Kipróbáltuk: Canon PowerShot A40 teszt

0

Bevezető

A PowerShot A40-et februárban jelentette be a Canon a Photo Marketing Association Show-n. Az A40 a régebbi A20 leváltására készült. A gépen belül 2 millió pixeles 1/2,7″-os CCD található, mellyel a szokványos 1600×1200 képpontos maximális felbontás érhető el. A gép támogatja az 1024×768 és a 640×480 pixeles felbontásokat is. A képeket csak JPEG formátumban menthetjük el a CompactFlash kártyára. A tömörítési fok ennél a gépnél is háromféle fokozatba állítható. A kompakt kialakítású, teljesen műanyag tokozású gép kényelmes fogású, gombjainak túlnyomó részét azonban bal kezünkkel kell használni. Az A40 tehát nem nevezhető egykezes gépnek.


Canon PowerShot A40


2 Mpixel, 3x-os optikai zoom


Jól áttekinthető kialakítás

Az energiaellátásról négy darab AA méretű akkumulátor, vagy elem gondoskodhat. A gép áramfelvétele nem túl nagy, de célszerű legalább két akkuszettet beszerezni.

A Canon optika F2,8 kezdő fényerejű, 3x-os zoomtartományát figyelembe véve jó fényerejű optikának számít. A fókusztávolság 5,4-16,2 mm között változtatható, ami kisfilmes gépekre átszámolva 35-105 mm-nek felel meg. A 3x-os optikai zoomot letiltható, többlépcsős, maximum 2,5x-es digitális zoom egészíti ki. A legkisebb tárgytávolság normál esetben 76 cm, makró módban 16 cm. Az optika elé kikapcsoláskor automatikusan két lamellából álló védőlemez kerül. A fénymérés kétféle módon történhet: kiértékelő vagy szpot.

Az AiAF autófókusz rendszer három fókuszterület közül képes kiválasztani a megfelelőt. Ez a menüben letiltható, ha csak a középső keretre van szükségünk.