Kipróbáltuk: Canon Selphy CP770 teszt

0

Külső

Bevezető

A nyomtatóhoz mérten fura küllemű készülék a Selphy család teljes értékű tagja, mindent tud, amit márkatársai, csak egy kicsit…hmm, szokatlan. De erről majd később!

A vödör tartozék miatt nagynak tűnő, de voltaképpen elég apró nyomtató a hőszublimációs vonalat erősíti. A nyomtatáshoz tehát különleges papírra és különböző „szín-fóliákra” lesz szükségünk. Mindezt egy csomagban kínálja a Canon különböző kiszerelésekben. A csomagok tartalmazzák a szín-fóliát (szalagot) rejtő kazettát és egy lapcsomagot. A printer az alábbi papírméreteket támogatja: 10 x 20, 10 x 14,8, 8,9 x 11,9, 5,4 x 8,6 cm. A képméretek természetesen szegély nélküli nyomtatásra értendők.

A megvásárolható csomagok tintafólia mennyisége pontosan megegyezik a mellékelt lapok számával, így a hőszublimációs típusoknál könnyen tervezhetjük nyomtatási költségeinket. Tintakazettából ugyanazt használja a készülék, mint a korábban bemutatott Selphy CP530 típus. Kapacitásához mérten 18, 24, 36, 72 és 108 darabos lapcsomagokkal együtt kapható, pontosan ugyanazon kiszerelésekben, mint az előző tesztünkben felsoroltak. A CP770-hoz nem csak a képeslap méretű lapokat, de a bankkártya méretet (5,4 x 8,6 cm) támogató lapadagoló kazettát is kapunk.

A hőszublimációs nyomtatásnak ugyebár megvan az az előnye, hogy lényegében szemcsementes, kiváló felbontású fényképek kerülnek a papírra. A nyomtató a festékfóliákon található tinta elpárologtatásával viszi fel az egyes színeket a papírra. Mind a három alap színkomponenst (sárga, bíbor, ciánkék) külön-külön. A tintasugaras társakhoz képest ezek a nyomtatók sokkal kisebb – jellemzően 300 dpi-s – felbontásban működnek, mégis hasonlóan részletdús nyomatok készíthetők velük. A Selphy CP770 is mindkét irányban 300 – 300 dpi felbontásra képes. A kész képre negyedik rétegként egy azonnal száradó UV védő felületet is felvisz a készülék, melynek köszönhetően a képek tovább őrzik színhűségüket. A gyártó szerint ez az időtartam, ideális tárolási körülmények között – akár 100 év is lehet. A felvitt színek száma alap komponensenként 256 árnyalat, vagyis összesen 16,8 millió.

Alap képességeiben a gép sok hasonlóságot mutat a CP530-al, viszont számos extra szolgáltatást is kínál, ami ott az egyszerűbb kivitel és az ultrakompakt méret miatt nem volt lehetséges. Ez a készülék is támogatja a PictBridge és a DPOF közvetlen nyomtatási szabványokat és nem csak USB kapcsolattal, de opcionális Bluetooth adapterrel is használható, ha ezt támogató mobiltelefonnal, vagy PDA-val szeretnénk összekötni. Az adapter az említett modellhez vásárolható BU-30. A CP770 ezen felül infravörös porttal is rendelkezik, és a WA-1E adapter segítségével a Canon IXUS fényképezőgépekkel való vezeték nélküli kommunikációt is támogatja.

A kisebb modellt túllépő szolgáltatás a beépített kártyaolvasó, valamint a színes LCD kijelző, melyek a közvetlen nyomtatás mára már szinte elengedhetetlen kellékei. A CP770 többféle szoftveres képjavító szolgáltatást is támogat. Ilyen a vörösszem szűrés, a képoptimalizáció, és a színeket javító My Colors funkció. Extra szolgáltatás a külön megvásárolható akku (NB-CP2L) lehetősége, mellyel bárhol használhatóvá tehetjük a nyomtatót.

