Kipróbáltuk: Fujifilm X-E1 teszt

0

Kezelőszervek

Az X-E1 nem csak külsőben, de kezelésben is a több évtizeddel ezelőtti fényképezőgépeket idézi. Már nagy testvérében az X-Pro1-ben is imádtam a tárcsás és gyűrűs kezelést. Nincs semmi gombkombináció, meg kijelző bámulás, a fontosabb alapértékek egyetlen mozdulattal beállíthatók egy külön tárcsán, és rápillantva azonnal ellenőrizhetők is, legalábbis többnyire. A záridő egy önálló tárcsát kapott a gép tetején, egész fényértéknyi fokozatokkal, és hasonló módon állíthatunk az expozíció korrekción is. Ha a beállított záridőt köztes fokozatokban szeretnénk tudni, ezt már az iránygombokkal finomíthatjuk és az LCD-n ellenőrizhetjük. A rekeszérték is a hagyományos módon, az objektíven lévő gyűrűvel állítható (1/3 Fé lépésenként), bár itt nincs értékskála, így folyamatosan az LCD adatkijelzésére kell hagyatkoznunk.

Megér egy misét az üzemmódok váltása is, hisz a gép nem kínál külön módválasztó tárcsát. Ez gyakorlatilag azonos a széria hasonló modelljeivel, és sokkal egyértelműbb, mint elsőre látszik. A rekesz és záridő beállító kezelőszervnek is van egy A (automatikus) állása (vagy mellette egy külön A gomb). Ha a rekeszgyűrűt és a záridő tárcsát is Auto módba kapcsolom Programautomatika (P) állásba kerülök, ahol mindkét funkciót a gép állítja. Ha csak a rekeszgyűrűnél választok A módot, Záridő előválasztást kapok, ha a záridő tárcsán teszem ugyanezt, akkor pedig rekesz előválasztást. Mindkét kezelőszervet egy tetszőleges értékre állítva máris M (manuális) módba kerülök anélkül, hogy ezt külön aktiválnom kellett volna.

Fent

(1) Beépített vaku, mely a gép hátulján lévő külön gombbal nyitható.

(2) Vakupapucs: hagyományos középpontos, vagy Fujifilm TTL külső rendszervakuk csatlakoztatására szolgál

(3) Záridő beállító tárcsa: a záridő kiválasztását rábízhatjuk a gépre is (A-állás), de tetszés szerint 1/4 – 1/4000 mp tartományban állíthatjuk, egész lépésekben. Köztes értékekhez a jobb és bal iránygombot kell használnunk, mely 1/3 fényérték lépésközökre is módot ad, a tárcsán beállítotthoz képest +/-2/3 Fé tartományban.
T (time): ha 1/4 mp-nél hosszabb záridőt szeretnénk, ebben az állásban szintén a jobb és bal iránygomb segítségével érhető el a 2-30 mp közötti tartomány. A lépésköz 1/3 Fé.
B (bulb): az expo gomb nyomva tartásáig, de legfeljebb 60 percig tarthat az expozíció
A: program-automatika, vagy rekesz előválasztás módba kerülünk.
(4) Bekapcsoló gyűrű: az ON/OFF állással a gépet kapcsolhatjuk be és ki.

(5) Exponáló gomb: az álló és mozgóképek (videó módban) expozíciójának/felvételének indítására szolgál.
Félig lenyomva a fénymérés és/vagy az automata élességállítás aktiválódik.
A gomb belsejében fém menet található a hagyományos (bowdenes) működésű kábeles távkioldó csatlakoztatásához.
(6) Fn gomb: programozható funkciógomb, melyhez a következő beállítások rendelhetők: Többszörös exponálás, Mélységélesség előnézet, ISO érték, Önkioldó, Képméret, Képminőség, Dinamikus tartomány, Film szimuláció, Fehéregyensúly, AF mód, Egyéni beállítás változtatása, Mozgókép, RAW.

(7) Expozíció korrekció tárcsa: a gép által beállított expozíciót +/-2 Fé tartományon belül, 1/3 Fé lépésközökkel felülbírálhatjuk.

