Kipróbáltuk: Fujifilm X-M1 teszt

0

Kezelőszervek

Kinek előny, kinek hátrány, de az X-M1 szakít a drágább elődök egyedi tárcsás-gyűrűs kezelésével, és üzemmód választásával. Itt egy hagyományos üzemmód tárcsát kapunk, melyen ugyanúgy sorakoznak a felvételi módok, mint bármely más hasonló gépen, vagy a Fujifilm jobb kompaktjain. Magam részéről kicsit sajnálom, mert a nagyobb modellek kezelése nekem bejött, de persze egy szavam nem lehet a jól bevált üzemmód választó ellen sem.

Ezzel együtt az expozíciós értékek állítása is hagyományos. Két tárcsát kapunk, bár némileg formabontóan mindkettő a hátsó részre került és hüvelykujjal érhető el.

Fent

(1) Beépített vaku, mely a hátulján jobbra lévő mechanikus gombbal nyitható.

(2) Vakupapucs: hagyományos középpontos, vagy Fujifilm TTL külső rendszervakuk csatlakoztatására szolgál

(3) Üzemmód választó tárcsa: az alap felvételi üzemmódok kiválasztására használhatjuk, melyek a következők:
AUTO (fényképezőgép ikon): teljesen automatikus üzemmód, melynél a beállítások szinte mindegyikét a gép végzi. A felhasználó csak a képméretet/minőséget, filmszimulációs módot, önkioldót, fókusz módokat és néhány, a gép működésével kapcsolatos beállítást kap.
SR+: az előzőhöz hasonló automatikus mód, melynél mindent a gép állít, beleértve a témaprogramok kiválasztását is. Ezek közül az adott szituációt elemezve választja ki a legmegfelelőbbet. (pl, makró, vagy portré mód)
P: programautomatika. Bár ez a mód is automatikus expozíció beállításokat (rekeszértéket és záridőt) kínál, minden máshoz a fotós is hozzáférhet, sőt az expozíciót bizonyos keretek között (+/-2 Fé) korrigálhatja is.
S: záridő előválasztás. A fotós szabadon állíthatja a záridőt, a választott értékhez pedig a gép rendel egy megfelelő rekeszértéket. A kívánt záridő a vezérlőtárcsával állítható be a következő értékekre: 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6,5”; 5”; 4”; 3”; 2,5”; 2”; 1,5”; 1,3”; 1”; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1200; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3000; 1/4000.
A: rekesz-előválasztás. Az előző beállítástól eltérően itt a rekeszérték kiválasztása a fotós feladata, melyhez – a fénymérés alapján – a gép rendel egy megfelelő záridőpárt. A beállítható rekesz a csatlakoztatott objektívtől függ. Az XC 16-50mm-es kitoptikával F3,5 (5,6) és F22 között állítható. A beállítások lépésköze 1/3 fényérték. Mind a záridő-, mind rekesz-előválasztás módban használhatunk expozíció korrekciót.
M: manuális üzemmód. A fényképezőgép összes beállítása a fotós kezében van, beleértve a rekesz, mind a záridő értékeit is. A felső tárcsával a záridőt befolyásolhatjuk, melyhez ezúttal a Bulb érték is csatlakozik. Ennél a módnál az expo gomb nyomva tartása idejéig tart ez expozíció. A hátsó tárcsával a rekeszértéket befolyásolhatjuk.
C: egyedi (Custom) üzemmód. A felvételi menüben elmenthetjük aktuális beállításainkat, melyek ebben az üzemmódban egyszerre behívhatók. Olyan esetben hasznos, ha egy szituációban egyszerre kéne több mindent átállítanunk.
Portré: a bőr tónusait hűen visszaadó témaprogram, mely minél tágabb rekeszértékre törekszik a lágy háttérelmosás érdekében.
Tájkép: a gép szűk rekeszértéket állít, hogy mindenütt szép éles képet kapjunk.
Sport: ha a körülmények (fényviszonyok) engedik a készülék minél rövidebb záridőt használ a gyorsabb mozgások „megfagyasztása” érdekében.
SP: további témamód programok. A fenti három kiemelt témamód mellett továbbiak közül is választhatunk: Arc finomítás, Éjszakai, Éjszakai (állványról), Tűzijáték, Naplemente, Hó, Vízpart, Parti, Virág, Szöveg.
Adv.: speciális módok. Itt kétféle üzemmód közül választhatunk. Egyrészt speciális szűrő módokat alkalmazhatunk, melyek különleges effektusokat adnak a képhez, másrészt itt érhető el az X-E1-ben is megtalálható Többszörös exponálás lehetőség.