Külső, design

A Selphy CP770 elsőre otrombának hat ezzel a vödör aljjal. A Canon szerint „cute”, vagyis cuki, szerintem legfeljebb mókás. Ide mindenféle csípős fricskákat terveztem a kinézetét és alternatív felhasználási lehetőségeit illetően, de inkább maradjunk a tényeknél. A nyomtató maga, kb 1/3 méretét teszi ki a kissé esetlen vödör aljnak, amelynek fő funkciója pont az, ami egy vödörnek lenni szokott: hordozhatunk benne dolgokat. Ezúttal nem vizet, vagy homokot – bár annak sem utolsó – hanem a nyomtató kiegészítőit, papírkazettákat, hálózati tápegységet, kábeleket, pót tinta cartridge-et, vagy ami még eszünkbe jut. Ebből a szempontból a dizájn megadja magát a használhatóságnak, hiszen igen ügyes tud lenni, ha mindent egy pakkban, egy füles vödörben szállíthatunk.

A vödör két csatlakozóval könnyedén a nyomtatóhoz rögzíthető, illetve ugyanilyen könnyedén el is távolíthatjuk ha nyomtatni akarunk. Lényegében ezt a feladatot nem is végezhetjük el, csak a nyomtatót különválasztva, hiszen az elejéhez csak így csatlakoztatható a szükséges papírkazetta. Így mindössze 248 x 156,4 x 77,3 mm-es a készülék, vagyis egy kisebb asztalon, de akár egy sámlin is elfér.

A rikító narancsszín fedlap elég üde, fiatalos és kissé naiv bájt kölcsönöz a gépnek, a vödör csatlakozóinak pisztáciafagylalt színe, és a műanyag burkolat tört fehérje egyfajta nyári vidámságot kölcsönöz, az egyébként igen komoly tudású és precíz berendezésnek. Minden kezelőszervet az élénk színnel kiemelt fedlapon találunk, amely úgy néz ki mint egy jégkrémes doboz teteje, ezzel is erősítve a fent említett nyári hangulatot. Gombokból elég keveset kapunk, ami inkább előny, mint hátrány. Előny továbbá, hogy funkciójuk elég nyilvánvaló, és elég nagy méretűek, kényelmesek.

A gombkiosztás bal felső sarkában található a szürke be- és kikapcsoló gomb, alatta pedig a menüt előhívó társa. A középső teret egy nagy, négyirányú vezérlő és a beállított paraméter elfogadására szolgáló OK gomb uralja. Tőle jobbra az opciókból kilépő BACK gomb, alul pedig egy szintén pisztáciaszín nyomtatás indító (Print) található. Felettük egy 2,5” képátlójú, színes LCD-t helyeztek el.

A Selphy CP770 oldalsó kiosztása nagyon hasonlít a már tesztelt CP530-ra. Elől egy lehajtható műanyagfedél mögött találjuk a papírkazetta nyílását és az lapbehúzó görgőket, fölötte pedig egy három foglalatos memóriakártya olvasót és az infra érzékelőt. Jobbra, egy oldalra kihajtható ajtó mögött bújik meg a tintaszalag kazetta foglalata, a bal oldalon pedig két USB bemenet található, a PictBridge, illetve a normál PC kapcsolat számára. A hátlap egy lapkiadó nyílást rejt, valamint a hálózati táp csatlakozóját. Ezen kívül egy lepattintható műanyaglap alatt megtaláljuk a külön megvásárolható akkumulátor csatlakozó helyét.

Üzembe helyezés, kezelés

A készülék üzembe helyezése nem igényel több szakértelmet, mint az előzőleg bemutatott modellé, hiszen mindkét nyomtatóhoz ugyanolyan papírkazetta és nyomtatószalag használható. A szalagot a jobb oldali foglalatba helyezhetjük, és szerencsére a Canon ezt is úgy oldotta meg, hogy csak egyféleképpen tehetjük. Tévedés tehát kizárva. A papírkazetta installálása is megegyezik a korábban leírt menettel. Ennek foglalatához az első ajtó lehajtásával jutunk és a papírhajtó görgők alatti részhez kell csatlakoztatnunk. A ~10 x 15 cm-es papírkazetta is ugyanaz, mint a CP530-nál, azzal a kivétellel, hogy itt egy plusz, 5,4 x 8, 6 cm-es adagoló is jár a nyomtatóhoz.

