Kipróbáltuk: Két mobil háttértár teszt

0

Super DigiBin

A Super DigiBin-t a Leadingspect gyártja, 20, 30, 40 és 60 GB kapacitással. Jelenleg itthon a 20 GB-os változat szerezhető be.A gépet igen egyszerű, kissé túl műanyag hatású házba helyezték. A háttérvilágításos LCD-n szimbólumokat és szövegeket is láthatunk. A négy irányú gomb mellett látható a menü és az Ok gomb. Ezekkel tudunk navigálni az igen egyszerű menüben. A bekapcsológomb a készülék felső részén található. A DigiBin elején egy tápcsatlakozót és egy USB csatlakozót, míg hátul a CompactFlash kártyaljzatot találjuk.

A CompactFlash kártyaaljzat kialakításának előnye, hogy az elterjedt CF kártyák esetén nem kell adaptert használni. Hátránya viszont, hogy más kártyák olvasásához speciális (DigiBin) adapterre van szükség, ami újabb kártyaformátum megjelenésekor megnehezítheti az átállást.

A 20 GB-os Super DigiBin merevlemezének teljes kapacitása 19.067 MB. Bekapcsolás után elég sok, mintegy 12 mp telik el, mire elkezdhetjük a kártyánk áttöltését. Az áttöltés az Ok gomb megnyomására elindul. A DigiBin minden áttöltés elkezdésekor új könyvtárat hoz létre, Card kezdettel. Sajnos az áttöltés megkezdése után nincs lehetőségünk a másolási folyamat megszakítására, így ha véletlenül elkezdtük másodszor is másolni a kártyánk tartalmát, azt végig kell várnunk (ez 1 GB-os MicroDrive esetén tíz perc időkiesést jelent). A letöltés elindulása után a másolás állapotát százalékos formában jelzi ki a gép. Ez kellően pontos kijelzést tesz lehetővé, bár egy egyszerű időmérés segítségével a gép akár meg is becsülhetné a hátralévő időt.A felmásolt könyvtárakban sajnos nem tudjuk megnézni még a fájlneveket sem, nemhogy néhány fájlt onnan törölni. Csak teljes könyvtárat törölhetünk, ráadásul azt is úgy, hogy nem tudjuk pontosan mi van benne, mert nem látjuk annak tartalmát, csak az alkönyvtárak neveit.

A gép menüje egyszerű, a Menu gombot nyomkodva a kártya áttöltés, a merevlemezről törlés, a merevlemezről kártyára másolás és a kártya törlés pontok között ugrálhatunk. A háttértár tartalmának számítógépre való átmásolása csak USB 1.1-en történhet. A Super DigiBin Mass Storage kompatibilis, így Windows Me vagy Windows XP esetén nincs szükség külön meghajtóprogramra.

A DigiBin lítium-ion akkumulátort használ, így bármikor rátölthetünk. A 7,2 V-os akkuk körülbelül 1 óra használathoz elegendő energiát tárolnak. Ez sem elegendő a teljes kapacitás megtöltéséhez. de a dobozban egy autós töltőt is kapunk, így ha autóval közlekedünk, feltölthetjük a DigiBin akkujait.

A Super DigiBin-hez kiegészítés képpen külső, nagy kapacitású akku és 4 az 1-ben CF-adapter is vásárolható. Ezek közül valamelyiket e cikk megjelenésének idején az eszközhöz ajándékba adnak.