Kipróbáltuk: Nikon 1 J4 teszt

0

Kezelőszervek

A kezelőszervek helyén, kinézetén és funkcióján szinte semmit nem változtatott a gyártó. Elsőre talán csak a színesről fém festésűre változott módválasztó tárcsát említhetjük, de a beállítható üzemmódok és a méret itt sem módosult.

Fent

(1) Üzemmód tárcsa, öt választható móddal:
Mozgó pillanatkép mód: a gép a fotó készítése előtti néhány másodpercet rögzíti videóként, majd az állóképet ennek zenei aláfestésű változatába szúrja be, a mozgókép elé vagy mögé.
Legjobb pillanat rögzítése: a fényképezőgép háromféle, különleges fényképezési módot kínál, melyekkel általában több képből (akár az expo gomb lenyomása előtti időben készültekből) választhatjuk ki a legjobban sikerülteket.
Automata mód (fotózás): a készülék teljesen automatikusan választja meg a beállításokat, vagy a témának legmegfelelőbb üzemmódot. Az OK gombbal előhívható gyorsmenüből mégis van némi közvetett beleszólásunk az expozíciós értékekbe, ugyanis az itt található “Háttér lágyítása” és “Expozícióvezérlés” módokkal befolyásolható a rekeszérték és a záridő, a “Fényerővezérléssel” pedig expo kompenzáció érhető el. A beállítások nem érték alapján, csak egy hozzávetőleges csúszkán történnek. Ugyanitt Aktív D-Lighting is beállítható, szintén csúszkás megoldással.
Kreatív mód: a haladó fényképezési üzemmódok gyűjtőhelye, vagyis programautomatikát(P), rekesz előválasztást (A), záridő előválasztást (S), vagy teljes manuális módot (M) állíthatunk.
Haladó videó: videofelvétel bármely más üzemmódban is indítható, itt azonban többféle videó beállítást, köztük az expozíciós értékek szabályozásának lehetőségét is megkapjuk.
(2) Bekapcsoló gomb
(3) Exponáló gomb: az állóképek elkészítésére és az autofókusz/fénymérés aktiválására (félig nyomott állapotban)
(4) Videofelvétel gomb: mozgókép felvétel indítására és leállítására bármely üzemmódban

Oldalt és elöl

(1) Objektív kioldó gombja objektív cseréhez, mely kizárólag az optika levételére szolgál. A gombot nyomva tartva és az objektívet kissé balra fordítva leoldhatjuk a vázról.
(2) Vaku felpattintó gombja (csak a gép bekapcsolása után működik)

Hátul

(1) Lejátszás gomb: a képek és videók visszanézése kezdeményezhető. Felvétel módba ezzel, vagy az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(2) Menü gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése a feladata.
(3) Vezérlőtárcsa és 4 irányú vezérlőgomb: a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban a négy irányhoz négy fontos beállítást rendeltek:

 • fel: F gomb: általában a legfontosabb beállítások gyorsmenüjét hívja be, de minden üzemmódban már a feladata, mégpedig az alábbiak:
  – Mozgó pillanatkép mód: üzemmódok (P, A, S, M, intellkigens témamód) és a videofelvételi mód, valamint a formátum és zenei aláfestés kiválasztása.
  – Intelligens képválasztó: a fenti üzemmódok, vagy a háromféle Legjobb pillanat mód egyikének kiválasztása
  – Automatikus mód: nincs funkciója
  – Kreatív (C) mód: P, S, A, M vagy intelligens témamód választás
  – Videofelvétel mód: a fenti üzemmódok, a Picture Control effektusok, fehéregyensúly, videó felbontás, valamint ötféle egyéni videó mód kiválasztása.
 • le: vaku módok.
 • jobbra: expozíció kompenzáció, vagy váltás az expozíciós beállítások (rekesz, záridő) között.
 • balra: önkioldó és sorozatfelvételi módok.

Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal, illetve a vezérlőtárcsával válthatunk a képek között. Kézi élességállításkor a vezérlőtárcsával állíthatjuk be a kívánt fókuszt.
(4) OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, kézi fókusz módban az élességállítás indítására, a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.
(5) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük segítségével. A törlés a második gombnyomásra megtörténik.