Hátul

(1) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt fotók és mozgóképek visszajátszásának be- és kikapcsolására használható. Újra lenyomva, de az Expo gomb félig lenyomásával is kiléphetünk lejátszás módból.

(2) DRIVE/nagyítás: felvételi módban a különböző meghajtási (egyképes/sorozat stb.) módok beállítására szolgál, de az így elérhető menüben kapcsolható be a Mozgó panoráma és a Videó mód is.

Lejátszáskor a felvételek 20 lépéses nagyítására használható. A nagyítás pontos mértékét nem jelzi ki a gép, de hozzávetőlegesen ellenőrizhető az LCD bal szélén megjelenő skálán.
(3)AE/kicsinyítés: felvételkor a fénymérési módok közti váltásra használható.
Lejátszásnál az épp kinagyított kép nézetének kicsinyítésére, valamint 4, 5, 9 és 100 nézőképes oldalak közti lapozásra szolgál.
(4) AF/törlés: felvételi módban használva azonnal megjelenik a képernyőn a beállítható összes AF-mező (7×7 pont), melyen egy zöld keret jelzi az aktuálisan beállítottat. A zöld keret az iránygombokkal állítható bármely mezőpozícióba. Az OK gombbal visszaugorhatunk a középső pontra.
Visszajátszáskor, az éppen megjelenített kép törlését engedélyezhetjük vele.
(5) Vakunyitó gomb. Ezzel a mechanikus kioldású gombbal nyitható fel a beépített villanó, melyet lezárnunk kézzel kell.
(6) View mode gomb: a kereső és az LCD, valamint a szemérzékelős átkapcsolás között válthatunk a segítségével.
(7) Hátsó vezérlőtárcsa és gomb: az autofókusz pont beállításakor a kiválasztott fókuszmező 5 fokozatú nagyítására használhatjuk.
Manuális élességállításkor lenyomva belenagyíthatunk a képnézetbe.
Visszajátszásnál elforgatva a tárolt képek és videók között lapozhatunk vele. Nagyított képnézetben is alkalmas lapozásra, megtartva a nagyítás mértékét, melynek köszönhetően összehasonlítható az egymás utáni felvételek élessége. Lenyomva azonnal teljes nagyításra válthatunk.
(8) AE-L/AF-L: az expozíciós értékek és/vagy az autófókusz rögzítésére használható. Állókép módban aktiválhatjuk vele az automatikus élességállítást is.
(9) Q-gomb: lenyomva behívható az élőkép helyére a gyorsmenü, melyben a készülék legfontosabb beállításait érhetjük el egy képernyőn.
(10) Navigációs és vezérlő gombok: Manuális és T módban a jobb és bal iránygomb a záridő finom szabályozására szolgál (1/3 értékenként, a jobb-bal gombokkal). Valamely beállító gombbal együtt használva a megjelenített értékek közti váltásra használhatjuk.
Menüben a menüpontok közti navigációra szolgálnak.
Felvételi módban a fel iránygombbal a Normál és Makró AF módok között válthatunk.
Lejátszáskor a tárolt képek és videók közti lapozás a feladatuk (jobb és bal irány), mely a hátsó tárcsa forgatásával is lehetséges. Ugyanebben a módban a fel és le iránygombokkal jeleníthetők meg a képernyőn a fotó részletes felvételi adatai.
(11) MENU/OK: A menük kapcsolható be és ki a segítségével.
Az OK gombbal véglegesíthető egy beállított érték, AF pont beállításnál pedig azonnal a középső pontra ugorhatunk.
(12) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban az OVF/EVF-en és LCD-n megjelenő adatok között válthatunk vele.
Ha a menüben használjuk, visszaléphetünk az eggyel korábbi oldalra.

Elöl

(1) AF-segédfény, valamint az önkioldó működését jelző lámpa.
(2) Objektív kioldó gomb: lenyomva, majd az objektívet jobbra fordítva leoldhatjuk a vázról. Felcsatolásánál nem kell használnunk a gombot.

(3) Fókuszmód kapcsoló: az élességállítás alap üzemmódjai között váltogathatunk a segítségével, melyek a következők: S (egyszeri autofókusz), C (folyamatos autofókusz), és M (kézi élességállítás).