Kipróbáltuk: Lexmark P450 teszt

0

Bevezető

A tesztmezőnyünk „legérdekesebb nyomtató” címét a Lexmark P450-es nyerte, szinte vitathatatlanul. Bár különleges papírtovábbítási rendszerével a Canon Selphy ES-1 is jó eséllyel pályázott a megtisztelő jelzőre, a nyertes mégiscsak a Lexmark P450-es lett.

Ennek két oka van: egyrészt azért, mert ez a modell nem alkalmas számítógépről való nyomtatásra, másrészt azért, mert beépített CD-íróval rendelkezik. Furcsa párosítás, de található benne logika.
Szolgáltatásai alapján a készülék elsősorban azoknak készült, akik nem rendelkeznek számítógéppel, de szeretnének digitális fényképezőgépükkel készült fotóikból papírképet, és a digitális képek archiválása is fontos számukra. A korábban bemutatott fényképnyomtatók mindegyike alkalmas közvetlen nyomtatásra, de a fájlok megőrzését nem mindegyik modell támogatja. A Lexmark P450-essel a mostani mezőnyünkben egyedül a HP Photosmart A717 veheti fel a versenyt, mely egyrészt beépített 4 GB-os memóriával, másrészt innen USB-s eszközre mentés lehetőségével is rendelkezik.
A képek mentésére a Lexmark P450 CD-írót és írható vagy újraírható CD-t használ, de a képek külső USB-s memóriára/lemezre is menthetők. Bár nem friss termékről van szó, hiszen 2005 szeptemberében jelentették be, mégis úgy érzem, hogy már akkor is kellően elterjedtek voltak a DVD-k ahhoz, hogy egy ilyen eszközbe ne CD írót építsenek. Manapság a nagy felbontású digitális fényképezőgépek korában a CD által kínált 700 MB-os kapacitás kevés, elkél a DVD-k 4,7 GB-ja is. Sokat fényképező felhasználók 1-2 év alatt megfulladnak a rengeteg CD-ben, miközben azok tartalma néhány DVD-n eltárolható lenne.

Mindenesetre az ötlet remek, csak a megoldás maradt kicsit elavult.

A kártyaolvasóban minden ma elterjedt memóriakártya használható, így SD/MMC, SmartMedia, CompactFlash, MemoryStick Pro és xD kártyákat is. SDHC kompatibilitásról természetesen szó sincs, hiszen a nyomtató még 2005-ös bejelentésű, míg az SDHC-k 2006-ban debütáltak.

A hordozhatóság a Lexmark P450-esnél nem volt cél, ezt a készülék mérete sem tenné lehetővé, de akkumulátor sem vásárolható hozzá.

A nyomtatóval 10×15 cm-es fényképeket nyomtathatunk, számítógép kivételével szinte mindenféle eszközről: fényképezőgépről (PictBridge), memóriakártyáról, CD-ről, vagy vezetékek nélkül infravörös kapcsolaton, illetve opcionális vevővel BlueTooth-on keresztül. A P450 nem válogatós a BlueTooth adapterekben, a gyártó által a következő változatokkal garantált a működés: Ambicom BT200C-USB, Asante BU-2040_J, Belkin F8T001 vagy F8T003 vagy F8T009, CNET CBD-021, Cvagyega CG-BTUSB01, D-Link DBT-120, Goldfly International ES-388, Hawking H-BT1OU, IOGear GBU301 vagy GBU201 vagy GBU311, Kensington 33085 vagy 33086, Linksys USBBT100, Smart Modular Tech. 90137, Trendnet TBW-102UB, Trendware 101UB, Zonet ZUB 6110C

A hő-alapú (thermo transfer) tintasugaras fej együtt tartalmazza a tintatartályt is, melyben a 3 alapszín található: cián, bíbor, sárga. A fej felbontása 1200 dpi, míg a nyomtatómű 4800 dpi pontossággal képes pozícionálni. Az elérhető legnagyobb felbontás tehát 4800×1200 dpi.
A nyomtatási sebességre a gyártó nem adott meg adatot, így az csak a mérésünkből derül majd ki.

