Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S1500 teszt

0

Kezelőszervek

Az Fujifilm FinePix S1500 külső borítását szinte teljes egészében lefedik a különböző gombok és kapcsolók, ez elsősorban a gép felső részére ill. hátlapjára vonatkozik. A fényképezőgép kézben tartása során a legtöbb gombot könnyedén elérjük, a váz kis tömege miatt ezt egy kézzel is kényelmesen megtehetjük.

Fent

felső kezelőszervek

(1) Zoomvezérlő
(2) Exponáló gomb
(3) Arcfelismerés: ki- vagy bekapcsolhatjuk az arcfelismerő fókuszmódot és az automatikus vörösszem-csökkentés is ezzel a gombbal szabályozható. Lejátszás módban megnyomására a képen felismerhető arcot keres a gép, ha megtalálta, egy újabb gombnyomásra ráközelít a fejre.
(4) Sorozat: a különböző sorozatmódok közül választhatunk megnyomása után. A fényképezőgép egyik kellemetlen tulajdonsága,

Üzemmódok

hogy a kiválasztott sorozatmódot lejátszás módba lépve elfelejti. Így egy esetleges képellenőrzés után felvétel módba visszatérve ismét be kell állítanunk a szükséges üzemmódot.
(5) Főkapcsoló
(6) Üzemmód választó tárcsa: innen választhatjuk ki a szükséges üzemmódot, összesen 10 állás közül választhatunk:

 • Auto: automata fényképezés, csak a kép felbontását és tömörítési fokát, makró módot, az automatikus vagy derítő vakumódot és az önkioldót állíthatjuk be, minden egyebet a fényképezőgép automatikusan választ.
 • P: programautomatika. A rekesz és a záridő kivételével minden lényeges beállítás szabályozható. Programeltolás a ± gomb megnyomása után érhető el.
 • S mód: záridő előválasztás. Választott záridőkhöz a gép határozza meg a szükséges rekeszt. A használható értékek: 8; 7; 6; 5; 4; 3; 2,5; 2; 1,5; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1200; 1/1600; 1/2000.
 • A mód: rekesz-előválasztás. A rekeszértéket a fotós határozza meg, gép pedig – a fénymérés alapján – ehhez választ megfelelő záridő párt. Nagylátószögnél a következő rekeszérték választhatók: F2,8; F4; F5; F6,4. Tele állásban F5; F5,6; F6,4 és F8 választhatók. Az értékek közötti lépésköz nem a megszokott 1/3 vagy 1 fényérték, hanem e körüli, ráadásul a különböző értékek között különböző eltéréseket tapasztalhatunk (pl. F2,8 és F4 között 1 Fé az eltérés, míg F4 és F5 között kevesebb, mint 1 Fé).
 • M mód: mind a rekesz, mind a záridő értékei kiválaszthatók. A záridő és rekesztartomány megegyezik az előzőekben ismertetettel.
 • C mód: egy korábban elmentett állapot hozható vissza ebben az állásban. A visszatöltött értékek természetesen módosíthatók, de ha A módban mentettünk, akkor a zársebesség értéke nem adhatunk meg, stb.
 • Mozgókép mód: 640 x 480, vagy 320 x 240 képpontos, 30 kép/mp sebességű videofelvételeket készíthetünk a memória kapacitásának végéig, vagy maximum 1,8 GB-os fájlméretig.
 • Panoráma mód: maximum 3 képből álló, vízszintes irányú panorámák készítéséhez. Az egyes képek elkészítése között az LCD-n segítségképpen az előző felvétel széle jelenik meg transzparens módon. A harmadik kép után lehetőségünk van a képek összefűzését kérni.
 • Témamódok

  SP témamódok: itt választhatjuk ki a rendelkezésre álló téma beállításokat, úgy mint: portré, tájkép, sport, éjszakai, éjszakai (állvány), természetes fény, tűzijáték, naplemente, hó, vízpart, múzeum, party, virág, szöveg.

 • SR auto: e módban a fényképezőgép maga választ témamódot.

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) EVF/LCD: A hátsó LCD monitor és az EVF kereső között válthatunk a segítségével. A beállítás egyszerre vonatkozik a felvételre és a lejátszásra.
(2) Lejátszás gomb: e gomb megnyomásával kerülünk lejátszás módba, amelyből csak az exponáló gomb félig lenyomásával térhetünk vissza felvétel módba.
(3) FinePix gomb: felvétel módban az érzékenység, a felbontás és tömörítési fok, valamint a színmód megadásához szükséges menüt jeleníti meg, lejátszás módban a diavetítés és a nyomtatásra előjegyzés menüje érhető el. Diavetítés során normál arcfelismeréssel, normál, előtűnés arcfelismeréssel, előtűnés, összetett és aktuális időpontot mutató áttűnés választható ki. Az arcfelismeréssel készített képeknél az arcfelismerő lejátszás módban a gép először a normál képet mutatja, majd néhány másodperc múlva kissé ránagyít az arcra.

Finepix menü

(4) 4 irányú navigáló gomb: a menüben való mozgáson kívül négy fix funkció elérésére szolgál felvétel módban, melyek a következők:

 • Fel: közvetlen digitális zoom 4 féle variációban (fekvő és álló képkivágás egyaránt)
 • Le: sorozat módok
 • Balra: makró és szupermakró mód
 • Jobbra: vaku üzemmód.

(5) MENU/OK gomb: felvételkor vagy lejátszáskor a menübe juthatunk vele, ill. a menüben kiválaszthatunk egy értéket a segítségével.
(6)DISP/BACK gomb: az LCD-n vagy az EVF-ben megjelenő információk mennyiségét változtathatjuk meg ezzel a gombbal, valamint a menüből térhetünk vissza módosítás nélkül. Lejátszás módban ennek megnyomásával válthatunk naptár nézetbe.
(7) ± gomb: felvétel módban élő hisztogram megjelenítésére, ill. arra alkalmas üzemmódban a rekesz ill zársebesség módosításának kezdeményezésére használható. Lejátszáskor az aktuális kép expozíciós adatai, a hisztogram és a kiégett részek tekinthetők meg. Érdekes, hogy ha éppen rekesz, vagy záridő változtatáshoz ezt a gombot megnyomtuk, akkor a menübe csak úgy tudunk menni, ha előbb ismételten megnyomjuk a ± gombot, hogy kilépjünk a beállítás módból. Kicsit kényelmetlen megoldás és szerintem felesleges is így túlbonyolítani.

Oldalt

oldalsó kezelőszervek

(1) Vaku felpattintó gombja.