Kipróbáltuk: HP Photosmart D5460 teszt

0

Külső

Bevezető

A jóval szerényebb képességű Deskjet D2560 és Deskjet D4360 mellett, a sokkal inkább fotónyomtatásra kitalált, tintasugaras, Photosmart D5460 is képviseltette magát a HP családból. A gyártó főleg otthoni dokumentum és fotónyomtatásra, illetve kisebb irodák hasonló igényeinek kielégítésére ajánlja. Havi terhelhetősége 2500 oldal/hó, ami egy „papírtermelő” hivatalban már szűkösnek bizonyulhat, de egy kisebb irodában valószínűleg még elég.

A legfeljebb A4 (210 x 297mm) nyomtatási méretet támogató készülék fekete-fehér dokumentum esetén 600 x 600 dpi optikai felbontásra, míg színes nyomatoknál, legjobb minőségben 9600 x 2400 dpi optimalizált felbontásra képes. A D5460 számos szabvány dokumentum- és fotóméretet támogat, 88 x 125 mm-től az említett A4-ig, de megadhatunk számára egyéni méreteket is, legfeljebb 216 x 356 mm-ig. Nyomathordozóként a simától a fotópapírig bármit felhasználhatunk, ha az az előírt 60-280 g/m2 súlytartományba esik, de ezen felül akár írásvetítő fóliára, öntapadós, vagy vasalható matricára, üdvözlőkártyára, vagy borítékra is nyomtathatunk. A printer támogatja a keret nélküli nyomtatást, viszont a kétoldalast csak kézzel, a saját szoftver közreműködésével oldhatjuk meg.

Fotónyomtatásnál szinte elengedhetetlen, hogy a tintapatronok külön is cserélhetőek legyenek. Két korábban tesztelt HP készülékünknél az alapszínek együtt cserélhetők, míg a D5460 már minden alapszínt külön cartridge-ben tárol. A dokumentumokhoz használt fekete szín mellett megtalálható itt a nyomdatechnikában is alap sárga, ciánkék és bíbor, valamint a fekete-fehér árnyalatok pontosabb visszaadásához használt fotófekete (szürke). A Photosmart D5460-hoz alapból a következő tintapatron csomag jár, illetve vásárolható meg:

A D5460-hoz ajánlott cartridge típusok (csak a gyári!):
HP 364 CB316EE dokumentum fekete, 6 ml
HP 364 CB317EE fotófekete, 3 ml
HP 364 CB318EE ciánkék, 3 ml
HP 364 CB319EE sárga, 3 ml
HP 364 CB320EE bíbor, 3 ml

A cserélhető patronok gazdaságosságáról azt hiszem nem kell külön szólnom. Aki pedig az átlagnál többet szeretne nyomtatni, vagy egy alkalommal vinné papírra egy nagyobb fotóadagját, annak a fenti partonszéria XL jelölésű darabjai ajánlottak. Ezeknél a fotószínek 6 ml, a fekete 18 ml tintamennyiséget tartalmaz.

A patronok a HP jól bevált Vivera tintáival töltöttek, melyek a kész nyomtatok számára extrém körülmények között (napsütés, levegő) is hosszú ideig megőrzik eredeti színeiket, de megfelelő papíron és védett helyen (pl. album), akár évtizedekig élvezhetjük a fakulásmentes képeket.

Akadnak itt persze extrák is, ha nem is bőven, de szép számmal. A D4360-hoz képest ilyennek számít a beépített kártyaolvasó, ami az előzőleg tesztelt modelleknél átfogóbb közvetlen nyomtatási képességeket takar. Ilyen a kihajtható, színes LCD kijelző, amely mára szinte alapkövetelmény a nyomtatókban, főleg, ha nem csak számítógéppel összekötve szeretnénk őket használni. Extrának számít a különálló fotótálca, mely a dokumentumnyomtatóknál nem általános és jól jelzi, hogy itt most a fotókon van a hangsúly. Az ide helyezett lapokat automatikusan ismeri fel a nyomtató. A D5460-nal már közvetlenül a CD és DVD lemezek felületére is nyomtathatunk, illetve szoftverből megoldható a DVD öntapadós címkenyomtatás is.

