Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix HS20EXR teszt

0

Kezelőszervek

Ahogy írtuk, a FinePix HS20EXR az előd HS10 külsejét teljes egészében örökölte, s ez igaz a kezelőszervekre is. Egyetlen egy változás történt csak, a négyirányú navigáló gombok közül a felfelé irányuló a korábbi instant képkivágás helyett a RAW formátum következő fotóra vonatkozó bekapcsolását kapta.
A gépen egyébként rengeteg gombot találunk, vezérlőtárcsából viszont csak egy van. Az egyes gombokhoz rendelt paraméterek megváltoztatásához a gombot nyomva kell tartani, s a vezérlőtárcsát elforgatni. Így tehát egy kezes kezelés nem lehetséges (gomb megnyomása után tárcsa elforgatása).

Fent és oldalt

(1) Mechanikus vakunyitó gomb. A villanót mindig kézzel kell felnyitnunk és lezárnunk.
(2) Üzemmód választó tárcsa: az alap felvételi üzemmódok kiválasztására használhatjuk, melyek a következők:
AUTO: a beállítások nagy részét a fényképezőgép végzi, pl. az érzékenységnél csak a maximum érték választható ki, fehéregyensúly csak automatikus lehet, viszont lehet kézi élességállítást alkalmazni.
EXR: a menüben választható automatikus, felbontás előválasztású HR, kis zajús SN (megegyezik a magas zajszűrés beállítással) és dinamika-tartomány előválasztás DR. Ez utóbbi módban DR800% és DR1600% is elérhető, míg más üzemmódokban csak DR400%-ig mehetünk el.

üzemmódok követése az LCD-n

P: programautomatika. Míg az első két üzemmód inkább a kezdőknek ajánlott addig a P beállítás a kényelmesebb haladóknak. A gép minden szolgáltatását szabályozhatjuk ebben a módban, kivéve a rekeszértéket és a záridőt.

S: záridő előválasztás. A fotós szabadon állíthatja a záridőt és minden más szolgáltatást, a választott értékhez pedig a gép rendel egy megfelelő rekeszértéket. A kívánt záridő a vezérlőtárcsával állítható be a következő értékekre: 4”; 3”; 2,5”; 2”; 1,5”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1200; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3000; 1/4000.
A: rekesz-előválasztás. Az előző beállítástól eltérően itt a rekeszérték kiválasztása a fotós feladata, melyhez – a fénymérés alapján – a gép rendel egy megfelelő záridőpárt. A beállítható rekesz a gyújtótávolságtól (zoomállástól is függ). Nagylátószögnél a következő rekeszértékek választhatók a vezérlőtárcsával: F2,8; F3,2; F3,6; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,4; F7,1; F8,0. Tele állásban az értékek F5,6-tól indulnak. A beállítások lépésköze 1/3 fényérték. Mind a záridő-, mind rekesz-előválasztás módban használhatunk expozíció korrekciót.
M: manuális üzemmód. A fényképezőgép összes beállítása a fotós kezében van, beleértve a rekesz, mind a záridő értékeit is. Ezek szabályozása szintén a vezérlőtárcsával lehetséges, alapesetben a záridő állítható be, de a gép tetején lévő expozíció kompenzáció gomb nyomva tartása esetén a rekesz módosítható. A záridő és rekesztartomány ebben az esetben kibővül a korábbi módokhoz képest. A manuális mód mindkét beállításban szélesebb tartományt engedélyez. A záridő: 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6,5”; 5” másodpercre, míg a rekeszérték (bármely zoomállásban) F9, F10 és F11 értékre is beállítható.
C: egyedi (Custom) üzemmód. A felvételi menü utolsó előtti pontjánál elmenthetjük aktuális beállításainkat, melyek ebben az állásban azonnal visszahívhatók.
Panorama: Ebben az üzemmódban 120, 180 és 360 fokos pásztázott panorámakép készíthető. Részletesebben a Különlegességek oldalon ismertetjük ezt a szolgáltatást.
SP1-2: témamód programok. Bármely tárcsahelyen beállítható egy-egy témamód, így a fontosabbak között egy mozdulattal válthatunk. A témamódok a menüben érhetők el:

 • témamódok

  Természetes + vaku

 • Természetes fényviszonyok
 • Portré
 • Lágy portré (arc finomítás)
 • Kutya
 • Macska
 • Tájkép
 • Sport
 • Éjszakai
 • Éjszakai (állvánnyal)
 • Tűzijáték
 • Naplemente
 • Vízpart
 • Parti
 • Virág (makró)
 • Szöveg

ADV.: haladó témamódok.

