Kipróbáltuk: Nikon 1 J4 teszt

0

Különlegességek

Wi-Fi

A szériában a J4 az első, amely vezeték nélküli LAN kapcsolattal is rendelkezik. Segítségével állóképeink néhány pillanat alatt megoszthatók valamely mobil eszközünkkel (okostelefon, tablet), de lehetőségünk lesz a fényképezőgép távvezérlésére is.

Ehhez mindössze a Nikon Wireless Mobile Utility nevű szoftvert kell telepítenünk mobilunkra, mely ingyenesen letölthető Android és iOS operációs rendszerekre. A szoftverrel viszonylag egyszerű a csatlakozás, nekem automatikusan, jelszó begépelése nélkül is sikerült a J4 Wi-Fi menüjében lévő csatlakozás parancs elindításával. A kapcsolat stabil, tesztünk során egyszer sem szakadt meg.

A Nikon szoftvere kissé fapados, de a fent vázolt szolgáltatások lényegét azért hozza. A főmenüben választhatunk, hogy a képek áttöltését, vagy újak létrehozását szeretnénk. Áttöltésnél kijelölhetjük, hogy a fényképezőgépen, vagy a mobilon tárolt fotókat osztjuk-e meg. Az új képek létrehozása (Take pictures) egy távvezérlő alkalmazást nyit meg, melyben a gép beállításai nem vezérelhetők, kivéve az önkioldót. Egy kissé szaggató, de még megfelelő frissítésű élőképet és egy exponáló gombot kapunk a mobil képernyőjén. A frissen elkészült fotókat pedig az élőkép alatt sorakoztatja fel a szoftver. Opciós menüjében csak a fotók azonnali áttöltését, illetve az élőkép kikapcsolását érhetjük el.

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Az automatikus panoráma készítést egyszerű panorámának hívja a gép, és nem is téved. A kreatív menüből kiválasztott módban csupán egyetlen beállítás érhető el: normál (180 fokos), vagy széles (360 fokos) panorámát szeretnénk-e?

Ezután már csak az exponáló gombot kell nyomnunk és a szokott módon oldalra mozogni a géppel. A felvétel teljesen hangtalan, hosszát egy animált sáv jelzi az élőképen. A pásztázás iránya a négy közül bármelyik (fel-le-jobb-bal) lehet, a készülék automatikusan érzékeli, és a felvétel befejeztével szintén önállóan rakja össze a végső panorámaképet.

A kész kép mérete attól függ, hogy portré vagy tájkép állásban tartottuk a gépet. Utóbbi esetben 1536 x 9600, míg vízszintes panorámázásnál 9600 x 920 pixeles összefűzött képet kapunk.

Eredeti kép: shift+kattintás!

180 fokos panoráma

Automatikus torzításvezérlés

A Nikon 1 J4 JPEG és RAW képeit összevetve észrevehetjük, hogy a gép automatikus optikai korrekciókat végez. A JPEG fotókon kisebb (vagy inkább semennyi) a kromatikus aberráció és a képsarki sötétedés, míg a RAW képeken ezek csak akkor tűnnek el, ha külön szűrjük őket a konvertálás előtt. A fenti két hibakorrekció teljesen automatikus, kikapcsolásuk nem lehetséges.

torzításvezérlés kikapcsolva

torzításvezérlés bekapcsolva

Nem úgy a geometriai torzításé, melyet szintén képes javítani a készülék, a csatlakoztatott objektív torzításadatainak figyelembevételével. Ezt a menüben tetszés szerint ki- és bekapcsolhatjuk, de más módon nem befolyásolható.

Legjobb pillanat mód

A Nikon kompaktokban évek óta megszokott Best Shot Selector (BSS) mód továbbfejlesztése. A BSS lényege az volt, hogy a gép egy gombnyomással gyors sorozatot készít a témáról, majd automatikusan menti a legjobb minőségűnek tűnő (általában a legélesebb) fotót. A Legjobb pillanat mód most háromféle beállítást kínál:

A kívánt kép utólagos kiválasztása

Aktív kijelölés: ebben az üzemmódban egyetlen expozícióval 20 képes sorozat készül, melynek végeztével végiglapozhatjuk az össze képet és kiválaszthatjuk a legjobban sikerültek. Gyorsan mozgó témánál ideális, ahol nem minden mozgásfázis jól komponált.

Azt is meghatározhatjuk, hogy az expo gomb lenyomása előtti 20 képet, vagy lenyomás előtti 10 és utána felvett 10 képet rögzítse, ezáltal olyan hirtelen mozdulatsort is jó eséllyel örökíthetünk meg, melyre lassabban reagáltunk. Beállítható továbbá, hogy a 20 képet 1 vagy 0,3 mp alatt készítse el a gép, illetve csak egy kiválasztottat vagy az összes képet mentse.

Lassú nézet: szintén a gyors akciók fotósainak kedvező üzemmód, melynél az exponáló gomb félig lenyomásakor lelassítja az élőképet a készülék. Gyakorlatilag a lenyomás előtti néhány másodpercet mutatja a képernyőn lassítva, így a fotós könnyebben felismerheti a kellő pillanatot és megnyomva a gombot rögzítheti azt egy fotón.

Intelligens képválasztó: a korábbi BSS módhoz legjobban hasonlító beállítás, melynél az expo gomb lenyomásával egy sorozatot készíthetünk egy gyors mozdulatsorról, a gép pedig ezután önállóan választja ki belőle a legjobbakat. Menüjében beállíthatjuk, hogy 1 vagy 5 képet jelöljön ki.

Lejátszáskor a fotósnak is lehetősége van kijelölni az általa legjobbnak ítélt fényképeket.

Mozgó pillanatkép

A mozgókép felvétel bármely üzemmódban indítható a felső főtárcsa alatti kis videó gombbal. Az exponáló gombnak ilyenkor csak az AF indítás a feladata.

Hangulatos mozgóképpel kombinálhatjuk állóképünket ezzel a beállítással. Az elődben is volt hasonló üzemmód, itt azonban sokrétűbbek a beállításai. Menüjében kiválaszthatjuk, hogy a videó mikor készüljön el az expo gomb lenyomásához képest. Ezúttal is folyamatosan, már a gombnyomást megelőzően rögzíti a gép az eseményeket, így megszabhatjuk, hogy az állókép készítés előtti 1,6 mp videóanyagát, vagy a gombnyomás előtti és utáni mozgókép szeleteket rögzítse.

Mozgó pillanatkép, MOV, 10 mp, 15MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A fényképezőgép ezután egy lassított, 4 mp-es videót készít NMS (Nikon Motion Snapshot), vagy MOV formátumban, és FullHD felbontásban. Alá a gépben tárolt zenét, vagy az eredeti hangját keveri, a végén pedig egy lágy áttűnéssel megjeleníti az állóképet.