Kipróbáltuk: Fujifilm Printpix CX-400 teszt

0

Működés közben

Működési jellemzők
A nyomtatóval nyomtatható legnagyobb kép mérete 100 x 178 mm. Ezt keret nélkül tudja produkálni. A CX-400 illetve a tekercspapír előnye, hogy nem minden esetben kell elhasználni 15 vagy 18 cm-nyi papírt. A legkisebb nyomtatható papírhossz 55 mm. Erre akár több pici kép is rátehető, így gazdaságosan nyomtatható 2 db igazolványkép vagy akár 6 db bélyegkép is. Az egyes képek méretét és a papírra elhelyezett darabszámok szabadon, mm pontosan megadhatók. A nyomtató 5 ilyen beállítás eltárolására képes, ami az esetek többségében valószínűleg bőven elég is.

A Printpix CX-400 persze nem csak memóriakártyáról, de számítógépről is vezérelhető. Az USB kábellel a számítógéphez csatolt fotónyomtató hagyományos nyomtatóként csatlakozik. Sajnos a nyomtatás nem olyan egyszerű, mint ahogy azt mi először gondoltuk. Tudtunk ugyan kedvenc képszerkesztő és képmegjelenítő szoftvereinkből képet nyomtatni, de sokszor kaptunk rosszul méretezett eredményt. Nem véletlen, hiszen a programok nincsenek a speciális papírméretre és a kifutó nyomtatásra felkészítve. A géphez mellékelt FinePix Viewer programmal azonban gyerekjáték a kiváló nyomatok készítése. Minden szükséges paraméter beállítása lehetséges.

A nyomtató használata során több archív CD-ről is nyomtattunk képeket, így megállapítottuk, hogy a Fuji eszközéből egy dolog hiányzik: egy CD olvasó-író. Ha CD-ről is tudna fogadni képeket illetve a korongra archiválni is tudná a memóriakártyák tartalmát, akkor valóban tökéletes eszköz lenne. De ne legyünk telhetetlenek.

Érdekes viszont, hogy a nyomtató szoftvere nem kompatibilis a Windows 2000 operációs rendszerrel. Gond nélkül telepíthető Windows 98 és XP alatt, de Windows 2000 használatakor már a telepítésnél hibaüzenetet dob. Szerencsére a Fujifilm nemzetközi honlapjain megtalálható a driver, de a géphez mellékelt CD-ről ez hiányzik. Hogy ennek mi értelme volt, arra még tippünk sincs.

Képminőség
Az elmúlt években megjelent hőszublimációs nyomtatási eljárások között a Fuji által kifejlesztett Thermo Autochrome eljárás messze a legjobbnak számított. A nyomtatáshoz szükséges minden anyag a papírba volt integrálva, így kevés hulladékkal lehetett dolgozni. A színek és a felbontás általában jobb volt, mint a konkurenciáé. Az elmúlt 1-2 évben azonban a tintasugaras nyomtatók olyan mértékű fejlődésen mentek keresztül, hogy lassan veszélyeztették a hőnyomtatók piaci szegmensét is.
Mikor már azt hittük, hogy a Fuji eljárásán nem lehet javítani, akkor a japán gyártó megjelent a CX-400 nyomtatóval, aminek képminősége egyszerűen hihetetlen. A papír, a nyomat, a minőség, a részletgazdagság és nem utolsó sorban a színek mind a hagyományos fényképet idézik. Nincsenek apró pöttyök a világos felületeknél, csak egyenletes színek. Ez a képminőség és a jó kezelhetőség már lehetővé teszi, hogy a nyomtatót olyan fotós üzletekben használják, ahol még nem éri meg digitális laborgép beállítása, de alkalmanként egy-egy vevő behoz egy memóriakártyát, aminek tartalmáról papírképet kell készíteni. Jelenleg erre a feladatra a CX-400-nál jobb és könnyebben kezelhető eszközt nem ismerünk.

Sebesség
A nyomtató üzemkész állapotban hangtalan, bekapcsoláskor azonban morog és zúg egy kicsit. Ilyenkor megforgatja a hengereket, ventillátorokat és beüzemeli a termo fejet. A nyomtatás alatt az induláskor hallhatóhoz hasonló hangokat hallat.

A nyomtató sebességének kipróbálásához egy 256 MB-os CompactFlash kártyára 36 db 4 megapixeles JPEG képet másoltunk, ami 43 MB-ot tett ki. A következő adatokat ennek a kártyának a felhasználásával mértük.


Nyomtatási sebesség memóriakártyáról
Indexkép (két db. 10 x 15-ös kép) adatfeldolgozás: kb. 4 perc, első oldal nyomtatása kb.2 perc, második (félig teli oldal) feldolgozása kb. 2 perc, nyomtatása további kb. 2 perc
10 x 13 cm kb. 120 mp.
10 x 6,5 cm kb. 80 mp.
Igazolványkép (2 db) kb. 70 mp.
10 x 17,5 cm kb. 140 mp.


A nyomtatási folyamat közepes sebességű. Amikor már nyomtat, akkor kb. 1,5-2 perc alatt elkészül egy 10×15 cm-es papírkép, de egy 4 megapixeles kép feldolgozása hozzávetőlegesen 20 mp-et igényel. Ez indexkép készítésnél tűnik fel igazán, mert olyankor egy 25 pici képet tartalmazó nyomat összeállításán kb. 4 percig dolgozik. Persze ez a feladat egy asztali számítógépen is eltartana ennyi ideig, de az ember egy céleszköztől mindig többet vár. Összességében azonban a CX-400 sebességével meg voltunk elégedve.