Kipróbáltuk: Epson Stylus SX405 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A tesztek során A4-es fekete-fehér dokumentumot, színes ábrával kiegészített dokumentumot, 10×15 cm-es fekete-fehér és színes fotót, valamint A4-es színes fotót nyomtattunk.

A nyomtatott fekete-fehér dokumentum hasonló lett, mint az S20, nem rossz, de van ennél szebb is. A betűk szélei kissé recések (ami csak közelről észrevehető), a fekete viszont kellően erőteljes, nem csak sötétszürkés, mint a Stylus Photo nyomtatók esetén.
A színes ábrán különálló, jól elkülöníthető tintacseppeket nem látunk, köszönhetően a nagy felbontásnak. A színek általában jók, a sárga gyönyörű élénk, de a sötétkék nem ideális, s a bordó meg sem közelíti az eredeti színt. A piros szín viszont itt jól eltalált, se nem túl narancsos, se nem túl bíbor árnyalatú.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A fotónyomtatást Epson Premium fényes papírra végeztük, 10×15 cm-es és A4-es méretekben. A fotókat maximális dpi opciót választva nyomtattuk.
Színes fotónál jól láthatóak a tintacseppek, de nincsenek az S20 nyomatainál zavaró csíkozódások. A nyomat minősége átlagos nyomtatóéhoz hasonló, nem kiemelkedően jó.
A színekkel egyébként nincs gond, a vörös sem „narancsosodik” ki, a színtelítettség megfelelő, de a sötét tónusok nem jól jönnek vissza. Egy fokkal azonban jobb a helyzet, mint az S20-nál, de még itt is érezhető, hogy az igazán sötét területek világosabbak a kelleténél. Mindez közvetlen napsütésben és árnyékban egyaránt jelentkezik.

A fekete-fehér fotókon is érezhető a sötétebb tónusok felvilágosodása illetve az, hogy nincs igazi fekete. Ez árnyékban is elég jelentős, ráadásul a tónusátmenet sem a legjobb, a sötét részek egybefolynak, részletek tűnnek el. A kis kontraszt sajnos fekete-fehér nyomatokon erősen érezhető.
Elszíneződés minimálisan vehető észre, enyhén bíbor-lila fátyolos a kép.

A DuraBrite Ultra tinták most sem szerepeltek olyan jól a fotónyomtatás terén.

Epson Premium Glossy fotópapír

Vízállóságot most külön nem néztünk, mivel mind a papír, mind a tinta azonos az S20-nál megismerttel, így a vízállóság is azonos lesz. A DuraBrite Ultra tinta és a papír kombinációja tökéletes vízállóságot biztosított (30 mp-es folyóvíz alá tartás), egyetlen szín sem folyt meg még egy kicsit sem, s a papír anyaga sem szívta fel a vizet, száradás után egyenes maradt.

A jó láthatóság érdekében 1200 dpi-vel szkenneltük be (Canon Lide20) a 10×15 cm-es nyomatot, amely így teljes terjedelmében megtekinthető. Vigyázat, igen nagy fájl (~18MB)!

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Méréseinknél a stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Az itt megadott értékek 1-1 lap nyomtatására vonatkoznak és nem tükrözik az egymás utáni több kép nyomtatás lap/perc sebességét.

Sebességek
A4 fekete-fehér dokumentum 16 mp
A4 színes dokumentum 17 mp
10×15 cm fotó legjobb fénykép 2 perc 57 mp
10×15 cm fotó max. dpi 6 perc 23 mp
A4 fotó legjobb fénykép 7 perc 45 mp
A4 fotó max. dpi 15 perc 38 mp
A4 fekete-fehér másolás 25 mp
A4 színes másolás 28 mp
A4 szkennelés 1200 dpi-vel 6 perc 26 mp

A dokumentum nyomtatás sebessége az S20-hoz képest szerencsére sokkal jobb. Ez már megállja a helyét a mezőnyben, nem nevezhető nagyon lassúnak, inkább jó, átlagos.
A fotónyomtatás is sokat gyorsult, igaz, a maximális DPI funkciót bekapcsolva most is lassúcska értékeket kaptunk, de ez a minőségben is jelentkezik. Az S20-nál megismert nyomtatási minőségben viszonylag gyorsan nyomtat.
A másolás sebessége átlagos. Bár a szkennelés a mezőny második leglassabbja, nem sokkal marad le a többi gép átlagától.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Epson Stylus SX405 nyomtató
 • 4 db tintatartály: T0711 fekete, T0712 cián, T0713 bíbor, T0714 sárga
 • AC kábel
 • Üzembehelyezési útmutató, kezelési kézikönyv
 • CD-ROM a szoftverekkel és a kezelési útmutatóval

Értékelés

Az Epson StylusPhoto SX405, mint belépőszintű multifunkciós készülék, jól teljesített. Igaz, érdekesebb extrákat nem tud felmutatni az SX405, a színenként cserélhető tintatartályok és a kártyaolvasó mindenképpen pozitívum.
A dokumentumai megfelelő minőségűek, sebessége átlagos. Szkennelése picit lassú, de kivárható. Fotónyomtatási képességei is jók, bár a DuraBrite tinták a fotóknak eleve nem annyira kedveznek.
A képességeihez mérten néhány ezer Ft-tal magasabb ár remélhetőleg megtérül majd a gazdaságos nyomtatás során.

Az Epson Stylus SX405 ára bruttó 25e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • 4 színű DuraBrite tintarendszer színenként külön tartállyal
 • tökéletesen vízálló fotók Premium Glossy papíron
 • kártyaolvasó
 • dokumentum nyomtatás nem túl szép (kissé „szőrös” és szürke)
 • lassú fotónyomtatás maximális minőség mellett
 • nem tud CD/DVD-re nyomtatni
 • manuális fejigazítás

A nyomtatót az Epson Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére. Köszönjük!

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!