Kipróbáltuk: HP Photosmart C5388 teszt

0

Mérések

Sebesség, minőség, tesztek

A Photosmart D5460-nal való hasonlóság ezúttal is igaz. A gyárilag megadott max. sebesség értékek igencsak az ott megismertekre hajaznak:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 18 mp (vázlat minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 31 oldal/perc (vázlat minőség)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 30 oldal/perc (vázlat minőség)

Ezek közözz a kissé elképesztő 18 mp-es fotónyomtatási érték a másik modellnél is visszaköszön és dokumentumnyomtatásnál is közel ugyanazok az eredmények születtek a HP műhelyben. A dolgok szépséghibája csak annyi, hogy ezek a villámsebességek vázlatos minőségi beállításban születtek. Ezt az opciót legfeljebb egy sokat nyomtató, tintakímélő kisvállalkozás irodája meri bevállalni. Tapasztalataink szerint dokumentum nyomtatásnál a normal, fotónál pedig a legjobb papír, legjobb minőség párosa adja a kívánatos eredményt. Ha már megvettük a drága papírt és a tintát, nyilván nem vázlatos képeket kívánunk majd a falra, vagy a nyaralási albumba. Tesztünk során is mindig ezekkel az értékekkel dolgozunk. Saját méréseink:

Normál (minőségi) beállításokkal a gyári értékek a következőkép alakulnak:

 • 10 x 15 cm színes, szegély nélküli fotónyomtatás: 60 mp (legjobb minőségben)
 • A4 szöveges oldal: 13 oldal/perc (normál)
 • A4 szöveges és színes ábrás oldal: 6 oldal/perc (normál)
 • A4 fekete-fehér másolás: 13 másolat/perc (normál)
 • A4 színes másolás: 0,5 másolat/perc (legjobb minőség)

Sebességtesztünket az A4-es egyszínű (fekete) szöveggel kezdtük, ahol az egyik legjobb eredményt, 6 másodpercet kaptunk. Ez az összes A4-es nyomtatónk közül a második legjobb időnek bizonyult. HP nyelven 10 oldal/percet jelentene, de itt a lapbehúzás kezdetétől mértünk, így a gyári adat is nagyon közel volt. Minőségre sem volt okunk panaszra. Éles betűszélek, jó kontraszt és fedettség jellemezték a nyomatot. Nagyítva némi „szőrösödés” azért látszott a széleken, de a szokásos nézési távolságokból ez cseppet szem szembetűnő.

Az A4-es szöveget színes ábrával kombinálva ismét nagyot villantott a nyomtató és az egyik leggyorsabb időeredményt hozta a maga 9 másodpercével. A kapott nyomat minősége a sietség ellenére is jóra sikerült -persze nem a legjobbra. Szép fedettséget, némi szemcsézetet, de összességében pontosnak tűnő színeket kaptunk eredményül.

Nyomtatott szöveg írásképe

Színes dokumentum részlete

A másolási idők elég érdekes képet mutattak. Fekete-fehér és színes módban is 22-22 mp es sebességet produkált a készülék. Az előbbi kicsit lassú, az utóbbi viszont jó eredménynek számít. Lapolvasás tekintetében valahol a középmezőnyben foglal helyet a gép. Ezúttal is egy A4-es, színes képet szkenneltünk, 1200 dpi-vel, és az időeredmény 3 perc 48 mp lett. DVD címkenyomtatási tesztünket is ugyanazzal az ábrával végeztük, mint a többi nyomtatónál. A C5388 ezúttal 62 mp alatt végzett.

Következett a fotónyomtatás először 10 x 15 cm méretben színes és fekete-fehér képpel. Mindkettőnél 78 mp-et mértünk. Ez is igen közel van a gyárilag megadott sebességhez, legjobb minőségben. Egy hajszállal ugyan lemaradt az olcsóbb szériás C4580-tól, de egyéb téren túlszárnyalja a kistesót. Minőségben viszont a Photosmart D5460-hoz hasonlítanám, lévén mindkét nyomtató hasonló alaprendszert használ és már a gyári sebességadatok is jelezték, hogy sok köztük a közös vonás. Ugyanez mondható el a képminőségre is. Amit ott dicsértünk azt többnyire itt is meg kell, amit ott szapultunk az ennél a modellnél is áll. Jó a fedettség, szépek, bár kissé túltelítettek színek. Kellően szemcsementes a kép, persze a C5388 néhány helyen egy kissé mosottabbnak tűnik, de szinte megtévesztő s nyomatok közti hasonlóság. A D5460 -nak felróttuk, hogy túlzott a kontraszt, nagyon erős, kisebb dinamikájú néhol a kép, illetve túlzóan bánik a bíbor árnyalatokkal. Mostani tesztalanyunkkal is ez a helyzet. Sok helyen találkozunk feketére „bukott” képrészekkel, amik a valóságban nem voltak ilyen sötétek, és a bőrszínek sem túl szépek a borvirágos orrot hagyó bíbor túlsúly miatt.

A 10 x 15 cm-es nyomat 1200 dpi vel szkennelt, extrém nagyítású változata az alábbiakban látható. A képet HP Photosmart Essentials szoftverrel, legjobb minőségben, fotójavító funkciókat kikapcsolva készítettük, Premium Plus papírra.

kivágás az 1200 dpi-s szkenből

teljes kép

Végül az A4-es, színes nyomtatásra került sor, amely az eddigiekhez hasonlóan gyors volt. Kissé az előbb szárnyra kapó C4580-as márkatársat is sikerült megelőzni, és így szépíteni a fotónyomtatási sebességversenyben. Minőségre az A4-es nyomtatra is a fenti megállapítások igazak.

