Kipróbáltuk: Leica S2 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Leica S2 passzív, fázis-eltérésen alapuló autofókusz rendszere, mindössze egyetlen középpontos keresztszenzort használ. Ennek helyét a keresőben is megjeleníti a gép, de a szokásos vörös felvillanást elfelejthetjük. Az AF beállítását hangjelzéssel és a kereső státuszsorának jobb oldalán megjelenő pöttyel jelzi a gép. A fókuszmeghajtást az objektívbe épített motor végzi, a Summarit-S alapoptika esetén közepesen hangos visítással.

Az automata élességállítás egyszeri (AFs), vagyis élesség prioritásos, és folyamatos (AFc), azaz zárkioldás prioritásos módokban használható. Mindkettő az exponáló gombot félig lenyomva aktiválható. Egyszeri módban a gép nem kezdi meg addig az expozíciót, amíg a rendszer nem talál élességet. Ez gyengébb fényviszonyok között sajnos előfordulhat, hiszen a gépen nincs AF-segédfény. Van viszont az autofókusz beállításokat rögzítő gomb a kereső betekintőnyílása mellett. A gomb nyomva tartása idejéig a fókusz és/vagy fénymérési beállítások is érvényben maradnak (AF/AE-L). Működését a menüben állíthatjuk.

A fókuszmódok között megtalálható a kézi élességállítás (MF) is, melyet csak itt kapcsolhatunk be, hiszen az objektíven nincs AF/MF kapcsoló. Az élességállítás ilyenkor az optika finoman járó fókuszgyűrűjével történhet, mely akár automatikus élességállításnál is használható. A fókusz ellenőrzésére a keresőképen kívül az alsó státuszsorban megjelenő nyilakat is használhatjuk. Az expo gombot félig lenyomva egy kis nyíl tájékoztat, hogy milyen irányba kell fordítanunk a gyűrűt, az AF-nál felvillanó lámpa pedig a helyes élességet jelzi.

Az AF/AE-L gomb kézi élességállítás során is működik. Alap funkciója mellett azt is beállíthatjuk, hogy aktiválja az egyszeri vagy folyamatos AF-t.

A TTL fénymérés háromféle üzemmódra állítható:

  • Többmezős: a teljes képmező 5 mérési területén.
  • Középre-súlyozott: a teljes képmezőn, de hatványozottabban számít a középső területen mért érték.
  • Szpot: csak a képközép 3,5%-os részén mér.

A gép által mért értékek az expozíció korrekcióval bírálhatók felül +/-3 Fé tartományban, 1/2 Fé lépésközökkel. P módban programeltolással is megváltoztathatók az expo adatok.

Sorozat

Mivel egy középformátumú készülékről beszélünk, több mint 37 megapixellel, riportergépeket megszégyenítő sorozat teljesítményt megközelítőleg sem várhatunk. Az S2 így is picit az átlag felett teljesít 1,5 kép/mp-es sorozat frissítési sebességével. A készíthető képek száma már szerényebb, az 1GB-os puffer memóriában 8 db felvétel fér el, majd jelentősen lassul a sebesség. Ez persze csak a RAW (DNG) képekre igaz, JPEG-ben addig fotózhatunk amíg a kártyánk kapacitásából futja, ráadásul végig maximális sebességgel.

Sorozat sebességek
sebesség
(gyári érték)
készíthetõ képek száma
normál sorozat 1,5 kép/mp RAW (DNG): ~8 db (lassabban folytaódik a sorozat)
JPEG: kártya kapacitása

Külön menüpont alatt automatikus expozíció sorozat is állítható. Választhatunk, hogy 3, vagy 5 képet szeretnénk, illetve megszabható a lépésköz is (1/2, 1, 2, vagy 3 Fé).*

A Drive mód alatt állítható be az önkioldó, mely 2 vagy 12 mp késleltetésű lehet. Szükség esetén tükörfelcsapással is kombinálhatjuk mindkettőt. Ilyenkor 2 mp-es késleltetésnél azonnal felcsapódik a tükör és 2 mp után indul az expozíció, a hosszabb várakozási idő esetén pedig 10 mp után következik a tükörfelcsapás.

* A 2011. július 29-én kiadott v1.0.1.8 firmware-nek köszönhetően az expozíció sorozat a kioldó gomb folyamatos nyomva tartásával is lefut. Korábban csak egyenként exponálva készíthettük el.

Videó, mozgóképrögzítés

A Leica S2 sem élőkép, sem videó funkcióval nem rendelkezik.