Külső, design

Mint említettem, nem kis méretű nyomtatóról van szó. Amikor megláttam a dobozt, azt hittem, hogy ez a modell már az A4-es tesztre érkezett. Jobban szemügyre véve azonban beigazolódott: nem, ez bizony egy fényképnyomtató.

Méretei megközelítik a kisebb multifunkciós A4-es készülékét, aminek egyik legfontosabb okozója a vízszintesen középre beépített CD-író. Méretes hátsó, terjedelmes szélesség és nem elhanyagolható magasság. Cirka háromszor nagyobb térfogatú, mint az átlagos fényképnyomtatók.

A nyomtató anyagválasztása nem a legjobb, de megfelel az árkategóriájában elvárható minőségnek. Olcsó műanyag érzés, gumi gombok, kicsit recsegős illesztések. A választott színek viszont jól passzolnak egymáshoz és a formavilág is tetszik: szépen lekerekített ívek jellemzik.

Hátul egyetlen csatlakozót találunk, méghozzá a TV kimenetet, hiszen a P450 is képes diavetítésre.
A csatlakozó aljzatok többsége a nyomtató elején található: PictBridge vagy USB-s memória csatlakozója, kártyaolvasó, valamint infravörös vevő és a bekapcsoló gomb.
Ahogy említetem, a CD-író szintén az előlapról érhető el.

A nyomtató tetejére került a 2,4″-os, felhajtható LCD, amit végre lecsukott állapotában „pofával” lefelé helyeztek el. Ezzel a kijelző védetté válik az ütődésektől és karcolásoktól is. A kijelző hasznos képmérete 59 mm. A megjelenített kép bár nem túl nagy felbontású, a színei mindenesetre szépek.
Bekapcsolás után kör formába rendezett, ikon alapú grafikus menü jelenik meg, de a beállításoknál szöveges menüvel dolgozhatunk (magyar nyelv nem választható). A nyomtatandó fotók szintén ezen a képernyőn jeleníthetők meg.

A papírt a hátsó, függőleges tartóba kell helyeznünk, ahol maximum 25 lap fér el. A kész nyomatok az előlapon lévő ajtó lehajtásából létrehozott tálcára kerülnek.

A kezelőszerveket első ránézésre nem is találjuk a nyomtatón. Azt is hihetnénk, hogy azok lemaradtak. Persze miután üzembe helyeztük a P450-et, fény derül a csalafintaságra: a Lexmarkos fiúk a kezeléshez szükséges gombokat a felhajtható LCD alá rejtették. Praktikus.
Mi az egyszerű kezelhetőség egyik alapeleme? A minimális gombszám. Ha túl sok a gomb, könnyen elveszhet az ember közöttük. Erre a készülékre nem is került sok, a bekapcsoló gombbal együtt összesen hetet nyomogathatunk.
Az LCD alatt a következő gombok bújnak meg:

 • balra
 • kiválasztás
 • jobbra
 • vissza
 • effektek
 • start

Üzembe helyezés, kezelés

Mivel számítógéppel nem köthető össze a nyomtató, így üzembe helyezése elég egyszerű. A dobozból kiemelve rögzítő szalagokat kell eltávolítanunk, majd beilleszteni a 33-as jelű tintapatront (mi a nagyobb kapacitású 35-öst kaptuk), összekötni a hálózati adapterrel és az elektromos hálózattal és mehet is a móka. Legalábbis ha kivártuk a bekapcsoláshoz szükséges 1,5 percet, majd elvégeztük a tintasugarasoknál szükséges papírigazítást, amely ez esetben automatikus.

