Kipróbáltuk: Fujifilm X-E1 teszt

0

Különlegességek

Optikai hibák csökkentése

Az azonos témáról készült RAW és JPEG fotókat összevetve nyilvánvaló, hogy a gép szoftveresen igyekszik eltüntetni a csatlakoztatott objektív optikai hibáit. A folyamatba semmi beleszólásunk nincs, teljesen automatikus, még kikapcsolni sem lehet. A képeinken egyértelmű színhiba (kromatikus aberráció) csökkentés figyelhető meg.

színhiba a módosítatlan RAW képen

…és JPEG párján

Ha a gyári X/M bajonett átalakítót használva Leica M objektíveket csatlakoztatunk a géphez, nem csak az optika gyújtótávolságát, de három korrekciós adatot is megadhatunk, melyek szintén a színhiba, torzítás, valamint a képsarki sötétedés problémájára jelentenek orvosságot. A saját objektívektől eltérően itt azonban manuálisan (±2 fokozatban) kell megadnunk a korrekció mértékét.

Többszörös expozíció

Szintén egy könnyen kezelhető funkció, hiszen a menüben csak ki-, és bekapcsolható. A nagyobb gépek multiexpozíciós módjától eltérően itt nincs beleszólásunk a képek keverésének minden részletébe és azt sem adhatjuk meg mennyi fotót szeretnénk egymásra fényképezni. Aktiválva elkattinthatunk egy tetszőleges képet, majd ezt „leokézva” egy újabb felvételt exponálhatunk rá. Közben a régi képkivágás félig áttetszően megjelenik a kijelzőn. Ezután a következő két fotót is hasonlóan készíti el a gép. Az egymásra exponált képpárok addig készíthetők, míg a funkciót le nem tiltjuk a menüben.

Dinamika kiterjesztés

A Fujifilm egyik leghasznosabb szolgáltatása, mely gyakorlatilag minden komolyabb gépükben megtalálható. Most bizonyára néhányan csak legyintenek, hogy „árnyékok világosítását, és HDR-t láttunk már másoktól”, ez a funkció azonban nem így működik. Egyrészt sokkal finomabb a többképes HDR-nél, és csak egy expozíciót igényel, így mozgó témák esetén is hasznos. Másrészt itt nem az árnyékok szoftveres világosításáról van szó, mint az elterjedt árnyékkorrekciós módoknál (ilyet egyébként az X-E1 is kínál Árnyékárnyalat néven), hanem a sokkal kényesebb, kiégés közeli csúcsfények visszahúzásáról.

Erősségét 3 fokozatban állíthatjuk, vagy rábízhatjuk az automatikára is. A 100%-os érték számít alapnak. 200%-nál az érzékenység alsó határa ISO400, 400%-nál pedig ISO800 lehet.

Mozgó panoráma

A készülék egy nagyon hasznos, könnyen kezelhető és szép végeredményt adó pásztázó panoráma módot is kínál. A hasonló szolgáltatások lényege, hogy a fotósnak nem kell akkurátusan illesztgetnie, majd utólag összefűznie a panoráma egymás melletti képeit. Elég csak lenyomni az exponáló gombot és a géppel végigpásztázni a horizontot. Az X-E1 szoftvere ezután automatikusan összefűzi a kész fotókat egy széles panorámafelvétellé. Attól függően, hogy portré, vagy tájkép állásban pásztáztunk, illetve közepes (M) vagy széles (L) képet választottunk a fotó mérete 5120 x 1440 pixeltől 7680 x 2160 pixelig terjedhet. A pásztázás előtt megválaszthatjuk annak irányát is.

M-méretű panoráma

Ezután már csak a gombot kell nyomva tartanunk és elfordulnunk a géppel, miközben szemmel tartjuk a képernyő alján megjelenő skálát. Erről olvasható le, hogy meddig kell még fordítanunk a gépet.

L-méretű panoráma

Optikai stabilizátor

Az X-E1 nem rendelkezik beépített stabilizátorral, ezt az objektívekbe építi a gyártó. Jelenleg mindössze egy optikai stabilizátoros objektívet kínál a gyártó, az általunk is kipróbált 18-55mm-es zoomot.

Az E1-ben már a stabilizáció két funkciója is kapcsolható. Beállíthatunk folyamatosan működő stabilizációt is, mely elsősorban teleobjektíveknél hasznos, a remegő élőkép csillapítására, de választhatunk az expozíció pillanatában aktiválódó stabilizációt is. A szolgáltatást az objektív oldalán lévő kapcsolóval iktathatjuk ki, azon ritka esetekben, ha netán nem lenne rá szükség.

Bemozdult fotók aránya

Ha csak lehet érdemes azonban használni, hiszen ahogy az alábbi grafikonon is látszik akár több mint 2 fényérték előnyt is nyerhetünk vele. Az alábbi grafikon eredményeihez 55mm-es gyújtótávolsággal használtuk az objektívet, 1/3 záridőközökkel növelve az expozíciót. Rövidebb záridőknél nincs akkora előnye a stabilizátornak, de míg 1/30 záridőnél stabilizátor nélkül a képek 60%-a lett bemozdult, stabilizátorral csak 1/6 mp-nél értünk el hasonló eredményt, ami 2 és 1/3 fényérték előnyt jelent.