Kipróbáltuk: Két mobil háttértár teszt

0

MindStor

A Minds@Work egyik terméke a MindStor. Ennek egy korábbi változatát már bemutattuk. Most a legújabb modellt próbáltuk ki, amit 10, 20 és 30 GB kapacitással gyártanak. Hazánkban 20 és 30 GB-os változat kapható.


A készülék szép kialakítású, a viszonylag nagy méretű, háttérvilágításos mátrix LCD megjelenítő mellett három gombot találunk, melyekkel a menüben való mozgás és aktiválás valósítható meg. A MindStor elején található a bekapcsoló gomb, az USB- és FireWire-csatlakozó, valamint az adapter aljzata (ezen kívül egy diagnosztikai port is itt található, de ennek használat során nincs jelentősége).

A MindStort PC kártyanyílással szerelték fel, így közvetlenül egyik elterjedt memóriakártya olvasására sem képes. Egy megfelelő, viszonylag olcsón beszerezhető szabvány adapterrel (amit egyébként a notebook tulajdonosoknak is be kell szerezniük) azonban szinte bármilyen memóriakártya tartalma elérhetővé válik. A géphez jár egy CompactFlash adapter, amely sajnos csak Type I kártyák fogadására alkalmas, így pl. MicroDrive olvasásra nem.

A 20 GB-os MindStor háttértárának teljes kapacitása 19.051 MB. Bekapcsolás után 5 mp-cel már el is kezdhetjük a kártyánk áttöltését. Automatikus áttöltés esetén a gép egy új könyvtárat hoz létre MS kezdetű névvel, s ebbe helyezi el a kártyán lévő összes könyvtárat és fájlt. Kézi letöltés esetén mi adhatjuk meg, hogy mit szeretnénk átmásolni, így lehetséges, hogy a kártyáról csak egy könyvtárat másoljunk át. A letöltés elindulása után a hátralévő időt másodpercben számolja vissza a gép, sajnos elég pontatlanul. Sok esetben ér véget a másolás a visszaszámlálás befejezése előtt, de lassabb kártyáknál olyan is előfordulhat, hogy a letöltés sokkal tovább tart, mint azt a gép előre jelezte. Így tehát a visszaszámlálásnak nem mindig hihetünk.A felmásolt könyvtárak és fájlok között kedvünkre váltogathatunk, megnézhetjük a könyvtárak méretét, sőt a fájlokba is belenézhetünk, igaz csak karakteres formában. Egy-egy fájl vagy könyvtár külön törlése is megoldható. A fájlokat, vagy könyvtárakat akár egyenként is visszatölthetjük kártyára.

A gép menüje jól átlátható, kezelése egyszerű és egyértelmű. A háttértár tartalmának számítógépre való átmásolása történhet USB 1.1, vagy FireWire kábelen. Mivel az eszköz nem Mass Storage kompatibilis, így külön meghajtóprogram telepítésére van szükség, melyet a mellékelt CD-n találunk. A számítógépre való áttöltés USB-n a vártnál lassabban történt, FireWire esetén viszont nagy sebesség érhető el.

A MindStor NiMH akkumulátorokat használ, ebből is a kis AAA méretűeket, különleges csomagba kötve. Így sajnos nagy kapacitásra nem számíthatunk, körülbelül 1-1,5 óra működés várható el egy feltöltéssel, ami nem elegendő a teljes kapacitás megtöltéséhez.

A MindStor-hoz kiegészítés képpen különböző adapterek, pótakku és tok is vásárolható vásárolható. Ez utóbbit mindenképpen javasoljuk, lévén egy érzékeny műszerről van szó.