Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S1500 teszt

0

Felépítés II.

Ergonómia

A Fujifilm FinePix S1500 külsejében szinte teljesen megegyezik az S1000fd-vel. Egyetlen különbség az exponáló gomb színében van (S1000fd króm színű, S1500 fekete).
A gép kis mérete ellenére igazán kényelmes markolattal készült. Egyetlen negatívumként csupán a váz magasságából adódóan azt említhetnénk, hogy a kisujjunk már nem fér rá a markolatra, viszont remekül használhatjuk a fényképezőgép alátámasztására. A még kényelmesebb fogás érdekében a középső ujjunknál bemélyedés található, ezen kívül a markolat körül alkalmazott bőrtexturáltságú gumibevonat a csúszásmentességet hivatott megvalósítani.
Az exponáló gomb kellően a gép szélére került, így kezelése kényelmes. A ki- és bekapcsolásra használható rugós tolókapcsoló a fényképezőgép felső lapján kapott helyet, amely így többnyire hüvelykujjunkkal kezelhető, ahhoz túl bentre helyezték, hogy a mutatóujjunkkal kényelmesen elérjük. A gép hátulján enyhe ívelt részt alakítottak ki, amely a biztosabb fogáshoz szükséges. Itt tudjuk megtámasztani hüvelykujjunkat.

LCD és kereső

A fényképezőgép hátuljára 2,7″ képátlójú, 230 ezer pixeles (R+G+B) kijelző került, amelyet kissé bentebb helyeztek el, mint a gép hátuljának síkja. Ez az esetleges sérülésektől védi a kijelzőt.

A kijelzőn tükröződésmentesítő bevonatot nem helyeztek el, képe napsütésben korlátozottan látható, bár az elektronikus kereső miatt erre kevésbé lesz szükség. A fényerő egyébként -5..+5 között állítható, az alapértelmezett nullás értéknél a fehérekben már nem sok részletet láthatunk, ezért érdemes -1-es értékre állítani.
A panel betekintési szöge alacsony, bár a merőlegeshez képest kis szögből nézve is a TN+film LCD-kre jellemző sötétedést ill. kontrasztvesztést tapasztalhatjuk.

Az elektronikus keresőben (EVF) alkalmazott panel megegyezik a FinePix S100FS-ben használttal, azaz 0,2″ méretű, 200 ezer képpontos, ezt a keresőt azonban dioptria korrekciós lehetőséggel nem látták el (viszont egy kicsit negatív dioptriára állították be). A hagyományos kijelzőkkel szemben itt minden képpont képes bármilyen szín megjelenítésére, ennek módszere a váltottképes megoldás, amely egymás után rajzolja ki a kép vörös, kék és zöld összetevőjét. A képfrissítés miatt váltakozva megjelenő monokróm képeket színes képként érzékeljük. Ennek köszönhetően az elektronikus keresőben látható kép alig tűnik pixelesnek, csak komoly odafigyeléssel vehetők észre a képpontok (korábban ilyen módszerrel készült a Minolta DiMage 7-es sorozatának EVF-je is, amelyet a Microtech készített).
Az EVF által adott kép átlagos méretű, közelítőleg 17°-os szög alatt látszik, amely megegyezik azzal a látószöggel, ahogyan egy 19″-os LCD monitort 126 cm-ről látunk (vagy 113 cm-ről 17″-ost).
A keresőben megjelenített kép nagyjából megegyezik a fotózott képpel, minimális eltérést tapasztalhatunk csak, a lefedettség itt közelítőleg 99%-os. Az LCD-t használva viszont 100%-os lefedettségű élőképet láthatunk.

Az EVF és az LCD között a hátlapon lévő gomb megnyomásával válthatunk. A fényképezőgép itt nem tárolja külön, hogy melyik kijelzőt használjuk felvétel és lejátszás módokhoz, vagyis ha egyszer átváltunk LCD-ről EVF-re vagy fordítva, az mind lejátszás, mind felvétel módban érvényes lesz.

felvétel mód adatai

A kijelzőkön a fotózás legfontosabb paraméterei ellenőrizhetők, úgymint üzemmód, vakumód, fénymérés módja, fehéregyensúly, sorozatmód, önkioldó, képfelbontás és tömörítés, hátralévő képek száma, akkuállapot, érzékenység, fókuszpont, zársebesség, rekeszérték, valamint expozíciós skála. Felvétel módban lehetséges a kijelzőre harmadoló segédrácsokat is helyezni, ill. eltüntethetjük a kijelzett információkat is, hogy csak az élőképet lássuk. Ezen kívül az előzőleg készített 3 kép is a kijelzőre varázsolható, hogy az aktuális képkivágást az előzőekhez hasonló módon készíthessük el.

indexkép és nagyítás

Lejátszáskor is módosítható a megjelenített információ mennyisége: alapesetben a fájlsorszám, a felbontás és tömörítési fok, valamint a fotó dátuma és időpontja jelenik meg. A ± gomb megnyomásával expozíciós adatok és hisztogram is megjeleníthetők, valamint a kiégett részek villogtatása is aktiválható. A kijelzett adatok a következők: felbontás, tömörítési fok, érzékenység, zársebesség, rekeszérték, színmód, vakumód, fehéregyensúly, expozíció-kompenzáció, dátum, idő, fájlnév és hisztogram.
Az egyképes módon kívül választhatunk 4 képes, 9 képes, vagy 100 képes indexnézetet is, sőt naptármód is rendelkezésünkre áll.

