Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S1500 teszt

0

Különlegességek

Stabilizátor

A Fujifilm FinePix S1500 egyik komoly újdonsága az optikai stabiliuzátor.
Ennek üzemmódját kikapcsolt, csak exponáláskor működésbe lépő és folyamatos módúra állíthatjuk.

A stabilizátor tesztet ezúttal is teljes tele állásban végeztük el, elektronikus keresőt használva. A próbákból kiderült, hogy a stabilizátor hatékonysága nem túl jó, csak 2/3 Fé előnyt hoz.
Ha biztosra akarunk menni, akkor stabilizátor nélkül 1/320 mp-re lesz szükségünk, de stabilizátorral is csak 1/200 mp-re mehetünk le. Ez 2/3 Fé előnyt jelent.
Ha van időnk több képet készíteni és 60%-os esélyt adnánk a berázásmentes felvételnek (pl. sorozatot készítünk 10 képpel), akkor stabilizátor nélkül 1/100 mp volt használható, míg stabilizátorral 1/60 mp hozott hasonló eredményt. Itt is csak 2/3 Fé az előny.

berázott fotók aránya különböző zársebességeknél

Stabilizátor hatékonysága

Panoráma illesztés

A fényképezőgép három képet képes automatikusan összeilleszteni, így kínálva könnyed panorámázási lehetőséget.
Kár, hogy csak három kép fűzhető össze.

Az összefűzött panorámán nehezen vehető észre az illesztés nyoma, még az olyan nehéz terepnél is, mint a háztetők, cserepek vonulata. Ehhez természetesen az is szükséges, hogy a képek készítésekor mi magunk is precízen dolgozzunk.

gépen belül összeillesztett panoráma

Élesítés

A képek élesítését normál értéken kívül egy fokkal lágyabb és egy fokkal keményebb módra állíthatjuk. Ezek a változtatások viszonylag kis mértékben módosítják a képet.

Képi üzemmódok

A normál módú képkészítésen kívül a Fujifilm FinePix S1500 csak két további lehetőséget kínál, úgy mint dia (chrome) és fekete-fehér.
Dia módban erőteljesebb, teltebb színeket kapunk, főként a vörös és kék összetevőkben. A vörösek már-már túlszaturáltnak tűnnek bizonyos témáknál. Persze aki szereti az élénkebb színeket, azok számára kedvenc üzemmód lehet.
A fekete-fehér mód nem rejt túl sok meglepetést, egyszerű szürke-árnyalatos módról van szó, semmilyen más egyéb szűrő nem áll rendelkezésre. Sajnos a fényképezőgéppel a kontraszt nem változtatható és ezt a fekete-fehér módban sem teszi meg az S1500, pedig mint tudjuk, a fekete-fehér képek nem csak színtelenségüknek köszönhetik sokszor finomabb és kifejezőbb hatásukat.

Vörösszem korrekció

A FinePix S1500 kis méretű vakuja bár fentebb emelkedik a gépváztól vakuzás közben, ez azonban sokszor kevés, s ennek ellenére kialakulnak vörös szemek a képeken.

Ahogy a FinePix S100FS is, úgy a FinePix S1500 is képes a vörös szemek automatikus korrekciójára közvetlenül a fotózás után. Ez mind jól hangzik, de a vörös szemek javítása csak arcfelismerő módban készült képeknél lehetséges, ráadásul ez nem csak az azonnali, automatikus javításra érvényes, hanem a lejátszás módból kezdeményezett, utólagos korrekcióra is.

Ha sikerül a vörös szemeket korrigálni, akkor az eredmény egyébként remek, nem ad természetellenes hatást, nem fakó a pupilla. A dologhoz persze hozzátartozik, hogy jó tucat felvétel készült, mire egyet hajlandó volt javítani a fényképezőgép. Pedig az arcprioritás mindegyik alkalommal bekapcsolt állapotú volt.

Vörös szemek gépen belüli javítása

vörös szem…

… javítva