A Speciális szűrő hatások: Játékfényképezőgép, Miniatűr (dioráma effekt), Pop színek, High-Key, Low-Key, Dinamikus tónus, Lágy fókusz, Részleges szín (vörös), Részleges szín (narancs), Részleges szín (sárga), Részleges szín (zöld), Részleges szín (kék), Részleges szín (bíbor)
(4) Bekapcsoló gyűrű: az ON/OFF állással a gépet kapcsolhatjuk be és ki.

(5) Exponáló gomb: az álló és mozgóképek (videó módban) expozíciójának/felvételének indítására szolgál.
Félig lenyomva a fénymérés és/vagy az automata élességállítás aktiválódik.
(6) Fn (Wi-Fi) gomb: programozható funkciógomb, melyhez a következő beállítások rendelhetők: Mélységélesség előnézet, ISO érték, Önkioldó, Képméret, Képminőség, Dinamikus tartomány, Film szimuláció, Fénymérés, AE/AF rögzítése, Pillanatnyi AF, Fókusz üzemmód, Arcérzékelés, GPS helyinfó keresése, Mozgókép mód, RAW.

A gomb a Wi-Fi funkció aktiválására is használható
(7) Expozíciós tárcsa: P, S és A módokban a +/-2 Fé közötti expozíció korrekció beállítására szolgál.
M módban a záridőt befolyásolhatjuk a segítségével.
Lejátszáskor a képek és videók közti lapozásra szolgál, akár nagyított nézetben is. A nagyított nézetű képlapozás kiváló segítség az egymás után készült képek élességének összehasonlítására.
Menüben használva az egyes menüpontok között lépegethetünk.

Hátul

(1) Vakunyitás gomb: funkciója egyedül csak a beépített villanó felpattintása, melyet ezután kézzel kell lezárnunk.
(2) Hátsó vezérlőtárcsa: P módban a programeltolást, S módban a záridő, A módban pedig a rekeszérték beállítását végzi. M üzemmódnál csak a rekeszértéket befolyásolja.
Lejátszáskor az aktuálisan megjelenített fotó nagyítását végezhetjük vele 20 lépésben. A tárcsát lenyomva azonnal nagyított nézetbe, vagy vissza ugorhatunk.
Menükben használva az opciók közti váltásra szolgál.
(3) Lejátszás gomb: a memóriában tárolt fotók és mozgóképek visszajátszásának be- és kikapcsolására használható. Újra lenyomva, de az Expo gomb félig lenyomásával is kiléphetünk a lejátszásból.

(4) Videó gomb: a mozgókép felvétel indítására és leállítására használható.

Lejátszáskor lenyomva azonnal visszatérhetünk felvételi módba.
(5) Navigációs és vezérlő gombok: a kompakt gépektől megszokott módon, a négy irány nem csak a menükben és az opciók közötti navigációt segíti, de mindnek egy-egy külön funkciója is van. Felvételi üzemmódban ezek a következők:
Fel: bizonyos AF módokban az autofókusz pont kijelölése kezdeményezhető ezzel az iránnyal. A megfelelő pont a többi navigációs gomb léptetésével választható ki.
Le: az állókép, többféle sorozat, és expozíció sorozat beállítások között lépkedhetünk.
Bal: a normál és a makró fókuszmód közötti váltásra szolgál.
Jobb: a fehéregyensúly (WB) beállításokhoz férhetünk hozzá a segítségével.
Lejátszáskor a fel gombbal az éppen látható kép vagy videó törlését kezdeményezhetjük, míg a le irány a megjelenített kép teljes nagyítását végzi. A jobb és bal irányokkal a tárolt képek és videók között lépegethetünk.
Nagyított nézetben a négy gomb a kivágott képrészlet görgetésére is használható.
(6) MENU/OK: A menü kapcsolható be és ki a segítségével.
Az OK gombbal véglegesíthető egy beállított érték.
(7) DISP/BACK: Felvétel és lejátszás módban az LCD-n megjelenő adatok között válthatunk vele. Segítségével hívható be például a kompozíciós segédrács, vagy az élő hisztogram.
Ha a menüben használjuk, visszaléphetünk az eggyel korábbi oldalra.
(8) Q-gomb: lenyomva behívható az élőkép helyére a gyorsmenü, melyben a készülék legfontosabb beállításait érhetjük el egy képernyőn.