Először azt gondoltam, hogy ezt a várakoztatást csak az első alkalommal kell elviselni. A tesztelés alatt azonban többször is bekapcsoltam, s minden esetben ez a kínos másfél perces várakoztatás következett a gomb megnyomása után. Hogy ilyenkor mit csinál a nyomtató, az nem derült ki, mert teljes nyugalomban és csendben van, csak az LCD-n látszik a kis csík folyamatos előrehaladása.

A felhasználó várakoztatása itt még nem ér véget. Nyomtatás előtt ugyanis elég sokáig tart, míg egy képet beolvas és belekezd a nyomtatásba. De erről később.

A nyomtatás elindulását hangos papírbehúzás jelzi. Pedig a tintasugarasokra azt mondjuk, csendesek. De olyan igyekezettel kezdi behúzni a papírt a P450, mintha egy John Deere lakozna a nyomtatón belül, annak erejével és motorhangjával.
A fénykép elkészülése közben az LCD-n nyomon követhető a folyamat állapota, sőt, a P450 a hátralévő időt is kijelzi. Bár inkább ne tenné. Ugyanis elég ijesztő látvány, amikor az első néhány cm kinyomtatása után meglátjuk, hogy 6 perc 35 mp van hátra. Fél perccel később persze mer csak 3 perc a hátralévő idő, újabb fél perc múlva már alig egy perc.

A menü felépítése vegyes: az alap menü grafikus, körben elforduló stílusú, de a beállítás menü pontjai már szövegesek. A választható elemek a következők:

 • minden kép / indexkép nyomtatása

 • mentés/másolás CD-re
 • megnéz és nyomtat
 • diavetítés (LCD-n vagy TV-n)
 • beállítás

  • papír méret (10×15, 4,6″, 13×18, L, Hagaki)
  • papír típus (Lexmark Premium Photo, Lexmark Photo, CardStock, Glossy)
  • nyomtatási minőség (gyors, normál, fotó)
  • automatikus képjavítás (ki/be)
  • vörösszem csökkentés (ki/be)
  • színeffekt (ki, fekete-fehér, szépia, antik barna, antik szürke)
  • automatikus kikapcsolás (10, 20, 30 perc)
  • alapértékek visszaállítása
  • Bluetooth mód
  • videó mód (PAL/NTSC)
  • tinta szint ellenőrzése
  • fej tisztítás
  • fej igazítás
  • teszoldal nyomtatása
  • nyelv (magyar nincs)

A nyomtatás előtt a képek kis mértékben szerkeszthetők a következők szerint:

 • képforgatás
 • darabszám
 • képkivágás
 • vörösszem csökkentés
 • képjavítás
 • színeffektek
 • nyomtatási minőség

A vörösszem korrekciót ennél a nyomtatónál is kipróbáltam (ugyanaz a tesztkép, mint a Canon Selphy CP730-nál), az eredmény azonban meglepő volt: semmiféle hatást nem tapasztaltam. Mind a korrekció nélküli, mind pedig a vörösszem javítás kérésével nyomtatott fotó ugyanolyan lett.

A nyomtatás előtti utolsó lépésben a szerkesztés gomb megnyomásával még néhány beállítás végezhető el :

 • dátum (ki/be)
 • fájlnév (ki/be)
 • keret (szegélynélküli, kerettel)
 • vörösszem korrekció (ki/be)
 • automatikus képoptimalizálás (ki/be)
 • saját színbeállítás (ki, élénk, semleges, szépia, fekete-fehér, diapozitív, világos bőr, sötétebb bőr, élénk kék, élénk zöld, élénk vörös)

Sebesség, minőség, tesztek

Kezdjük elsőként a CD-írással. Hiszen ezt is kipróbáltam, de sajnos nem sok sikerrel. Az egyetlen írható Verbatim 52x-es CD-nket feláldoztuk az ügy érdekében, de a tapasztaltak nem töltöttek el örömmel.