A nyomtató a bekapcsolás követő néhány másodpercen belül üzemkész. Közvetlen nyomtatáshoz nem kell semmit telepítenünk, hisz minden adott a belső szoftver, a LCD kijelző és a kártyaolvasó jóvoltából. Az olvasóban a következő kártyatípusok használhatók:
SD, miniSD, SDHC, miniSDHC, MMC, MMCplus, MMCmobile, RS-MMC, CompactFlash, Microdrive, Memory Stick, MS PRO, MS Duo, MS Duo Pro, (külön adapterrel: microSD, microSDHC, MMCmicro, HC MMCplus, xD, MS Micro).

A kártya behelyezése után a kijelzőn azonnal megjelenik az első kép és máris beállítható a szükséges példányszám (0-99 db). További opciókhoz a MENU gomb lenyomásával jutunk. A menü elég puritán, de legalább könnyen megtalálunk benne bármit, amire a gép képes. Sajnos magyar nyelvet ennél a készüléknél nem választhatunk, de az alábbi felsorolásban megpróbáltuk lefordítani az összes elérhető beállítást:

 • Print All Images (a kártyán tárolt összes kép kinyomtatása)
 • Print Settings (nyomtatási beállítások)
  • Date (dátum képre nyomtatása): off, on
  • Correct Red Eye (szoftveres vörösszem korrekció): off on
  • My Colors (szoftveres színjavítás): off, on
  • Page Layout (lapkiosztás): 1-up (1 kép a lapon), 2-up (2 kép a lapon), 4-up, 8-up, index (nézőkép nyomtatása)
  • Image Optimize (szoftveres képoptimalizáció): off, on
  • Borders (szegély): borderless (szegélynélküli nyomtatás), bordered (keretes nyomtatás)
 • Printer Setup (nyomtató beállítás)
  • Date format (dátum formátuma): yy/mm/dd, mm/dd/yy, dd/mm/yy
  • Language (menünyelv): angol, német, francia, olasz, spanyol, kínai, japán
  • Info-display (infó képernyő): off, on

Az infó képernyő bekapcsolásával az összes fontosabb alap beállítás ikonja megjelenik a kép mellett, pl. példányszám, vörösszem javítás, My Color opció, képoptimalizálás, stb. Beállításaink után a Print gombbal indítható a nyomtatás.

Ha PC-vel összekötve szeretnénk használni a gépet a CD-ROM-on kapott driver készlethez és segédprogramokhoz kell folyamodnunk. A driverek telepítése hasonlóan egyszerű volt, mint a CP530-nál és itt sem tartott 1 percnél tovább. Az USB kábel csatlakoztatása után a Windows másodperceken belül felismerte a nyomtatót. Már csak a nyomtatásvezérlők telepítése maradt hátra, de aki nem szimpatizál a készülékhez adott Ulead Photo Express LE képszerkesztővel, vagy ZoomBrowser EX (Mac OS-re: ImageBrowser), képnézegetővel, az választhat egyéb katalogizáló, szerkesztő, vagy egyszerű nyomtatásvezérlő szoftvert is.

A CP770 alap nyomtatási beállításai szintén a már sokat emlegetett kisebb testvérét idézik:

Az opciók első oldalán ezúttal is a legszükségesebb beállításokat találjuk, mint a papírméret, a nyomat tájolása (álló, vagy fekvő), a példányszám, valamint a nyomtatási mód (szegélyes, vagy anélküli). A második lapon a kistestvérhez hasonló, szín- és világosság beállító csúszkákat kapjuk. Ide került a színtelítettség (Saturation), színezet (Hue, három alap színcsatornán), világosság (Brightness) és kontraszt (Contrast) beállítása. Tesztünk során mindezeket 0 fokozaton, azaz alap beállításon használtuk.