Kipróbáltuk: Canon Selphy CP770 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

Szinte szó szerint megismételhetném, amit a CP530-nál írtam, hiszen a két gép sok tekintetben megegyezik. Ugyanazt a papírt és tintaszalagot használják, vagyis belsőleg nagyon hasonlók, és bizony szoftveres téren sincs túl sok különbség, mindössze annyi, amennyi a CP770 memóriakártyás, közvetlen nyomtatási képességéből adódik. Sebesség terén a gyártó szerint is ugyanaz várható el ettől a készüléktől, mint a kisebb modelltől:

 • 10 x 20 cm : 65 mp
 • 10 x 14,8 cm: 52 mp
 • 8,9 x 11,9 cm: 43 mp
 • 5,4 x 8,6 cm: 25 mp

A fenti eredményeket Canon DiGiC feldolgozó processzoros fényképezőgéppel összekötve mérték, a első színkomponens nyomtatásának megkezdésétől számítva.

Az általunk mért eredmények hasonló képet mutattak, annyi különbséggel, hogy mi a nyomtatás idejébe beleszámítottuk a lapbehúzást is, míg a Canonnál ez csak a tényleges print ideje. A gyártó mérései helytállónak bizonyultak saját körülményeink között is. A tényleges nyomtatás nagyjából 52 mp-ig tart, lapbehúzással viszont kb. 63 mp-ig, ami pontosan egyezik a CP530 idejével.

A papír megegyezik a Selphy CP530-ban használttal. Nyomtatás után a két szélén lévő perforációt le kell törnünk, hogy megkapjuk az eredeti 10 x 14,8 cm-es méretet – már amennyiben ilyen papírt választottunk. A lapok hátoldalán még a képeslapoknál megszokott bélyeg- és címzéshely is szépen be van vonalkázva, úgyhogy akár azonnal mehet is a postára.

Csakúgy mint az korábban bemutatott modellnél, és sz összes hőszublimációs nyomtatónál, egy védőréteg is kerül a nyomat fölé, amely hatásosan véd a por, zsíros szennyeződések, ujjlenyomatok, UV fény és a nedvesség hatásaitól. A kész képek rövid időre víz alá is merítettük, de szinte borítékolható volt a végeredmény, hisz ugyanaz a hordozó és a tinta is, mint az előző tesztben. A nyomat színei itt sem mosódtak el, tehát a CP770 is kiválóan szerepelt a vízállósági teszten.

A nyomatok képminőségével egyébként nagyon elégedettek voltunk, a szokásos apróbb hibákkal együtt. Közelről még mindig egy kicsit csíkos volt a felvétel, de ez szinte észrevehetetlen ha normál nézési távolságról szemléljük, és mintha kevésbé lett volna jelen, mint a CP530-nál. A másik probléma az enyhe bíbor fátyol, vagy túlszaturáció. Szintén nem számottevő a hiba. A képek nem másznak el kékes-vöröses irányba, de az eredetivel összevetve érezni egy kis különbséget.

Mindezt leszámítva – vagy figyelembe sem véve – kiváló nyomtatóval van dolgunk, amely nem csak gyorsan, de szépen is dolgozik. A színek jórészt a helyükön vannak, a kontraszt és a fedettség is probléma nélküli.

Az elkészült 10 x 15 cm-es tesztnyomatot 1200 dpi-vel szkenneltük. Az alábbi képeken balra a 100%-os kivágott részlete, jobbra pedig a teljes kép látható. Mindkét képre kattintva a teljes méretben is megtekinthető a szkennelt nyomat (kb. 6,2 MB).

képkivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Jó a részletgazdagság, némi lágyságot leszámítva, de itt jön elő a korábbi tesztben említett nyomtatási forrásból adódó különbség. Ha a készülék belső szoftverét használjuk és mondjuk memóriakártyáról nyomtatunk, más interpolációs algoritmussal dolgozik a gép, mint a számítógép nyomtatószoftvere. Utóbbiról éppen ezért kissé lágyabb hatású képeket kapunk, míg a nyomtató saját szoftverétől élesebbet, ami viszont a finomabb részletek közül eltüntet néhány pixelt. Például az egyenletesen vonalkázott tesztképen a vonalak némelyike eltűnt.

