Kipróbáltuk: Nikon 1 J4 teszt

0

Élességállítás, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon 1 széria – azóta más gyártók által is előszeretettel alkalmazott – újdonsága volt a hibrid (kontraszt/fázis-érzékelés alapú) autofókusz rendszer. A gyártó a J4 esetében sem akart változtatni ezen az ötletes módszeren, sőt továbbfejlesztette. Az elődhöz képest több AF mezőt kapunk, egészen pontosan 171-et (a korábbi 135 helyett), melyből a középső 105 fázis-érzékelésű autofókuszt használ.

A 171 pont a korábbinál vízszintesen sűrűbb, 19 x 9-es elrendezésben teríti be a képmező kb. 80%-át. A teljes fókuszterület sarkai sötétszürke, a középső fázis-alapú terület sarkai fehér színnel jelöltek az élőképen.

A rendszer automatikusan választ a két módszer között. A lassabb, általában a hagyományos kompaktoknál használt kontraszt alapú fókuszt többnyire gyengébb fényben, míg a DSLR-eknél előszeretettel alkalmazott fázis-alapút gyors mozgású témáknál választja a rendszer. Kellően jó megvilágításnál és mozgó objektumoknál valóban villámgyors az élességállítás. Vetekszik egy jobb tükrös gép sebességével. Gyenge fényben jóval komótosabb beállításra számíthatunk.

Sötétben a gép elején lévő zöld színű LED fény is aktiválható, mely élességállítás előtt felvillanva segíti a rendszer munkáját. Hatótávolsága kb. 2-3 méter.

A Nikonnak sikerült javítania a sebességen is, így sorozattal kombinálva a korábbi 10 kép/mp helyett 20 kép/mp-es módban is működik a folyamatos AF (AF-C) állítás. Ennél gyorsabb sorozatnál az első képnél rögzíti (AF-S) a fókuszt a fényképezőgép. A menüben a kettő között automatikusan választó AF-A mód is beállítható.

AF-pont kijelölése

AF-pont érintéses kijelölése

Mezők szerint háromféle autofókusz mód között válthatunk:

  • Automatikus: a gép önállóan dönti el, hogy a képmezőn hová állít élességet. Ennek helyét (vagy helyeit) zöld kerettel jelöli. Egyszerre több pont kijelölése is lehetséges.
  • Egypontos: a fotós választhat ki egy pontot a rendelkezésre álló 171 (19 x 9) közül. Ehhez az érintőképernyőt, vagy az OK gomb lenyomását követően az iránygombokat használhatjuk. A beállított mező helyét fehér keret jelzi.
  • Témakövetés: az egypontoshoz hasonló módszerrel kijelölhetünk a képen egy tetszőleges – lehetőleg a főtémára eső – pontot. A gép ehhez rögzíti a fókuszt és a téma elmozdulásakor, vagy a gép elmozdításakor folyamatosan leköveti azt.

Kézi élességállítás adatai

Kézi élességállítást is kapcsolhatunk a menüben, melynél már a beállításkor megadható, hogy 1x, 2x, 5x, vagy 10x-es képernyőnagyítást szeretnénk. A nagyítás sajnos digitális, így elég nehezen látható mikor sikerült pontosan beállítanunk az élességet. Egyéb segítséget csak a képernyő jobb szélén megjelenő távolságskála jelent, de ez mértékegységek és bármiféle beosztás nélküli.

A nagyított képrészt az élőképen megjelenő négy irány ikonnal akár érintéssel is görgethetjük, és hasonló módon (két ikon segítségével) lehetséges az élesség beállítása is. Egyébiránt a hátsó vezérlőtárcsa elforgatásával állíthatunk a fókuszon.

A fénymérési módok a következők lehetnek:

  • Mátrix: a teljes képmezőn mér
  • Középre súlyozott: a teljes képen mér, de fokozottan veszi figyelembe a kép közepének 4,5 mm-es részét.
  • Szpot: az expozíciós értékek meghatározásánál csak a képközép 2 mm-es részét veszi figyelembe.

A gép által beállított expozíciós értékek +/-3 fényérték tartományon belül, 1/3 Fé lépésekben bírálhatók felül az expo. kompenzáció segítségével. Az értékek az exponáló gombot félig nyomva tartva rögzíthetők.

Sorozat fényképezés

Már a korábbi Nikon 1 modellek is egész elképesztő sorozat sebességeket produkáltak. A J4 ehhez képest nem hoz javulást, legalábbis ami a 60 kép/mp-es maximumot illeti, de az élességállításnál is említettem, hogy duplájára nőtt (20 kép/mp) a folyamatos fókusszal készíthető sorozat sebessége, és új köztes sebességeket is kapunk. Minderre persze teljes felbontás, 18 Mpixel mellett képes a gép, azaz ha úgy vesszük javult a teljesítmény, hiszen a korábbihoz képest nagyobb adatmennyiséggel dolgozik.

A sorozat módok a bal iránygombbal érhetők el választhatunk Normál (5 kép/mp) módot, de elérhető a 10 és 20 kép/mp is (mind akár folyamatos AF állítással), valamint a 30 és 60 kép/mp-es érték is. A sorozat JPEG és RAW formátumban is működik.