Három problémám volt a CD-re archiválás során:
1. Ha túl sok képet jelölünk ki, melyek nem férnének fel egy lemezre, a nyomtató jelzi, hogy ez nem fog menni, válasszunk kevesebbet. Ez idáig rendben van. Az viszont már kevésbé, hogy 200 MB-nyi képet kiválasztva ugyanezt a szöveget kaptam a vadonat új, teljesen üres CD-re.

2. Kevesebb képet kiválasztva elindult ugyan a CD-írás, de 4 perc 50 mp után a P450 kiírta: 0 kép átmásolva. Számítógépen ellenőrizve 3 kép volt a lemezen, rövid fájlnevekkel. S bár támogatja a multi-session írási módot, a második próba sem járt sikerrel, ismét sok idő telt el, s megint csak néhány fájl került a lemezre.

3. A CD-írás során a felírt képeket átméretezte a nyomtató, a 6 Mpixeles képekből 2 Mpixelesek lettek, ezzel szemben a fájlméretük óriási (7-9 MB), de a tömörítés viszont pocsék. Erre egyetlen logikus magyarázat van: az 1800×1200 pixelre leméretezett képek mögött valamilyen digitális szemét is található, ezért olyan nagy a mérete. Ezt támasztja alá az is, hogy az utoljára hibásan felírt, így lemásolhatatlan fájl lényegében ugyanúgy megnyitható a képmegjelenítőkben, mint a hibátlan fájlok. Az 1800×1200 pixeles képek egyébként kb. 1 MB méretűek lennének.

eredeti kép kivágása
(klikk a teljes képhez)

CD-re került kép kivágása
(klikk a teljes képhez)

Ami esetleg további kellemetlenséget okozhat, hogy a P450 csak a jpeg képeket hajlandó átmásolni, RAW, TIF – vagy ami fontosabb az – AVI kiterjesztésekkel nem foglalkozik.

Visszatérve a nyomtatásra. A képek elkészülése után nagyjából 2 percig nem érdemes hozzájuk nyúlni, mert igen lassan száradnak és csak elkenjük a festéket. Vízállóságról ez esetben egyáltalán nem beszélhetünk, egy csepp víztől is igen könnyen szétfolyik a festék.
A kész képeket nehéz véleményezni. Nem azért, mert annyira rondák volnának, mert ez nem igaz. Az tény, hogy teljesen más, mint a megszokott. Kissé szemcsésebb, mint a HP-k nyomata, de színezetében és árnyalataiban eltér azoktól.
Mivel nem tudtuk, hogy pontosan milyen papírt is kaptunk a nyomtatóhoz, kipróbáltuk kétféle papírmegadással is (a nyomtató menüjében választható az alkalmazott papír típusa, lásd menü), egyik esetben kissé bíbor színbe, másik esetben kissé zöldes színbe hajló elszíneződést tapasztaltunk. Érdekes azonban, hogy a sötét területek mennyivel jobban látszanak, mint a HP-nál. Olyan érzésem van, mintha a gammát is jelentősen állítaná a nyomtató.
Ami viszont tetszett: a pirosak szép szolídak, nem túltelített, mint a többi nyomtatónál.

Összességében nem állítom azt, hogy nem szépek a P450 nyomatai, de azt sem mondom, hogy maradéktalanul tetszettek. Ha tájképeket nyomtatnék, biztos elégedettebb lennék, de szobabelsőnél furcsa a gamma felhúzása.

