Kipróbáltuk: Nikon 1 V3 teszt

0

Kezelőszervek

Fent

felső kezelőszervek

(1) Üzemmód tárcsa: automatikus, program automatika, rekesz előválasztás, zársebesség előválasztás, manuális mód, legjobb pillanat és intelligens képválasztó, mozgó pillanatkép mód, haladó videó, kreatív (innen érhetőek el a témamódok is)
(2) Exponáló gomb
(3) Bekapcsoló kar
(4) Videófelvétel gomb (minden üzemmódban aktív)
(5) Hátsó vezérlőtárcsa / Fn2: a zársebesség beállítására használható, ill. benyomására az Fn2 funkció érhető el, amely alapesetben az érzékenységállítás, de más is felprogramozható ide (expozíció-kompenzáció, fénymérés, fehéregyensúly, érzékenység, képstílus, AF mező mód, videófelvétel).

Elöl

elülső kezelőszervek

(1) Elülső vezérlőtárcsa
(2) Objektív kioldó gombja objektívcseréhez

Hátul

hátsó kezelőszervek

(1) Lejátszás gomb: a képek és videók visszanézése kezdeményezhető vele. Felvétel módba ezzel, vagy
az exponáló gomb félig lenyomásával is visszatérhetünk.
(2) Menu gomb: felvétel és lejátszás módban a menü megjelenítése a feladata.
(3) Disp gomb: felvétel és lejátszás módban a kijelzett információk váltására használhatjuk. Felvételkor normál nézet (fénymérés, záridő, rekesz, érzékenység, képszám), részletes nézet, virtuális horizont választható, míg lejátszáskor csak kép, kép+alapadatok (felbontás, tömörítés, fájlnév, dátumidő), kép+részletes adatok+hisztogram, csúcsfények kijelzése áll rendelkezésünkre.
(4) Törlés gomb: lejátszás módban az aktuális kép törlését kezdeményezhetjük segítségével.
(5) AEL/AFL gomb: fénymérés és/vagy fókuszrögzítés gombja, a beállítás menüben AF indítás is programozható ide.
(6) Fn1 gomb: programozható funkciógomb, amely alapesetben a fehéregyensúly beállítására szolgál, de ugyanazok ráprogramozhatók, mint a hátsó vezérlőtárcsa benyomására elérhető Fn2 gombra.
(7) Vezérlőtárcsa és 4 irányú vezérlőnyilak, ezek középen az OK gombbal: a menüben történő navigálásra szolgál, valamint felvétel módban a négy irányhoz négy fontos beállítást rendeltek:

– fel: AF mód és MF (AF-A, AF-S, AF-C, MF)
– le: vakumód
– jobbra: expozíció kompenzáció
– balra: sorozat és önkioldó
Lejátszás módban a jobbra-balra gombokkal, illetve a vezérlőtárcsával válthatunk a képek között. Kézi élességállításkor a vezérlőtárcsával állíthatjuk be a kívánt fókuszt.
OK gomb: felvétel módban egypontos fókuszmezőnél a fókuszterület áthelyezésére szolgál, manuális élességállításnál a fókuszálás megkezdésére, illetve a menükben a kiválasztott érték elfogadására használható.
(8) F gomb: az aktív státuszképernyő megjelenítésére szolgál, amelyen az érintőképernyő segítségével könnyedén módosíthatjuk az egyes paramétereket, amelyek között a fókuszterület, a fénymérés, a képüzemmód, a fehéregyensúly és az érzékenység is szerepel.