Külön vízállóság tesztet ennél a modellnél nem készítettünk mivel ugyanazt a rendszert (tintákat, fejet, papírokat) használtuk, mint a D 5460-nál, és idei HP tesztalanyainkra az elmúlt években kialakult papírforma volt érvényes vízállóság tekintetében. Így a korábban leírtak most is érvényesek?

A nyomtatót, illetve a tintát és a papírokat vízállóság terén is megvizsgáltuk. Az eredmény, nem meglepően, ugyanaz volt mint tavaly. A Vivera tinták úgy látszik, ebben a tekintetben mit sem változtak az elmúlt egy év alatt és a papírok is hasonló eredményt adtak. A HP Advanced fotópapírjával kiváló vízállóság érhető el, még fél perces csap alá tartás sem árt meg különösebben a nyomatnak. Egyedül a sárga színek élei mosódtak el alig láthatóan. A finomabb nyomatokat adó Premium Plus papíroknak azonban nem ez az erőssége. Itt inkább a képminőségre és nem az időtállóságra helyezte a hangsúlyt a HP. Ennek megfelelően már pár csepp is súlyos károkat tehet a nyomatban. Ha a Premium Plus papírt választjuk jobb képminőséget kapunk, de az így készült képek jóval gondosabb tárolást igényelnek.

HP Premium Plus papír

HP Advanced papír

A vörösszem eltávolítás szinte mindegyik HP modellen megtalálható volt. A külön gomb egy belső szoftvert aktivál, amely nyomtatás előtt megkeresi a problémás területeket és kiveszi a vörösséget, majd helyreállítja a pupilla világosságát is, ami a visszatükröződő vakufénynek köszönhetően sokszor világosabb a normálisnál. Ebben az összetett folyamatban a HP korrekciós szoftvere többnyire kitűnő munkát végez, ahogy a C5388 esetében is tette.

korrekció nélkül (100%)

korrekcióval (100%)

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • HP Photosmart C5388 tintasugaras nyomtató
 • Nyomtatófej
 • Fekete és színes próbapatronok
 • 10 x 15 cm fotópapír mintalapok
 • CD/DVD feltét
 • hálózati kábel és tápegység
 • szoftver CD

Az egyes kiegészítők jelenlegi (ajánlott, bruttó fogyasztói) ára
HP 364 CB316EE fekete patron 3.427 Ft
HP 364 CB317EE fotófekete patron 2.794 Ft
HP 364 CB318EE ciánkék patron 2.794 Ft
HP 364 CB319EE sárga patron 2.794 Ft
HP 364 CB320EE bíbor patron 2.794 Ft
HP 364 CB321EE (XL) fekete patron 9.149 Ft
HP 364 CB323EE (XL) ciánkék patron 5.443 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 100 db 3.571 Ft
HP Advanced Photo Paper A4, 25 db 6.586 Ft
HP Advanced Photo Paper 10 x 15 cm, 150 db + 4 db fotótinta patron (cián, sárga, bíbor, fotófekete) 11.942 Ft

Értékelés

A HP Photosmart C5388 egy igen jó készüléknek bizonyult, mely minden téren hozta a kategóriájának megfelelő, vagy néha azt meghaladó teljesítményt. Képminősége szép, bár ezt átlagosan elmondhatjuk az összes vezető gyártó fotónyomtatóiról is. Néhány tekintetben nem tetszett, mint például a túlzó bíbor, vagy az erős kontrasztú képek esetén, néhány téren viszont megdöbbentően jól dolgozott. Ilyen volt a a villámgyors és nagyon jó minőséget adó dokumentum nyomtatás, de a fotókkal is meglepően gyorsan végzett.

Kétezer ötszáz forintért multifunkciót? Igen, ha jól számolom nagyjából ennyivel drágább a Photosmart C5388 a szinte ugyanilyen képességű D5460-nál. Legalábbis a gyártó által megadott, ajánlott áron. Ezért a plusz kiadásért tesztjeink alapján több téren is jobb sebességet, valamint egy másoló és egy nagy felbontású szkenner rész is kapunk. Jó, persze nem szebb, de ha az ember a kisujját mutatja rögtön az egész karja kéne?

A HP Photosmart C5388 ajánlott bruttó ára 35 444 Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Kiváló és villámgyors dokumentumnyomtatás
 • Nagyon gyors fotónyomtatás
 • Külön fotótálca
 • Külön cserélhető színek (köztük fotófekete)
 • Dupla méretű fekete tintatartály
 • Kombinált patron és papírcsomagok
 • CD/DVD nyomtatás
 • Kiváló szoftveres vörösszem eltávolítás
 • Alig drágább a másoló és szkenner nélküli márkatársnál
 • Túl erős kontraszt
 • Eltúlzott bíbor színek

A nyomtatót a HP Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztünk idejére.

Ha a bemutatóink segítettek a gép kiválasztásában, akkor a vásárlásnál tegyen erről említést a kereskedőnél is! Ezzel támogathatja a melléklet működését. Köszönjük!