Kipróbáltuk: Nikon 1 V3 teszt

0

Különlegességek

Egyszerű panoráma (Easy panorama)

Sok gyors CMOS-os kompakt fényképezőgépben megtalálható már a gép egyszerű körbeforgatásával készíthető panoráma lehetősége. A Nikon 1 V3-ba is bekerült ez a szolgáltatás, mely kreatív módban a témamódok között található.

Az elektronikus zárnak köszönhetően a panorámakészítés során használt sorozatmód közben sem ad hangot a gép. Az így készített panorámákat a fényképezőgép automatikusan összeilleszti, horizontális gépállás esetén 4800×920 (vagy széles panorámánál 9600×920), vertikális gépállásnál 4800×1536 (vagy széles panorámánál 9600×1536) pixeles képeket kapunk. Mint látható, érdemes a panorámákat portré állásban tartott géppel készíteni, így ugyanis nagyobb látószögünk lehet függőleges irányban, miközben a vízszintes felbontás nem csökken. A lenti panorámák közül az első négy állványról, az utolsó kézből készült.
Eredeti kép shift+kattintással érhető el!

Panoráma normál szélességben, horizontálisan fekvő géppel

Panoráma normál szélességben, álló géppel

Széles panoráma, horizontálisan fekvő géppel

Széles panoráma, álló géppel

Széles panoráma, álló géppel, kézből

Wi-Fi

Bár a beépített Wi-Fi-vel rendelkező fényképezőgépek java része lehetőséget biztosít az expozíciós paraméterek távolról történő módosítására is, a Nikon 1 V3 egyelőre csak kioldást enged, paramétert változtatni nem tudunk a gyári alkalmazáson keresztül. Pedig a PD-Zoom objektív akár a gyújtótávolság (azaz a zoom) távoli vezérlését is lehetővé tenné. Mindez persze akár egy új változatban már elérhető lehet.

A fotózáson kívül a Wi-Fi a képek letöltésére is használható, ahol választhatunk, hogy teljes felbontásban, vagy leméretezett képként szeretnénk-e átküldeni a tabletünkre, vagy telefonunkra.

Mozgó pillanatkép (Motion Snapshot)

Páratlan funkció, mely eddig csak a Nikon 1-es tükör nélküli sorozatában található meg. Ez az exponáló gomb megnyomása előtt (pontosabban annak félig lenyomásától kezdve) elkezdi a lassított videórögzítést, majd a teljes lenyomás pillanatában egy fotót is készít. A teljes videó az exponáló gomb lenyomása előtti 0,6 mp-től az exponáló gomb lenyomását követő 0,4 mp-et mutatja be 2×-es lassításban, a fotó pedig teljes felbontásban kerül a kártyára. Ha a mozgó pillanatképet a fényképezőgépben játszuk vissza, aláfestő zenét is kapunk, számítógépen való lejátszáskor azonban a videó csendes.

Intelligens képválasztó (Smart Photo Selector)

Ehhez hasonló szolgáltatással már találkozhattunk korábban, a Best Shot Selector is több képből választott. Igaz, a BSS csak egy képet hagyott meg, míg a Smart Photo Selector 5 képet ment a kártyára. Ez a lehetőség is a gyors sorozatfelvételezést használja ki, már az exponáló gomb félig lenyomásától elkezdi pufferelni a képeket, s a teljes lenyomás után fejezi azt be. Az így készült képekből a képélesség, a kompozíció, az elmosódottság, az arcok, a mosoly és a pislogás érzékelése segítségével választja ki azt az 5-öt, amelyet végül elment a kártyára.
Próbáink során ennek ellenére volt, hogy ezen üzemmódban lecsukott szemű képet mentett el a fényképezőgép.

Legjobb pillanat

A gép az exponáló gomb félig lenyomására élességet állít (automata fókuszterülettel), majd gyors sorozatra vált, s kb 0,6 mp-et rögzít. Ezt követően lassítva visszajátsza a történést, s nekünk csak annyi a feladatunk, hogy a megfelelő ismételt képkockánál teljesen lenyomjuk az exponáló gombot. Igazából félig lényegtelen funkció, hiszen kiváltható a 60 kép/mp-es sorozattal, csak kicsit tovább tart majd válogatni.

Automatikus torzítás korrekció

Teljesen új lehetőség a Nikon 1 sorozatban az objektívek geometriai torzításának korrekciója. Ez a menüben ki- és bekapcsolható, attól függően, hogy igényt tartunk-e rá. RAW formátummal a szolgáltatás nem működik, csak a JPEG képeken.
A torzítás korrekció természetesen enyhén csökkenti a látószöget.

Automatikus torzítás korrekció

D-Lighting

Mind felvétel előtt, mind felvétel után választhatunk sötét részeket kivilágosító funkciót, vagyis D-Lighting-et. E szolgáltatás azonban tényleg csak az árnyékos, sötétebb területekkel foglalkozik, de nem vigyáz a csúcsfényekre.

HDR mód

A Nikon 1 V2-ben jelent meg a HDR mód, mely azonban csak automatikus fényképezés üzemmódból érhető el, részletes beállítási lehetőséget kínáló P, S, A, M módokból nem.
A HDR elviekben a sötét és világos tónusok leképezésében segítene úgy, hogy a túl sötét részekben is maradna részlet, s a világosabb területek sem égnének ki.

Jóllehet, valamicske hatása van ennek a módnak is, de a valódi HDR-től még nagyon messze van. Ráadásul csak automatikus érzékenység és automatikus fehér-egyensúly használható, mivel (a Nikon által kreatív módnak hívott) témamódból érhető csak el.

HDR mód

Lassított videó (Slow motion)

Általában a BSI-CMOS szenzoros kompakt vagy ultrazoom fényképezőgépeknél érhető el a nagy képfrissítési sebességű, de lassított lejátszású videófelvétel készítése. A Nikon a nagy szenzoros fényképezőgépek között elsőként tette lehetővé SlowMotion videó készítését, mely 400 vagy 1200 kép/mp frissítéssel készül, s 30 kép/mp frissítéssel játszható le. A felbontás persze ez esetben jóval kisebb, mint normál módban, s a látószög is csökken (hiszen képkivágás történik).
Tesztvideóink az AF, sorozat, videó oldalon tekinthetők meg.

60 kép/mp sorozat

Eddig nem volt alkalom arra, hogy a különlegességek között normál jellegű sorozat módot említsünk, de a Nikon 1 rendszere kivétel ez alól. A 60 kép/mp sebességű sorozat ugyanis eddig soha nem látott teljesítmény, ráadásul ezt a tempót valódi 18 Mpixeles fotókkal érhetjük el. Igaz, a puffer mérete ehhez a sebességhez egy picit szűkös, így a 40 elkészíthető kép mindössze 0,67 mp átfogására elegendő.