Szokás szerint megmértük a készíthető képek számát:

Sorozat sebességek (2 GB,
microSD)
sebesség
(gyári érték)
készíthető képek száma
(JPEG, Extra fine)
készíthető képek száma
(RAW)
5 fps (AF) 28 kép 24 kép
10 fps (AF) 20 kép 20 kép
20 fps (AF) 20 kép 20 kép
30 fps 20 kép 20 kép
60 fps 20 kép 20 kép

Mint látható a gyorsabb módokban 20 képben korlátozták az egyhuzamban készíthető fotók számát. A sorozat ennek végeztével leáll. Egyedül 5 kép/mp-es módban nincs felső határ. Itt kártyánk sebessége szabja meg a képszámot, vagyis egy gyorsabb kártyával az általunk mértnél több kép készíthető. Az 5 kép/mp-es sorozat végeztével a képkészítés nem áll meg, hanem jóval lassabb sebességgel folytatódik.

A Nikon az olcsóbb DSLR-jeiből is szereti kihagyni az automata expozíció sorozatot és társait, így ilyesmit ebben a fényképezőgépben sem kapunk.

A sorozat menüben állítható be az önkioldó várakozási ideje, mely ezúttal 2 vagy 10 mp lehet.

Videofelvétel

Videofelvétel képernyője

Előreléptünk a mozgókép felvétel tekintetében is. A felbontás ugyan maradt FullHD (1920 x 1080 pixel), a képsebességet azonban 30-ról 60 kocka/mp-re emelték. Természetesen szükség esetén a korábbi 30 fps is beállítható. Ezen kívül 1280 x 720/60p és 1280 x720/30p méret és sebesség választható.

A formátum H.264 maradt, a kiterjesztés pedig MOV. Egy snitt felvételi időkorlátja a beállított módtól függ, de általában nem haladja meg a 20 percet.

A hang ezúttal is sztereó, de nem AAC, hanem PCM formátumú. A mikrofon kikapcsolható, a bemeneti jelszint amúgy automatikus, vagy 3 tetszőleges fokozatú lehet. A videó menüben szélzaj csökkentés bekapcsolására is van mód.

1920 x 1080 pixel, 60 kép/mp, MOV, 32 mp, 147MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A felvétel bármely üzemmódban egy külön videógombbal indítható. Az exponáló gombbal közben állóképek is készíthetők, akár teljes felbontásban is. Egyedi szolgáltatásként még videó közbeni automatikus képkészítést is bekapcsolhatunk, mely percenként 1 vagy 4 fotót készít a felvétel alatt.

Felvétel közben működik az autofókusz (folyamatos) és a fénymérés. Bátran kihasználhatjuk a teljes zoomtartományt, és optikai vagy elektronikus stabilizátort is bekapcsolhatunk.

1920 x 1080 pixel, 30 kép/mp, MOV, 33 mp, 87MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Extra beállításokra ad lehetőséget a módválasztóval beállítható Haladó videó mód, melynél a mozgókép menüben a fénymérés, az egyszeri AF vagy kézi élességállítás, az AF-mező kiválasztás, és az arcprioritás is megjelenik.

1280 x 720 pixel, 60 kép/mp, MOV, 26 mp, 45MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Ebben az üzemmódban a normál HD felvétel mellett további négy extra videó mód áll rendelkezésre.:

  • Lassított videó: 1280 x 720/120fps, 7687 x 288/400fps, illetve 416 x 144/1200fps sebességű, 3 mp hosszú, hangfelvétel nélküli videó készíthető. A kész videó 30 kocka/mp-es lesz, vagyis 4x, 13,3x, és 40x-es lassítású mozgókép áll rendelkezésre.
  • Gyorsított: ezúttal 4x-es lassításban rögzít a gép, majd 30 kocka/mp-es sebességű videót ment, mely így négyszer gyorsabb lesz a normálnál.
  • Ugró vágás: szintén hang nélküli videósnittek készülnek, de minden páros másodpercben szünetel a felvétel, így a végső videó különleges, szaggatott lesz.
  • 4 mp-es videók egyesítése: rövid, max. 4 mp-es videók készülhetnek, hanggal, melyek a lejátszásnál összefűzhetők.

1280 x 720 pixel, 120 kép/mp, MOV, 12 mp, 15MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

768 x 288 pixel, 400 kép/mp, MOV, 21 mp, 4MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

416 x 144 pixel, 1200 kép/mp, MOV, 69 mp, 5MB
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

A Haladó videó mód lehetőséget nyújt kreatív expozíciós beállítások elérésére is, így a fotózásnál megszokott P, A, S, M módok is kiválaszthatók. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy akár a felvétel közben is szabályozható a rekeszérték, vagy a záridő. Videó módban 1/100 és 1/16000 mp között állítható a záridő.

Lejátszáskor a Videó szerkesztése menüpont alatt egyszerű vágásra is lehetőség van, a mozgókép snitt végének és elejének eldobásával.