 mp alatt képes beolvasni a készülék. A lapolvasás egyébként az összes Canon multifunkciósnál hasonlóan kiemelkedő gyorsaságú volt.

A 10 x 15 cm-es fotó minősége természetesen nem veheti fel a versenyt a több tintás, finomabb cseppméretet használó márkatársakkal. Ez a készülék nem elsősorban fotónyomtató. A 2 pl-es cseppméret gyengébb felbontást és fedettséget eredményez, viszont az iP1900-al összevetve néhány téren jobb, más esetben rosszabb a minőség. A képek közelről például kevésbé szemcsések, részletesebbnek tűnnek. Eltűnt az ott tapasztalható csíkozottság is. A kontraszt és a fedettség viszont sokkal rosszabb. Feketét még nyomokban sem találtunk a fotónyomatokon. Inkább valamiféle barnás árnyalat dominált ezeken a helyeken, ami a bíbor és cián színek túlsúlyára utal. A kép normál minőségben 40 mp, legjobb beállításban 2 perc 2 mp alatt készült el. Az alábbi példákon az utóbbi látható, 1200 dpi-vel szkennelve.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Fekete fehérben javult a kontraszt, megjelentek a feketéhez közeli árnyalatok is, de más nyomatokkal így is távolt állt a kép a jó kontraszttól. A nyomaton enyhe cián beütés is megfigyelhető volt, de nem zavaró mértékben. A4 méretben ugyanazt a minőséget láttuk, mint 10 x 15-ben. A kép itt 5 perc 43 mp alatt készült el. Ezzel, fotónyomtatási sebességben az MP260 a tesztelt nyomtatók középmezőnyében tanyázik.

Canon Photo Paper Pro II

A PIXMA MP260 ugyanazt a tintát használja mint az összes újabb Canon printer (ChromaLife+). Vízállósági tesztünkben csak a papír volt kicsit más. Az már az iP4600-nál kiderült, hogy a Canon Photo Paper Pro Platinum papírokkal ez a tinta kiválóra vizsgázik. Most a Photo Paper Pro II szériát használtuk, és így is jó eredményt kaptunk, de nem olyan tökéleteset, mint korábban. Fél perces intenzív áztatás után a tinták a sötétebb színeknél, mint amilyen a fekete, kék és a bíbor, enyhén megfolytak. Tovább rontja az összhatást, hogy víz hatására a fotópapírok hullámosak lettek.

A Canon PIXMA MP260 nem rendelkezik beépített vörösszem eltávolító szolgáltatással. Ezt a funkciót a mellékelt nyomtatásvezérlő szoftverben használhatjuk.

Tartozékok, kellékanyagok és kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon PIXMA MP260 tintasugaras nyomtató
 • Fekete és színes próbapatron
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • hálózati kábel
 • használati utasítás és egyéb dokumentumok
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon PG-510 fekete patron 3.500 Ft
Canon CL-511 színes patron 4.500 Ft
Canon PG-512 nagy kapacitású fekete patron 5.000 Ft
Canon CL-513 nagy kapacitású színes patron 6.500 Ft
Canon Photo Paper Plus 10 x 15 cm, 50 db 2.500 Ft
Canon Photo Paper Pro Platinum A4, 10 db 7.500 Ft

Értékelés

Multifunkciós lévén a PIXMA MP260 lényege a sokrétűség, az egyszerűség és persze az alacsony ár. Azt hiszem ezeknek meg is felel a készülék. Egy nagyobb, jól tömött aktatáska méretben kapunk a doku- és fotónyomtatót, fekete-fehér és színes másolót és egy gyors szkennert.

Néhány téren jobb, néhány téren gyengébb eredményt mutatott, mint amit elvártunk tőle. A kategóriájában például egész szép részletességet, finom szemcsézetet mutatott. Ugyanakkor a kontraszt színes nyomatoknál nagyon gyenge volt és fekete-fehérben is elmaradt az átlagtól. Az olcsóságra való törekvés érződik a funkciók terén is. Lemaradt az LCD kijelző, ami alapból nem lenne baj, de néhány szolgáltatás elérése a LED kijelzővel körülményes és nem egyértelmű. Kapunk ugyan kártyaolvasót, de a szinte alapnak számító PictBridge kimaradt a képből.

Ha viszont azt veszem, hogy az MP260 ára több helyen jóval 20 forint alatt van, és ezért nem csak egy A4-es fotónyomtatót, hanem egy gyors szkennert és egy „fénymásolót” is kapunk, akkor pozitív a kép. Ha nincs pénz és hely komoly irodafelszerelésre, ez is jó választás.

A Canon PIXMA MP260 bruttó ára ~18 000 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Jó részletességű fotók és dokumentumok
 • Finom szemcsézet
 • A fontosabb funkciók gombokról is elérhetők
 • Nagyon gyors lapolvasás
 • Olcsó multifunkciós megoldás
 • Nincs PictBridge lehetőség
 • Gyenge kontraszt (nincsenek feketék)
 • Kijelző híján nehézkes karbantartás menü
 • Csak két tintapatron, négy színre

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!