Kipróbáltuk: HP Photosmart D5460 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A gyártók szeretnek minél nagyobb számokat hangoztatni készülékeik reklámanyagán és adatlapján. A nagyobb szám egyenlő fejlettebb képességek. Így történhetett, hogy a HP Photosmart D5460 adatlapján is az alábbi sebességértékek szerepelnek:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 18 mp (vázlat minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 33 oldal/perc (vázlat minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 31 oldal/perc (vázlat minőség)

Belegondolni, is elképesztő, hogy kevesebb mint 2 mp kell ennek a nyomtatónak egy A4-es szöveges oldal kinyomtatásához. A probléma csak az, hogy vázlat minőségben. Ha valóban ennyire szorít az idő és lényegtelen a minőség, akkor tényleg elcsodálkozhatunk a D5460 természetfeletti sebességén, de biztos vagyok benne, hogy különösen a fotónyomtatásnál a minél szebb képminőség lesz az igazán döntő. Éppen ezért mérjük le a gépek sebességét minden alkalommal a legjobb fotónyomtatási, és normál szövegnyomtatási minőséget megadva, hiszen ezek felelnek meg leginkább egy átlagfelhasználó igényeinek.

A4 méretű dokumentumunknál 7 mp-et mértünk, ami kiválónak számít. Ezzel holtversenyben a 3. helyre kvalifikálná magát a nyomtató. Az eredmény még jobban erősíti, hogy a nyomtatási minőség is nagyszerű lett. A betűk csak extrém nagyításban „szőrösek”, megfolyásnak nyoma sincs, és a fedettség is nagyon jó. A4-es szöveg + színes ábra esetén hasonlóan gyorsnak számító eredményt, 14 mp-et mértünk. A minőség ismét jó, a korábban tesztelt Deskjet D4360-nál jobb fedettséggel és nagyon hasonló színekkel. A színes ábrán azért felfedezhető a szemcsésség és némi oda nem illő csíkozódást is látni, de ezt leszámítva szép eredményt kaptunk.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

Fotónyomtatásnál még inkább megfigyelhető a tesztelt Deskjet és a Photosmart szériák közti különbség. Elsőként talán a sebességet hozhatnám példának, ami ennél a modellnél az összes idén tesztelt A4-es printer közül az egyik legjobb, egészen pontosan a második. Csak a Canon iP4600 előzte meg egy hajszállal. 10 x 15 cm-es fotónál 75 mp-et mértünk, ami elég gyorsnak számít, ha azt vesszük, hogy a lehető legjobb minőséget állítottuk be. Ez 35 mp-el jobb a többször említett D4360-nál, a minőség pedig magáért beszél. A D5460 láthatóan jobb fedettséget és finomabb, szemcsementesebb képet produkál. Problémái csupán két téren adódtak. Egyrészt túl erős kontrasztot kaptunk a képeken. A fekete például jóval erősebb, mint a Canon nyomtatóinál, de jóval erősebb az eredeti képen láthatónál is, így a nyomaton olyan képterületek is elfeketedtek, melyek a valóságban nem azok. Másrészt a színek esetében a bíborral nagyon bőkezű volt. Erős kékeket és sokszor kiégő, részlettelen pirosakat hagyva maga után. Különösen az arcbőr esetén lehet azonban zavaró a bíbor túlsúly. Fekete fehér képnél kissé jobb a helyzet, legalábbis a kontraszt terén. A bíbor túlsúly itt is adott, némileg szépia-szerű végeredményt adva a monokróm nyomatoknak. A képeken a súrlófényben előjövő bronzosodás is jól megfigyelhető.

A 10 x 15 cm-es nyomat 1200 dpi vel szkennelt, extrém nagyítású változata az alábbiakban látható. A képet HP Photosmart Essentials szoftverrel, legjobb minőségben, fotójavító funkciókat kikapcsolva készítettük, Premium Plus papírra.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Alig kétszeres sebességet mértünk a színes A4-es fénykép nyomatásánál, ami összesítésben nagyon előkelő helyre repítette a D5460-at. A képminőség persze a kisebb nyomattal megegyező volt. CD és DVD nyomtatásnál szintén gyorsnak bizonyult a gép. Itt 60 mp-et mértünk.

