Kipróbáltuk: Fujifilm Printpix CX-400 teszt

0

Külsőleg

A CX-400 egy termo eljárással működő tekercspapíros nyomtató. Az alkalmazott eljárásból kifolyólag elsősorban fotók nyomtatására alkalmas. A Fuji a termo technológia alkalmazásában már nagy múlttal rendelkezik, sőt saját fejlesztésű technológiája révén a nyomtató tintaszalag vagy egyéb tintaforrás nélkül, csupán a speciális papír felhasználásával képes gyönyörű fényképek előállítására. Csakúgy, mint a hagyományos, vegyszeres eljárások, csak mindezt szárazon.

Felépítés
A nyomtató formáját nehéz leírni. A korábbi NX-500-zal ellentétben nem lapos széles ketyere, hanem egy magasabb építésű szabálytalan formájú eszköz. Az előlapon, ami a ferde laptól a papírtálcáig húzódik, 5 egységet különböztetünk meg.

 1. Papírtartó
  A nyomtató 10 cm széles tekercspapírra dolgozik. A RK-SD40 kódjelű papír hossza 7,09 m, amire 40 db 10×15-ös kép készíthető. A papírra azért nem készíthető ebből a méretből több, mert minden képből a készítés végén két 9 mm-es csíkot levág. A hulladék egy külön gyűjtőedénybe kerül.

  A tekercs betétele nagyon egyszerű, el sem lehet rontani. A papírtartó belsejének egyik oldala fehér, a másik fekete, hogy a tekercset még véletlen se lehessen fordítva betenni. A papíradagolás a használati útmutatóban is túl van magyarázva, pedig nagyon egyszerű folyamat. A jól kitalált konstrukciót mutatja az is, hogy a nyomtatóművet nem lehet felnyitni, így a papír begyűrődésére sem kell számítanunk.

 2. LCD monitor
  Az előlap felső, döntött részén található az 1,8″ átlójú LCD monitor. Ezen keresztül lehet a nyomtatót vezérelni, illetve a memóriakártyáról nyomtatandó képeket nyomtatás előtt megnézni. Ezzel kiváltható a TV, amire a korábbi modellek esetében szükség volt. Az LCD nem túl nagy és nem túl jó minőségű ugyan, de funkcióját megfelelően ellátja.

 3. Kezelőszervek
  A nyomtatás folyamán szükséges beállításokat az itt található gombokkal lehet megadni. A kezelőfelület átgondolt, jól használható. A gombok jól méretezettek és a négy irányba billenthető tárcsa is jól vizsgázott.

 4. Kártyanyílások
  A nyomtató két kártyanyílással van felszerelve: a jobb oldaliba SmartMedia kártyát, míg a bal oldaliba PC kártyaadaptert lehet tenni. Ez utóbbi lehetőséget biztosít arra, hogy bármilyen más típusú memóriakártyát is használjunk, amihez létezik Type II-es PC kártya adapter. A SmartMedia foglalat használata arra utal, hogy a nyomtatót fejlesztő részlegnek kevés kapcsolata volt a fényképezőgépeket tervező részleggel, akik elfelejtettek szólni, hogy a nyomtató megjelenésének idejére a Fuji a SmartMedia helyett átáll az xD kártyára. De végülis nincs gond, mivel a PCMCIA adapter segítségével az xD kártya képei is kinyomtathatók. A nyomtató egyébként nem csak a kártyán lévő képek nyomtatására alkalmas, de az USB kábelen keresztül a kártya tartalma át is tölthető a számítógépre, így a CX-400 külső kártyaolvasóként is funkcionál.
  A két kártyanyílás együtt nem használható. A védelem meglehetősen egyszerű: a nyílások alatt található csúszkával egy műanyag lapot mozgathatunk a nyílások valamelyike elé. Mikor az egyik nyitva van, akkor a záró lap a másik nyílás elé csúszik megakadályozva, hogy abba kártyát tegyünk.

 5. Kész kép tálca
  Illusztrációinkon nem látható, mivel a kipróbálás idejére nem kaptuk meg, de a nyomtatóhoz tartozik egy tálca is, ami az elkészült képeket hivatott tartani. A nyomtató anélkül is funkcionál, de így a képek szanaszét hullanak, ahogy elkészülnek. Mikor a nyomtató használaton kívül a polcon áll, a tálca a CX-400 hátlapjára akasztható, hogy a gép minél kevesebb helyet foglaljon el.
  A tálca alatt található egy fiók, amibe a levágott hulladék gyűlik. A nyomtató minden egyes elkészült kép két végéből levág 9-9 mm-t úgy, hogy az elkészült kép természetesen a kívánt méretű lesz. A levágott csíkokon talált vonalak és színcsíkok alapján ezeket a felületeket használhatja a nyomtató a színek pozícionálására, ezzel biztosítva, hogy a nyomtató évek multán is, mikor a hengerek már kopottabbak, ugyanúgy pozícionálja a színeket, mint újkorában.