5,7×-es nagyított nézet

eredeti kép részlete

A JPEG képeknél lejátszáskor maximum 5,7×-es nagyítást kérhetünk, amely az élesség ellenőrzésére korlátozottan alkalmas. Egyrészt azért, mert a közelítőleg 320×240 képpontos LCD-n kicsit kisebb, mint 640×480 pixeles részlete jelenik meg a fotónak, másrészt azért, mert a képnagyítás minősége nem túl jó, a 2 pixelnyi részletek is összemosódnak. A képélesség ellenőrzése ennek ellenére megoldható, de a minimális fókuszhibákat nem fogjuk észrevenni.

Élességállítás

Az élességállítás csak automatikusan történhet, manuális fókuszálásra nincs lehetőségünk. Az AF egyszeri vagy folyamatos lehet, ezen kívül ötféle üzemmódban működhet: középpontos, széles területű többpontos, mozgatható fókuszterületű, arcfelismerő, valamint követő. Az elmozgatható fókuszkeretet 7×7-es mátrix valamelyik pontjára tudjuk állítani, amely megkönnyíti a jól komponált képek gyors elkészítését.
Az arcfelismerés során nemcsak a képszélekkel párhuzamos arcokat képes detektálni a gép, hanem a 45 fokban elfordított, sőt a profilban álló arcokat is.
Követő módban a képközépen lévő fókuszkeretre élességet állítva újrakomponálás, vagy a téma elmozdulása esetén a fókuszkeret követi a tárgyat, illetve szükség esetén újra is fókuszál.

Ha az automatikus élességállításhoz nincs elegendő fény, a fényképezőgép LED-es AF segédfénye aktiválódik, amely narancs színű fénnyel világítja meg a témát. Ennek hatótávolsága nem túl nagy, mivel a használt LED fényereje csak átlagos. Kellően kontrasztos témánál nagyjából 2-3 méterig lehet hatásos (nagylátószögnél).

Vaku

A Fujifilm FinePix S1500 vakuját egy gomb megnyomásával lehet felpattintani, ezt a fényképezőgép teljesen automatikus üzemmódban sem teszi meg helyettünk. A rendelkezésre álló vakumódok a következők: automatikus, derítés, automatikus vörösszem hatás csökkentő, derítés vörösszem hatás csökkentéssel, lassú szinkron, lassú szinkron vörösszem hatás csökkentéssel.

A felpattintható vaku az optikai tengelytől 6 cm-re magasodik ki, ez csak közelebbi képeknél nyújthat kellő védelmet a vörös szemek ellen, nagyobb távolságoknál óhatatlanul kialakulnak a vörös szemek. Ha vörös szem alakul ki, a gép lehetőséget biztosít ennek javítására, akár a fényképezés után automatikusan azonnal, akár utólag. A vörösszem javítást azonban sajnos csak akkor kérhetjük, ha a fotót arcfelismerő autofókusszal készítettük. Hiába van ugyanis jól felismerhető arc a felvételen, ha azt nem arcfelismerő autofókusszal készítettük, annak vörös szemét a gép nem hajlandó utólag korrigálni. A felvétel készítés utáni automatikus vörösszem javítás remek ötlet, de sajnálatos, hogy utólag ilyen válogatós a gép. A javított szemek egyébként egészen jó, természetes hatásúak, néha azonban a korrekció során nemcsak a pupillát javítja a gép, hanem az írisz bizonyos részei is sötétítésre ill. feketítésre kerülnek.

A vaku teljesítményét ±2/3 Fé tartományban módosíthatjuk, melyet a menüben kell megadnunk. A vaku feltöltése átlagos témáknál 3-4 mp, maximális teljesítményen használva 5 mp-ig tart.

Vakupapucs hiányában a fényképezőgéppel külső vakut nem használhatunk.

Csatlakozók, akku, memóriakártya

Az állványmenetet fémből készítették, mely nagyjából a gép tömegközéppontja alá került, 2,5 cm-re az optikai tengely vetületétől. Mivel az állványmenet és az akkumulátor tartó fedlapja nagyon közel helyezkedik egymáshoz, ezért állványra helyezett fényképezőgépnél sem az akkumulátorok, sem a memóriakártya nem cserélhető.

A FinePix S1500 egyetlen csatlakozója a markolat jobb oldalán található egy gumilap mögött, ebbe az aljzatba illeszthetjük az USB vagy az Audio/Video kábelt.

A fotókat és a videókat a gép belső, 24 MB-os memóriájába, vagy opcionálisan megvásárolható SD/SDHC memóriakártyára menthetjük. A Fujifilm FinexPix S1500 xD kártyát már nem támogat.

Mind az akkumulátorok, mint a memóriakártya közös fedél alatt találhatók a fényképezőgép alján. Az ajtó teljes egészében műanyagból készült, ez vonatkozik a tengelyre is, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Fémet csak az elemek összeköttetésére szolgáló résznél látunk. Mivel ez is az ajtón található, ennek letörése a fényképezőgép használhatatlanságát eredményezi.

A gép áramellátását 4 db ceruzaelem, vagy azzal azonos, AA méretű akkumulátor szolgálja. CIPA szabványú gyári mérés szerint 2500 mAh-s Ni-Mh akkumulátorral, egy akkufeltöltéssel 500 kép készíthető (LCD bekapcsolva, zoom oda-vissza a két végállás között, 30 mp-enként képkészítés, vaku teljes teljesítménnyel villan minden második felvételnél, és minden tizedik képkészítés után a gépet ki-, majd bekapcsolják, mindez 23°C-on).