 • Pro fókusz (a fókuszált terület körül elmossa a képet)
 • Pro kis fényű (4 expozícióból készít egy képet)

Részletesen a Különlegességek oldalon írunk róluk.
(3) Be- és kikapcsoló gyűrű.
(4) Exponáló gomb: Bármely üzemmódban az állóképek (egyes, vagy sorozat) expozíciójának indításához, félig lenyomva a fénymérés és automata élességállítás aktiválásához használható.
Lejátszásnál félig lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi módba.
(5) Expozíció korrekció gomb: automata módokban lenyomva az LCD-n megjeleníthető az élő hisztogram. Haladó üzemmódokban nyomva tartva beállítható az expozíció korrekció (+/-2 fényérték, 1/3 Fé lépésekben). M módban használva a rekeszérték beállítása eszközölhető.
(6) Sorozatfelvétel gomb: nyomva tartása alatt a vezérlőtárcsával, vagy a jobb-bal iránygombbal beállítható a kívánt sorozat mód.
(7) Vezérlőtárcsa: Felvétel módban elforgatva az előzőleg valamely gombbal előhívott expozíciós, vagy egyéb értékek módosítására szolgál, például a rekeszérték, vagy záridő beállítására. Menüben az opciók közti lapozásra is használhatjuk.
Lejátszásnál a memóriában tárolt képek és videók között lapozhatunk a segítségével, de csak normál nézetben, nagyított nézetben nem.

Hátul

(1) ISO: Felvételi módban lenyomva és a vezérlőtárcsát elforgatva, vagy a jobb és bal iránygombot használva beállítható az érzékenység.
Lejátszásnál 18 lépésben belenagyíthatunk az állóképbe.
(2) AE: Felvételnél a gomb nyomva tartása közben beállítható a háromféle fénymérési mód.
Lejátszás módban az előzőleg kinagyított képrészletek kicsinyíthetők, vagy 4, 5, 9 és 100 nézőképes kijelzést állíthatunk be.
(3) AF: Az AF terület mód beállítására szolgál.
(4) AF (C-S-M): Működése szerint határozhatjuk meg az élességállítási módot, ha lenyomjuk ezt a gombot és elforgatjuk a vezérlőtárcsát. Ez lehet egyszeri, vagy folyamatos autofókusz, illetve kézi élességállítás.
A képek lejátszásánál a gomb nyomva tartása alatt részletes felvételi adatokat és hisztogramot kapunk az LCD-n.
(5) WB: A gomb a fehéregyensúly módok kiválasztására szolgál.
Lejátszásnál a képkereső menüt kapcsolhatjuk be vele, melyben dátum, arc, téma és adattípusok szerint kereshetők és csoportosíthatók az elkészült felvételek
(6) Dioptria korrekciós tárcsa: az elektronikus kereső képélességét befolyásolhatjuk e tárcsával.
(7) EVF/LCD: a hátsó LCD kijelző és az elektronikus kereső közötti váltásra szolgál. Amennyiben engedélyeztük ez a váltás automatikus is lehet a kereső melletti szemérzékelő segítségével.
(8) Videó gomb: A videófelvétel közvetlen elindítására és megállítására szolgál.
(9) AE/AF LOCK: az expozíciós beállítások és a fókusz értékeinek rögzítésére szolgáló gomb.

(10) Négyirányú (navigációs) gomb: menüben a különböző opciók közti navigációra, a megfelelő beállítás kiválasztására szolgál. Felvétel módban egy gombbal együtt használva a jobb és bal irány a kiválasztott funkció beállítására is használható, a vezérlőtárcsa alternatívájaként. Ezen felül a négy irány egy-egy fontosabb szolgáltatást is vezérelhet:

 • Fel: A következő fotónál RAW formátum engedélyezése vagy tiltása
 • Le: önkioldó, 2 vagy 10 mp
 • Balra: makró és szupermakró mód
 • Jobbra: vaku üzemmódok.

Lejátszás módban a jobb és bal irány a képek közti lapozásra szolgál. Folyamatosan nyomva gyorslapozás végezhető.
(11) MENU/OK: a menü be és kikapcsolására használható gomb, bár felvétel módba az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk. Egyéb esetekben a navigációs gombbal beállított értéket véglegesíthetjük vele.
(12) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban a képernyőn megjelenő információk mennyiségét befolyásolhatjuk ezzel a kezelőszervvel. A menüpontok között használva egy oldalnyit visszaléphetünk a lenyomásakor.
(13) Lejátszás gomb: Segítségével ki- és bekapcsolható a képek és videók visszajátszása. Felvételi módba az exponáló gomb félig lenyomásával is visszajuthatunk.