Ezen kívül a szemcsézettség erőteljesebb, így a részletgazdagság is kisebb, mint pl. a HP nyomtatóknál.

képkivágás 1200 dpi-s szkenről

teljes kép

Ez volt az egyetlen olyan fényképnyomtató, amelynél nem voltam megelégedve a kártyaolvasó (és képfeldolgozás) sebességével. A normál méretű, 6 Mpixeles fotók beolvasása 1 perc 10 mp alatt történt meg. A nyomtatás csak ez után kezdődött. Komolyabb volt a kihívás a nagy méretű, négy részre bontott szokásos tesztképünkkel, amely 16 Mpixeles és közel 15 MB-os. Első nekifutásra 5 perc után feladtam a várakozást, mert azt hittem lefagyott a nyomtató. Kikapcs, bekapcs. 1,5 perc várakozás, újra beolvasás próba, majd ismét várni. Végül 12 perc után meghallottam az ismerős traktorhangot, ahogy a papírt behúzza a printer. Ugyanez más memóriakártyával is így történt (Panasonic 512 MB SD és Lexar 2 GB 80x WA CF kártyákkal próbálkoztam).
Elég rémisztő volt ez az iram.

Maga a nyomtatás sem túl gyors egyébként, 2 perc 40 mp alatt végez egy 10×15 cm-es képpel, de ez előtt még meg kell várnunk, míg a képet beolvassa és feldolgozza, ami 5-6 Mpixeles fotóknál minimum 1 percig tart. A mezőnyben ez volt tehát a leglassabb készülék.

A nyomtatási sebességet itt is úgy mértük, hogy stoppert akkor indítottuk el, amikor a printer a nyomtatás első mozdulatát végezte (megkezdődött a lapbehúzás) és akkor állítottuk le, amikor az oldal legvége is leesett a tálcára. Viszont figyelembe kell venni, hogy a képek beolvasása miatt a teljes művelet tovább tart.

Kiegészítők

A nyomtató dobozában a következőket találjuk:

 • Lexmark P450 nyomtató
 • 33-as típusú cartridge (fej+tintatartály)
 • hálózati adapter és kábel
 • kezelési útmutató

A nyomtatóhoz vásárolhatunk #35-ös jelű cartridge-et is, mellyel 2,5× többet nyomtathatunk, mint a #33-assal, vagyis mintegy 270 fotót. Fotópapírból 20, 60 vagy 100 darabos kiszerelésűt vehetünk.

Az egyes kiegészítők jelenlegi árai
Lexmark #33 tintapatron 6.500 Ft
Lexmark #35 tintapatron ~8.600 Ft
Lexmark Premium Photo fotópapír, 10×15 cm, 20 db 900 Ft

Sajnos itt is azt tapasztaltam, mint a Selphy ES-1-nél: nagyon sokat kell keresgélni, hogy megfelelő kellékanyagot találjak. Bár az ES-1-nél ezt az újdonság mivolta magyarázhatja, a P450 már nem mai darab. Fél óra internetes keresgélés után is csak a fenti táblázatban lévő árakat találtam meg, abból is a körülbelüli ár angol oldalról származik a magyar árréseknek megfelelően átszámolva.

Ezek alapján a 10×15 cm-es fényképek elkészítésének anyagára #35 cartridge-dzsel és 14 db 20-as fotópapír készlettel ~70 Ft/db.

Értékelés

A Lexmark P450-es kialakításából adódóan elsősorban azoknak lehet jó választás, akik nem akarnak számítógépről nyomtatni. Bár a CD-re írás nálunk nem igazán vált be, az USB-s eszközre mentés lehetősége jó megoldás azoknak, akik a képeik archiválásáról is szeretnének valamilyen módon gondoskodni. A nyomtatott képek családi felhasználásra megfelelő minőségűek, és a nyomtatás ára sem túl magas.

A Lexmark P450 ára bruttó 43e Ft.

Pro és kontra
előnyök hátrányok
 • Beépített CD-író
 • Egyszerű kezelés
 • Szín-effektek, képkivágás lehetősége
 • is

 • Opcionális Bluetooth vevő
 • Átlag feletti szemcseméret
 • Szükségesnél erősebb zöldes színezet
 • Lassú bekapcsolás
 • Lassú képbeolvasás/feldolgozás
 • Lassú nyomtatás
 • Hosszú száradási idő
 • Képességekhez mérten magas ár