Bár a készülék hálózati csatlakozással nem rendelkezik, egy mellékelt szoftver és egy újabb szériás Internet Explorer segítségével a betöltött weblapok tetszőleges tartalmait is kinyomtathatjuk (Smart Web Printing)

Külső, design

A HP nyomtatók, messziről is azonnal felismerhető alapszínei a Photosmart D5460-nál is visszaköszönnek. A törtfehér, világosszürke, ezüst színű műanyagborítás alakban sem kíván újat hozni a gyártótól már megszokott formavilágba. A tömzsi téglatest sarkait és a fedlap felső szélét ezúttal is ügyesen lekerekítették. Ezúttal nem a dizájnverseny trónja, hanem a szerénység volt a fő szlogen a HP tervezőirodában. Ez a készülék anélkül lehet számítógépasztalunk dísze, hogy különösebben uralná azt, fennhéjázó külsejével.

Kezelőgombok terén is a visszafogottság érezhető rajta. Csak a legfontosabb funkciókhoz kapunk kezelőszerveket . A nyomtató méreteihez képest elég kicsi, 1,5” (3,8 cm) képátlójú színes LCD kijelző alatt található jobb és bal nyilakkal a memóriakártyáról beolvasott képek kiválasztását végezhetjük. Az OK gombbal véglegesíthető döntésünk a Print Photos segítségével pedig megkezdhető a nyomtatás. A készülék képjavító szolgáltatásait a Red Eye Removal gomb képviseli. Ezt aktiválva eltávolítható a portrékról a nem kívánt vörösszem. A szolgáltatás működését a gomb tetején lévő zöld LED jelzi. Tőle jobbra a nyomtatás megszakításának kezelőszerve kapott helyet, az előlap jobb szélén pedig a nyomtató be- és kikapcsolására szolgáló gombot láthatjuk.

A gombsor alatt, az előlap bal alsó sarkában egy háromfoglalatos kártyaolvasót helyeztek el. A felső foglalatban Memory Stick és Memory Stick Duo, a középsőben SD/MMC, SDHC, valamint xD kártyák, az alsóban pedig CompactFlash memóriák használhatók. Szintén a közvetlen nyomtatást szolgálja az itt lévő USB 2.0 aljzat is, amelyre PictBridge kompatibilis készülékeket (pl. digitális fényképezőgépet) csatlakoztathatunk. A Photosmart D5460-hoz opcionális Bluetooth adapter és vezeték nélküli nyomtatószerver (HP 2101nw) is vásárolható. Így akár mobiltelefonról, PDA-ról, vagy bármilyen Wi-Fi kapcsolattal ellátott készülékről nyomtathatunk.

A HP Photosmart készülékekre oly jellemző, kombinált laptálca a D5460-ban is visszaköszön. Elsőre elég ormótlannak és bonyolultnak tűnik, de valójában elég helykímélő és átgondolt megoldás. Az alsó rész egy 125 lapos adagolótálca, de természetesen csak normál tintasugaras papírból fér el ennyi benne, fotópapírból jóval kevesebbet használhatunk. Ide legfeljebb A4+ méretű lapok helyezhetők, szinte bármely hordozótípusból. Betöltésükhöz a fölül levő kiadótálcát kell felfelé döntenünk.

Az alsó papírtálca bal szélét leválasztva egy CD/DVD feltétet kapunk, melyről a következő fejezetben lesz szó. A papírtálcáról behúzott és kinyomtatott lapok 180 fokos fordulattal a fölötte lévő kiadó tálcára hullanak, melyen a gyártó szerint 50 lap tárolható. Ennek alján is találunk egy kis kihúzható fiókot, amely a fotótálcának ad otthont. Ide 10 x 15, vagy legfeljebb 13 x 18 cm-es fotópapírokat helyezhetünk, legfeljebb 20 db-ot. Kisebb fotók nyomtatásánál a készülék automatikusan ezt a tálcát választja ki. A tálca behúzását és a fölötte lévő átlátszó műanyag ablakon kísérhetjük figyelemmel.

A Photosmart D5460 hátulján az elakadt papír kivételére szolgáló ajtót, valamint két csatlakozóhelyet találunk. A bal oldali egy USB aljzat, számítógéppel való összekötésre, a jobb oldali pedig egy speciális tápcsatlakozó bemenet. A HP nyomtatóinál ez egyedi csatlakozóvéget és külső tápegységet jelent.