A nyomtatót, illetve a tintát és a papírokat vízállóság terén is megvizsgáltuk. Az eredmény, nem meglepően, ugyanaz volt mint tavaly. A Vivera tinták úgy látszik, ebben a tekintetben mit sem változtak az elmúlt egy év alatt és a papírok is hasonló eredményt adtak. A HP Advanced fotópapírjával nagyon jó vízállóság érhető el, még fél perces csap alá tartás sem árt meg különösebben a nyomatnak. Egyedül a sárga színek élei mosódtak el alig láthatóan, illetve a fekete színnél is keletkezett egy kis elmosódás. A finomabb nyomatokat adó Premium Plus papíroknak azonban nem ez az erőssége. Itt inkább a képminőségre és nem az időtállóságra helyezte a hangsúlyt a HP. Ennek megfelelően már pár csepp is súlyos károkat tehet a nyomatban. Ha a Premium Plus papírt választjuk jobb képminőséget kapunk, de az így készült képek jóval gondosabb tárolást igényelnek.

HP Premium Plus papír

HP Advanced papír

Ahogy már említettem a nyomtatón egy külön gomb szolgál a szoftveres vörösszem eltávolítás bekapcsolására. Így elméletileg a közvetlenül memóriakártyáról kinyomtatott portréinkon sem kell a pirosas tekintetek miatt aggódnunk. Az elmélet gyakorlatban is megállja helyét. A HP vörösszem eltávolítása tökéletesen megtalálja a problémás képterületet, kiveszi a vörösséget és még az adott rész világosságát is képes helyesen beállítani. A vörösszem eltávolítás a készülékhez adott nyomtatásvezérlő szoftverrel is aktiválható, ha kényelmesek vagyunk. Ha viszont van időnk és tehetségünk a képet utólag retusálni, egy képszerkesztő szoftverben még pontosabb eredményt érhetünk el.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Tartozékok, kellékanyagok, opcionális kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart D5460 tintasugaras nyomtató
 • Nyomtatófej
 • Fekete és színes próbapatronok
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • CD/DVD feltét
 • hálózati kábel és tápegység
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (ajánlott, bruttó fogyasztói) ára
HP 364 CB316EE fekete patron 3.427 Ft
HP 364 CB317EE fotófekete patron 2.794 Ft
HP 364 CB318EE ciánkék patron 2.794 Ft
HP 364 CB319EE sárga patron 2.794 Ft
HP 364 CB320EE bíbor patron 2.794 Ft
HP 364 CB321EE (XL) fekete patron 9.149 Ft
HP 364 CB323EE (XL) ciánkék patron 5.443 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 100 db 3.571 Ft
HP Advanced Photo Paper A4, 25 db 6.586 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 150 db + 4 db fotótinta patron (cián, sárga, bíbor, fotófekete) 11.942 Ft

Értékelés

A HP Photosmart D5460 valahol a középkategória alján táborozik. Persze jóval drágábban, mint az ugyanilyen formátumú D2560, de nem sokkal költségesebben, mint a D4360. Utóbbinál kb. 8-9 ezer forinttal drágább, de aki elsősorban fotónyomtatót szeretne, mely mellékesen dokumentumnyomtatásra, vagy egy-két DVD korong feldíszítésére is alkalmas, annak inkább ez a nyomtató ajánlott. Tesztelt nyomtatóink egyik leggyorsabbjának bizonyult fotók terén, alig lemaradva a vezető Canon Pixma iP4600-tól, dokumentumok esetében viszont a középmezőnyt erősítette.

Bár olyan különlegességeket is kínál, mint az opcionális nyomtatószerver, vagy a Bluetooth adapter kezelése, a közvetlen nyomtatási beállításokat a HP-nál ezúttal elég szűkmarkúan mérték. Kezelés terén csak ezt róhatjuk fel a Photosmart D5460-nak. Képminőségben – leszámítva az eltúlzott kontrasztot és bíbor színeket – jól teljesít.

Gyorsan és összességében szépen dolgozó, egyszerűen kezelhető nyomtatót kap, aki hajlandó beruházni erre a nyomtatóra. Mindezért kapunk néhány extrát, de továbbiakkal is kiegészíthetjük a D5460-at, ha netán a vezetéknélküli kommunikáció, vagy nyomtatónk hálózati megosztása lenne a cél.

A HP Photosmart D5460 ajánlott bruttó ára 32 996 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Jó nyomtatási minőség
 • Nagyon gyors fotónyomtatás
 • Külön fotótálca
 • Egyszerű kezelhetőség
 • Külön cserélhető színek (köztük fotófekete)
 • Dupla méretű fekete tintatartály
 • Kombinált patron és papírcsomagok
 • CD/DVD nyomtatás
 • Opcionális vezeték nélküli kommunikáció
 • Kiváló szoftveres vörösszem eltávolítás
 • Korlátozott közvetlen nyomtatási beállítások
 • Túl erős kontraszt
 • Eltúlzott bíbor színek

A nyomtatót a HP Magyarország-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!