Néhány évvel ezelőtti tesztjeinkben kissé problémásnak mutatkozott némely CP-szériás nyomtató belső vörösszem eltávolító szoftvere. Elég felemás eredményt produkált ugyanis, csak az egyik szemből távolította el a nemkívánatos vörösséget. Ezért kíváncsi voltam, hogy az utóbbi (2008-as) modell miként teljesít. Sajnos azonban ezúttal is ugyanazt az eredményt kaptuk, mégpedig kísértetiesen ugyanazt. Csak a bal szemből tűnt el a piros folt, így valószínűsíthető, hogy teljesen ugyanaz a vörösszem csökkentő algoritmus dolgozik a gépben mint két évvel ezelőtt.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Canon Selphy CP770 hőszublimációs fényképnyomtató
 • 10×15 cm-es papírkazetta
 • 8,6×5,4 cm-es (bankkártya) papírkazetta
 • induló papír és festékszalag szett (5 lap, 10 x 14,8 cm)
 • tisztító cartridge
 • hálózati adapter és kábel (CA-CP200)
 • szoftver CD

A nyomtató csak hálózati áramforrásról üzemeltethető, fogyasztása kb. 60W (készenléti üzemmódban 4W).

Az egyes kiegészítők jelenlegi (hozzávetőleges) árai
Canon BU-10 Bluetooth vezeték nélküli nyomtatóadapter 23.900 Ft
Canon NB-CP2L akkumulátor 5.000 Ft
Canon KP-36IP 36 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 2.900 Ft
Canon KP-72IP 72 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 5.300 Ft
Canon KP-108IP 108 db 10×15 cm fotópapír+festékszalag 7.500 Ft
Canon KW-24IP 24 db 10×20 cm panoráma fotópapír+festékszalag 4.600 Ft

A Selphy CP770-hez vásárolható kiegészítők listája nem tartalmazza az összes lehetőséget, csak kiragadott példákat. Az itt szereplő árak, csupán viszonyításkép kerültek a táblázatba és a forgalmazóknak köszönhetően akár jelentősen is eltérhetnek a közöltektől.

A papírcsomagok a kiszereléstől függően változó áron kerülnek forgalomba. Nagyobb csomagot vásárolva a laponként nyomtatási öltség alacsonyabb, míg kisebb lapcsomagnál magasabb. Fényképenként hozzávetőlegesen 70-80 forinttal kell számolnunk.

Értékelés

„Csak a szépre emlékezem…”, ahogy a régi sláger mondja. Az „szép” jelen esetben biztos nem a külsőt jelenti, az ugyanis nem szép. Funkcionálisnak is csak akkor nevezném, ha egy közvéleménykutatás során kiderülne, a hordozható fotónyomtató vásárlók zöme egy műanyagvödörrel társítja a hordozhatóság fogalmát. A Canon piackutatása szerint biztosan, hiszen kiadták ezt a modellt, amely remélhetőleg véleményformáló lesz, így a jövőbeni vásárlók már vödörrel társítják a fogalmat. Nekem még mindig nem sikerül. Sokkal többet mond el a hordozhatóságról a nyomtató nettó mérete, ami igen apró, na és persze a külön beszerezhető akkumulátor, így akár sivatag közepére kiülve is élvezhetjük a nyomtatás és tűző nap örömeit all-in-one.

A szépre a nyomtatási minőség miatt emlékezem. Szép persze, mint minden hőszublimációs. 300 dpi ide vagy oda, ezek a készülékek nem tudnak nagyokat hibázni, ha minőségi fotónyomtatásról van szó. A Selphy CP770 bizony ezen a téren is odateszi magát. Nagyítóval találunk a nyomatain pár csámcsognivalót, hogy „kicsit túlszaturál bíborban”, vagy „nagyítva látszik, hogy csíkos, de azért már kevésbé mint a CP530”, de ez megmarad a rosszmájú tesztelőknek. Ha a képeket egy jól sikerült összejövetel után kiosztjuk a családtagoknak, biztosan elismerő biccentéseket kapunk méricskélés helyett. Ha pedig az összejövetel netán egy homoksivatag közepén lenne… Szép, realista kép: a felnőttek nyomtatnak a gyerekek kis vödrökkel homokvárat építenek. Idill, naplemente, stáblista.

A Canon Selphy CP770 ára bruttó ~39 eFt.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Minőségi tintacsepp mentes nyomatok
 • Extra hordozhatóság (opcionális akkuval)
 • Könnyű kezelhetőség
 • Gyors nyomtatás
 • Két papírkazetta (alaptartozék)
 • Tökéletesen vízálló nyomatok
 • LCD kijelző
 • Nyomtatás PC-ről, memóriakártyáról, infravörös kapcsolaton vagy közvetlen PictBridge fényképezőgépről is
 • Opcionális Bluetooth adapter
 • Némi bíbor túlszaturáció
 • Nagyon enyhe csíkozottság
 • Felemás hatásfokú vörösszem eltávolítás

A nyomtatót a Canon Hungaria-tól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!