Üzembe helyezés, kezelés

Mivel a HP Photosmart D5460 többféle közvetlen nyomtatási lehetőséget is kínál, a kicsomagolás és a nyomtató elhelyezése után nincs is más dolgunk, mint a nyomtatófej és a patronok telepítése. Ehhez csatlakoztatunk kell a hálózati tápegységet, majd bekapcsolnunk a készüléket. A fedél felhajtásával a fejet és a tintatartályokat mozgató töltőhely betöltési pozícióba áll. A jobb oldalán lévő műanyag kart felhajtva a nyomtatófej – színkódjával felfelé – egyszerűen belepottyantható a foglalatába, majd a kar lehajtásával rögzíthető. A tintapatronok a csomagolás eltávolítása után a foglalatba helyezve, majd az alsó végüket kattanásig nyomva helyezhetők be. A patronok megfelelő sorrendjét a fölöttük lévő színkód jelzi, de minden szín egy külön ábrát (kör, háromszög, stb.) is kapott, amely a színkód soron és a patron címkéjén is megtalálható. Elviekben bolondbiztos a töltés. A dokumentum fekete szín foglalata dupla olyan széles, így ez gyakorlatilag is eltéveszthetetlen. A patronok elhelyezése után a fedelet visszahajtva már használható is a készülék, de nem árt elvégeznünk a frissen üzembe helyezett nyomtatóval egy fejigazítást. Ez pedig csak számítógépes kapcsolattal indítható.

A D5460 elég kevés beállítást engedélyez, ha közvetlenül – mondjuk memóriakártyáról – szeretnénk nyomtatni. A kártya behelyezése után a két nyílgombbal választható ki a megfelelő kép és az OK gombbal véglegesíthetjük elhatározásunkat. A példányszám megadása is ennek segítségével történik. Ezután már csak a nyomtatási méret megadása van hátra, ami 10 x 15, vagy 13 x 18 cm lehet és esetleg bekapcsolhatjuk a vörösszem szűrést az erre szolgáló külön gombbal. A nyomtatás a Print Photos gombbal indítható. Ennyi az egész. Külön szervízmenüt és egyéb extrákat nem kapunk, még a menünyelvet is csak egy gombkombináció lenyomásával választhatjuk ki. Ezek között egyébként a magyar is megtalálható. Menünek nevezni persze túlzás, hiszen az nincs. Hívjuk inkább kommunikációs nyelvnek.

Ha komolyabb szolgáltatásokra és beállításokra vágyunk, számítógépes kapcsolattal kell használnunk a készüléket. Ehhez külön vásárolhatunk USB kábelt.

A mellékelt CD-n minden lényeges segédprogram és driver megtalálható. Ebből több száz megabájtnyit is feltelepít magának a nyomtató. Az egyszerű installációt választva kb. 10 percig tart a négy lépéses telepítgetés, melynek végén csatlakoztathatjuk a nyomtatót. Az operációs rendszer ezt követően 1 percen belül felismeri a D5460-at, és ha ez az egyetlen telepített nyomtatónk, alapértelmezettként jelöli meg. Ha frissen installáltuk nyomtatófejet és a patronokat nem árt egy gyors fejigazítás sem, amely csupán egy-két perc és ennél a gépnél teljesen automatikus. A fotók nyomtatásához a CD-n mellékelt HP Photosmart Essentials szoftvert használata ajánlott, de választhatjuk bármelyik képszerkesztőt, vagy képnézegetőt is. Tesztjeink során természetesen a mellékelt programot használtuk, amely nem csak a fotók nyomtatására, de például fényképsablonok, vagy album oldalak szerkesztésére is használható.

A CD/DVD nyomtatás is csak számítógépes kapcsolat esetén lehetséges. Ehhez a bemeneti és kimeneti adagolók fölött lévő tálcát kell lehajtanunk. Az alsó adagoló bal oldalát kihúzva egy CD/DVD feltéthez jutunk, melyben nem csak 12 cm-es, de egy külön adapterrel 8 cm-es korongok is használhatók. A feltétet a ráhelyezett lemezzel együtt a lehajtott CD tálcára kell tenni, és a jelzett ponthoz illeszteni. A feltéten egyébként egy tökéletesen érthető ábrasort is találunk a használat lépéseiről. Behelyezése után a nyomtatásvezérlő szoftverben beállítható a kép és annak paraméterei, valamint elindítható a nyomtatás.

A készülék saját tulajdonságainál az itt látható ablakokat kapjuk, ahol kiválasztható a nyomtatófej igazítása, tisztítása, minta- vagy diagnosztikai oldal nyomtatása, de figyelemmel kísérhetjük a patronok tintaszintjét is, Bluetooth adapter esetén pedig megadhatjuk a legfontosabb vezetéknélküli beállításokat.

A 458 x 386 x 183 mm méretű és 5,8 kg tömegű nyomtató Energy Star minősítéssel rendelkezik és ennek megfelelően viszonylag alacsony fogyasztású. Maximális áramfelvétele 42 W, átlagosan pedig 24 W-ot fogyaszt nyomtatás közben. Standby módban 2,7-3,6 W, kikapcsolva 0,5 W fogyasztást adott meg a gyártó.