Kipróbáltuk: Fujifilm X-M1 teszt

0

Különlegességek

Többszörös expozíció

Ezúttal az Adv. nevű üzemmód alá került a multiexpo mód, mely már a nagyobb testvérmodellben is megtalálható volt. Beállításaink ezúttal is korlátozottak, hisz csak két képet fényképezhetünk egymásra, és ezek keverését sem befolyásolhatjuk.

A multiexpo módot bekapcsolva elkattinthatunk egy tetszőleges képet, majd ha tetszik egy OK gombot nyomva újabb felvételt exponálhatunk rá. Közben a régi képkivágás félig áttetszően látható a kijelzőn, hogy tetszés szerint igazíthassuk egymásra a felvételeket. Ezután a következő két fotót is hasonlóan készíti el a gép. Az egymásra exponált képpárok addig készíthetők, míg a funkciót le nem tiltjuk az Adv. mód menüjében.

Dinamika kiterjesztés

A Fujifilm gépeiben már hosszú évek óta kapunk különböző dinamika kiterjesztő módszereket, de kétségkívül mind közül a leghasznosabb a Dinamikus tartomány mód, mely automatikus, illetve 100%, 200% és 400%-os értékű lehet. Előnye a hagyományos módszerekkel szemben, hogy míg azok többnyire csak a sötétebb területek szoftveres világosítását végzik, a Dinamika tartomány állításával a sokkal nehezebben kordában tartható csúcsfények kiégését előzhetjük meg.

Ehhez persze nagyobb érzékenységet kell választanunk, így a 200%-os beállítás csak ISO400-tól, a 400% pedig ISO800 fölött lesz elérhető.

Filmszimuláció

Úgyszintén egy régi mód, mely annyiban más, mint egyéb gyártók gépeiben használt színmódoktól, hogy a FinePix készülékekben a Fujifilm híres filmjeinek színeit emulálhatjuk. Legalábbis a Provia, Velvia és Astia beállítással, mely természetes, illetve élénk színeket, vagy visszafogott, lágy képhatást ad a fotóinknak. Ezen kívül fekete-fehér, vagy szépia színmód választható, vagyis itt kevesebb beállításunk lesz, mint az X-E1-ben. A filmszimulációk erőssége nem befolyásolható.

Wi-Fi és geotagging

Végre a FinePix X szériában is megjelent a Wi-Fi szolgáltatás, ráadásul az egyik legolcsóbb modellben, így joggal reménykedhetünk, hogy az összes későbbi típusban megkapjuk majd.

Ez tényleg örvendetes, de azért a gyártó egy kicsit dolgozhatna még rajta, mert amit jelenleg kapunk azt kicsit kevésnek érzem. A vezeték nélküli kommunikáció egyelőre zömében a lejátszáskori képáttöltésre korlátozódik. Lejátszás módban kijelölhetünk egy, vagy több (legfeljebb 30) fotót, melyeket áttölthetünk okostelefununkra, vagy tabletünkre. Ehhez csak a Fujifilm Camera Application szoftverének kell futnia a mobil eszközön, mely ingyen letölthető Android és iOS rendszerekre is.

Az androidos változatot volt szerencsénk kipróbálni, mely szépen futott ma már alsó-középkategóriásnak számító mobilomon. A nyitóképernyőn 4 lehetőség közül választhatunk. Indíthatunk azonnali áttöltést (Receive) a fényképezőgépen kijelölt képekből, végigböngészhetjük a gép memóriakártyáján tárolt fotókat (Browse Camera), a telefon GPS-e alapján helyinformációt adhatunk a képekhez (Geotagging), illetve megoszthatjuk mindezt egy barátunkkal is (Tell a Friend). A geotagging funkció az X-M1 menüjében külön is aktiválható.

Ami nekem még hiányzott, az a távvezérlési lehetőség, ami egy igen hasznos plusz szolgáltatással gazdagítaná a telefont, de később talán ezt is megkapjuk, illetve a jövőben valószínűleg elérhető lesz majd az egyre terjedő NFC lehetőség is, hisz a konkurencia néhány modellje már használja.